Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

A testületi többség garancia a program megvalósítására

A kapuvári választópolgárok úgy döntöttek október elsején, hogy Hámori György legyen a város polgármestere.

„Tisztességesen felkészültünk a város irányítására" – vallja Kapuvár új polgármestere, Hámori György. Azt ígéri, hogy a képviselő-testületben többséget szerző jobboldal a település fejlesztését helyezi előtérbe.

A kapuvári választópolgárok úgy döntöttek október elsején, hogy Hámori György legyen a város polgármestere. A Fidesz, a KDNP, a Fidelitas, a Kapuvári Polgári Társaság, illetve a Vállalkozók Pártjának jelöltje a voksok 46,39 százalékát szerezte meg vasárnap. A Széchenyi-iskola igazgatói állását cserélte fel a polgármesterséggel.

Belsős utódot szeretne

– Amikor négy éve bekerült a kapuvári képviselő-testületbe, sokan már akkor a jövő polgármesterét látták önben.

– Akkoriban csupán szóbeszéd szintjén fogalmazódott ez meg, magam nem is gondoltam rá. Örültem neki, hogy az oktatási és kulturális bizottság elnökeként szakterületemet képviselhetem. Igazából két évvel ezelőtt merült fel komolyabban a téma, és az engem támogatók olyan érveket hoztak fel, amelyek meggyőztek. Nehéz döntés volt, hiszen a Széchenyi-iskola az első munkahelyem, hetedik éve vagyok igazgató. Egy bezárásra ítélt intézményt vettem át, amiből egy jól működő, elismert iskolát sikerült létrehozni.

– Hétfő óta gyakorlatilag polgármesterként dolgozik, ismerkedik a hivatallal és az iskolából fizetés nélküli szabadságra ment. Jó kezekben marad a Széchenyi?

– A megbízott igazgatóról majd az új képviselő-testület dönt, én szeretném, ha belsős kolléga venné át a helyem. Azt az irányt, amit a tantestülettel együtt meghatároztunk, mindenképpen tartani kell, ebben utódomat segíteni fogom.

– A választók azzal, hogy ilyen nagy számban szavaztak önre és a jobboldalra, nagy felelősséget is tettek a vállukra. Nyilván az országos politikai helyzet is befolyásolta a szavazás eredményét.

Tisztességesen felkészültek

– Ekkora fölényre tényleg nem számítottam én sem, sőt, bennem volt a félelem, hogy a jobboldali indulók megosztják a szavazatokat, ami az MSZP jelöltjének kedvezhet. Az országos politika talán annyiban befolyásolta a szavazást kisvárosi szinten, hogy a jobboldali érzelműek szavazókedvét, elszántságát hozta meg. A felelősség valóban nagy, de mi tisztességesen felkészültünk a város irányítására. Másfél évvel ezelőtt elkezdtük a programunk kidolgozását. Ez tartalmazza a jelenlegi helyzet elemzését  és a feladatokat is. A meghatározó testületi többség garancia arra, hogy megvalósíthassuk terveinket.

– Milyen szerepet szánnak a testület ellenzékének?

– A testület összetétele olyan, hogy gyakorlatilag minden elképzelésünket „átvihetjük", de nekem nem ez az érdekem. A döntések előkészítéséhez minden véleményre szükség van. Ahogy a pártokéra, úgy a civil szervezetekére és a városban dolgozó tehetséges szakemberekére is.

– Sokan mondják, hogy a várost érdekcsoportok irányítják.

– Úgy láttam, hogy azok a döntések, amelyek kellemetlenek voltak, politikai döntésnek lettek kikiáltva, a pozitív, a városlakóknak könnyen eladhatók pedig a városérdeknek. Érdekcsoportok mindig is voltak és lesznek, de az a fontos, hogy ezek az érdekcsoportok milyen céllal jönnek létre. Ha egy előre kitűzött, a város érdekét szolgáló elképzelésért dolgoznak, akkor létük kívánatos és elfogadható, ha viszont más célok vezénylik a működésüket, elfogadhatatlanok. Divatos szlogen manapság a „politikai döntés". A kampányban olyan párt is volt, amelyik hangoztatta, hogy nem politikai döntéseket kell hozni. Ezt furcsállom, hiszen Kapuváron az elmúlt időszakban nem született a szó klasszikus értelmében ilyen.

– Dr. Biró Péterrel milyen a viszonya a választás után?

– A polgármester úrral eddig is konszolidált volt a kapcsolatom. Nagyon jól tudja, hogy sok törekvését támogattam. Barátsággal váltunk el most is, ígérete szerint bármikor fordulhatok hozzá segítségért, tanácsért.

Nagyobb napi ügyek

– Címszavakban említsük meg azokat a témákat, amelyek a kapuváriakat manapság foglalkoztatják. Elsőként a kerékpároscentrum.
– A végéhez közeledik a beruházás, most a műszaki átadásnál tartunk. Ilyen jellegű fejlesztés nem volt az elmúlt időszakban. Pályáztunk és elsődleges célunk volt, hogy szálláshelyeket alakíthassunk ki, ami előreláthatólag sikerült is.

– Ipari park, munkahelyteremtés...

– Szintén a napi ügyek közt említhetjük, munkahelyeket azonban az önkormányzat nem tud teremteni. Olyan feltételeket, amelyek kedvezőek a letelepedni kívánó munkahelyteremtő vállalkozásoknak, azonban igen. Az elmúlt ciklusban elindult a strukturális fejlődés, ami jó alap a folytatáshoz. Megkeressük azokat a szervezeteket, ahol a befektetők először jelentkeznek, a Gazdasági Minisztériumban, az iparkamaránál.

– Idegenforgalom...

– Látszik, hogy a holtpontról elmozdult a város, persze a léptékről lehet vitatkozni. Az első fecske azonban hozza a többit, ebben viszont már a jobboldali frakciónak és a sajtóvisszhangnak is nagy szerepe volt. A befektetői érdeklődés megindult.

– Távfűtés, régi vesszőparipája Hámori Györgynek...

– Tényleg az. Attól függetlenül, hogy kettészakadt a távhőrendszer a Ras-Hő kivonulásával, a kérdés megoldódik. A kiírt pályázatot elnyert cég korrektül tárgyalt a hozzá tartozó intézményekkel, és a lakosoknak is elfogadható áron szolgáltatnak. Ha megépül a húsgyár területén a gőzturbinás erőmű, akkor még nagyobb előrelépést tehetünk.

– Alpolgármesterként ki segíti a munkáját?

– Az elképzeléseim megvannak, a jelölő szervezetekkel is beszéltünk már erről, de még további egyeztetésekre lesz szükség. Ugyanez a helyzet a bizottsági struktúra kialakításával is. Változás nyilván lesz.

Névjegy

Hámori György 47 éves, nős, két gyermeke van. Tamás fia operatőr, lánya, Enikő főiskolás. Matematika–technika szakos tanár, illetve vállalkozásmarketing-szaküzemgazdász végzettsége van. Első és eddig egyetlen munkahelye a Széchenyi István Általános Iskola, hét éve igazgatója az intézménynek. Az elmúlt ciklusban önkormányzati képviselő és az oktatási és kulturális bizottság elnöke volt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős a Fidesz-fölény Kapuváron is

Az újonnan felállt kapuvári testületben a jelentős Fidesz-fölény mellett a Kapuvárért Egyesület… Tovább olvasom