Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A tisztítóktól már jövőre megszűnhet a habzás

Rába-völgy - Elkészült a Magyar–osztrák Vízügyi Bizottság értékelése a Rába vízminőségéről. A jelentés megállapítja, hogy a folyó osztrák oldalán főként a bőrgyárak miatt számos érték magasabb koncentrációt mutat. A Rába-akcióprogram eredményeként már jövőre jelentősen javulhat a folyó vízminősége.
A Magyar–osztrák Vízügyi Bizottság most elkészült jelentése szerint fontos a bőrgyárak hatékonyabb szűrőrendszereinek megépítése. A Boxmark cég feldbachi bőrgyárában ez a berendezés már épül és a jennersdorfi telephely is megkapta a szükséges engedélyeket. A tervek szerint a feldbachi tisztítórendszer bővítése jövő év közepére, a jennersdorfi pedig 2009 végére készül el. A közös vízminőségi vizsgálat is alátámasztja: a harmadik, wollsdorfi bőrgyárnak is jelentős intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy csökkentse a folyó terhelését. Számos paraméter koncentrációja ugyanis ennél az üzemnél volt a legmagasabb.

A jelentés másik fontos megállapítása, hogy a Rába vízgyűjtőjén a jövőbeni fejlesztéseknek igazodniuk kell az EU vízkeret-
irányelvéhez: azaz el kell érni és meg kell őrizni a jó ökológiai állapotot. Így a terheléssel járó további ipari létesítmények nemkívánatosak itt.

Ausztriában 14 szennyvízkibocsátó helyet vizsgáltak a szakemberek, ezek közül hét ipari: három bőrgyár, egy gyümölcsfeldolgozó, két húsüzem és egy fémfeldolgozó. Vizsgálatuk kiemelten fontos volt, mert az ausztriai Rába-völgyben a folyó szennyezőanyag-terhelésének 70–80 százaléka az iparból származik.

Az átfogó vízminőségi vizsgálatot 2012-ig évente ismétlik meg, jövőre pedig biológiai vizsgálatokat is végeznek.
Az átfogó vízminőségi vizsgálatot 2012-ig évente ismétlik meg, jövőre pedig biológiai vizsgálatokat is végeznek.

A mérések idején kiemelkedően magas volt a wollsdorfi bőrgyár szennyvizének naftalin-1,5 diszulfonát koncentrációja. A wollsdorfi bőrgyár november végén jelentette be, hogy mintegy 90 százalékkal csökkentette a habzás egyik okozójának tartott naftalin-1,5 diszulfonát használatát a cserzési folyamatban.

Magyarországon kilenc szennyvízkibocsátást vizsgáltak, ezek közül három – egy tejipari, egy textilipari és egy gázgyártási üzem – ipari kibocsátó. Megállapították, hogy szennyvizük mennyisége és a kibocsátott szennyező anyag nem jelent számottevő terhelést a folyóra. A kommunális szennyvizek mindenütt legalább biológiailag tisztítottak, Szombathelyen és Körmenden tápanyag-eltávolítás is történik. A répcelaki és a rábacsécsényi kommunális telepről, valamint az egyik répcelaki ipari kibocsátótól származó szennyvizek esetén bizonyos szennyező anyagok koncentrációja határérték feletti volt, de a Rába vízminőségét ez – az alacsony naponkénti mennyiség miatt – alig befolyásolja. 

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. december 13. 17:16
    „Jövőre már tisztított halakat lehet fogni a Rábaban! Az állatvédők sem rinyálhatnak, hogy élve lesznek a halak pucolva!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz nagycsalád pályázik a két házra

Rábacsécsény - Sikeres a község „nagycsaládcsábító" akciója. A két szociális bérlakásra húszan… Tovább olvasom