Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A testület nem kivételez a vállalkozóval

Közel húsz éve kihasználatlan – ám egy vállalkozó által felújítani tervezett – épületre 700 ezer forint adót vetett ki a mihályi önkormányzat.

– Több mint tízmillió forintot költöttem annak a területnek a megtisztítására és fejlesztésére, mely a község egyik szégyenfoltja is lehetett. Tíz-tizenöt évig senki nem gondozta, széthordták a közműveket is. Aztán még mielőtt ténylegesen nekikezdtem volna a munkának, azonnal hétszázezres adóval sújtott a helyi önkormányzat – kezdte pár éves és máig tartó kálváriáját a vitnyédi Farkas Imre.

Egykori cukorkaüzem: A lepusztult házakra 700 ezres adót vetett ki az önkormányzat.
Egykori cukorkaüzem: A lepusztult házakra 700 ezres adót vetett ki az önkormányzat.

A részletekről szólva a fiatal vállalkozó elmondta, 2011 végén vette meg az egykori mihályi cukorkaüzemet, melynek területén addigra őser-
dőhöz hasonló állapotok uralkodtak. – Csak a gaztengertől való megtisztításához is nagyobb gépeket kellett hozatnom, favágókkal és egyéb szakemberekkel kiegészítve folyt a munka – avatott be a részletekbe Farkas Imre. A villanyt, a vizet és minden közművet újra kellett szereltetnie. A vállalkozó elmondása szerint ezek a munkák több mint tízmilliójába kerültek.

– Még a tervezett gépeket sem vittük a helyszínre, amikor a helyi önkormányzat 700 ezer forint építményadót vetett ki olyan épületekre, melyek a szakértő szerint is balesetveszélyesek – folytatta Farkas Imre. Hozzátette, a szakértői vélemény szerint az épületekben csak komoly felújításokat követően végezhető munka. – Legalább pár éves adókedvezményt adhatott volna az önkormányzat, minden valamirevaló kisbefektető elvárhatná ezt az elbánást akkor, amikor napjainkra tíz ember dolgozhatna a felújításra váró üzemben – jegyezte meg keserűen a vállalkozó. Hozzátette, érdekes, de a legkisebb bevásárlóközpont is megkapja az önkormányzatoktól ezt a kedvezményt.


– Vitnyéden 5–6 éve foglalkozom színesfém-kereskedelemmel és -feldolgozással, családi házakkal körülvéve – beszélt tevékenységéről a vállalkozó. Hangsúlyozta, Mihályiba csak a feldolgozást vitte volna ki egy olyan területre, ahol a legközelebbi ház is ötszáz méterre van, három oldalról pedig nem lakóövezet határolja. – Az önkormányzat szerint a tevékenységem zavarta volna a lakók nyugalmát – mondta a vállalkozó.
Lapunk megkereste Csitei Gábor polgármestert, aki a képviselő-testület álláspontjáról tájékoztatta a Kisalföldet. – Farkas Imre a kezdetektől kérte az építményadó alóli felmentését, mire a testület 50 százalékos kedvezményt azonnal megszavazott neki – mondta a polgármester.

Emellett azonban hangsúlyozta, a helyiek a teljes adót fizetik.
– A vitnyédi vállalkozó nem fogadta el a kedvezményt, így önkormányzatunk az adó teljes összegét kérte Farkas Imrétől – mondta Csitei Gábor. A polgármester úgy véli, amennyiben előnyben részesítenek egy vállalkozót a többivel szemben, úgy azok is jogosan kérhetnék a kedvezményeket. – Azt azonban el kell mondanom, örülünk, hogy a használaton kívüli kisüzemben elindulhat egy fejlesztés, hiszen ez községünk javát is szolgálja – jelentette ki a polgármester. Információink szerint az ügy a jogászok előtt fekszik, egyelőre lezáratlanul.

Olvasóink írták

 • 9. Goldman 2013. május 26. 11:50
  „írígy vagy”
 • 8. egymihalyi 2013. május 26. 07:43
  „Tudomásom szerint az épületet nem az önkormányzattól vásárolták meg, magántulajdonban volt. Tehát semmi köze hozzá a vezetőségnek. Mindenki azt vesz és azt ad el, amit csak szeretne! És megkereste Farkas Úr előzetesen terveivel az önkormányzatot? Vagy már csak a tulajdonszerzés után? A cikk pedig igen is idevág, ha már ő trafikot nyit a faluban ...”
 • 7. Goldman 2013. május 26. 06:58
  „egymihalyi: talán akkor kellett volna szólnia a polgármesternek, hogy ne vegye meg azt az épületet a vállalkozó.
  Ez így még jobban lejáratja a vezetőséget és a hivatalt.
  Mi a lótúró köze van az egy hónapos linkednek ehhez a cikkhez? Ne magyarázz félre.”
 • 6. egymihalyi 2013. május 25. 18:23
  „Ezt a cikket érdemes még elolvasni .........

  http://mno.hu/belfold/trafikpalyazatok-duzzado-kepet-mutat-a-nyertes-baloldali-klientura-1158379”
 • 5. egymihalyi 2013. május 25. 18:20
  „A lakosság többsége egyetért a vezetőséggel ...... valóban jó döntés volt, hogy nem engedték be a faluba a színesfém telepet ... mert az üzemet a lakóövezeten át lehet csak megközelíteni! Köszönjük!

  A többi helyi vállalkozó nem hogy adókedvezményt kér, inkább minden egyéb módon támogatja a falu fejlődését. Lehet bizonyítani Farkas Úr!”
 • 4. oxana 2013. május 25. 12:21
  „2. Goldman

  Teljesen igazad van.”
 • 3. istipisti76 2013. május 25. 11:01
  „Ez így van renben kedves képviselők, polgármester. Ebből a pénzből remélem jut az önök zsebébe is. Kell a nyaraláshoz....”
 • 2. Goldman 2013. május 25. 09:18
  „Hajrá Mihályi önkormányzat! Ne hagyják magukat, kell az az adó a községnek!
  Akkor amikor a kormány (is) segíti az adókedvezményekkel a vállalkozók betelepülését ezek nemhogy örülnének, hogy munkát visznek a faluba és egy elhanyagolt épületet rendbe tesz az új tulaj még jól meg is vágják.
  Csoda, ha senki nem megy oda? Lehet többet vesztenek ezzel, mintha elengednék. Ilyen mentalitással senki nem fog oda menni. Én a vállalkozó helyében addig semmit nem tettem volna amíg ez nincs letisztáva.”
 • 1. egyapuka 2013. május 24. 20:29
  „Ki az a csitei gábor”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereknapi programkavalkád Csornán

Gyereknapi rendezvényre várják az érdeklődőket május 26-án a Városi Művelődési Központban és környékén. Tovább olvasom