Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

A térségi gondolkodás visz előre

Jobaházán hárommillió forint a helyi adóból származó bevétel. Az összeg nagy segítséget jelent a fejlesztési célok megvalósításában. A település polgármestere úgy vélte, szakmailag is előnyös a Rábatamásival létrehozott körjegyzőség.
Óvoda: Itt és az iskolában korszerűsítették a világítást, kicserélték a nyílászárókat.
Tóth Mihályné, a csaknem hatszáz lelkes Jobaháza negyedik ciklusban hivatalban lévő polgármestere szerint kiegyensúlyozott volt a legutóbbi önkormányzati választás óta eltelt időszak a faluban. De mint fogalmazott, ez nem azt jelenti, hogy nem történt semmi. A sikeres pályázatoknak köszönhetően és az önerő igénybevételével tovább fejlődött a település. Például az óvodában és az iskolában korszerűsítették a világítást, kicserélték a nyílászárókat. S természetesen biztosították az intézmények, egyesületek, civil szervezetek zavartalan működését.

A körjegyzőség előnyei

A polgármester elmondta: a Rábatamásival 2001-ben létrehozott körjegyzőség tapasztalatai jók.
– Az önkormányzatnál elsősorban szakmailag érezzük a körjegyzőség előnyeit, a lakosok pedig a szolgáltatás színvonalában. Utazni pedig most sem kell, az ügyeket helyben intézik. Csupán az elsőfokú építési ügyek miatt kell Csornára menni. Ezekből viszont – sajnos – kevés van – jegyezte meg a polgármester, aki szerint a felgyorsult világ követelményeinek ez a kis falu is igyekszik megfelelni.

– Évek óta támogatjuk a felsőfokú tanulmányokat folytató falubelieket – folytatta a település vezetője. – Tesszük ezt abban a reményben, hogy talán visszatérnek hozzánk. Ma már tudjuk, hogy ennek nincs reális alapja. Azonban úgy véljük, hogy ezt a támogatást továbbra is adnunk kell abból a meggondolásból, hogy ha ezek a fiatalok befejezik a tanulmányaikat, ha közvetlenül nem is, közvetve hasznára lehetnek a falunak.

Támogatás 2008-ban

A községben a legnagyobb gondot továbbra is a csatorna hiánya okozza. Ám ahhoz, hogy a falu és a környék fejlődjön, a szennyvízelvezetést meg kell oldani. Értesülésük alapján ez a környék várhatóan 2008-ban kaphat támogatást a beruházásra. Jobaháza azon települések egyike, ahol az utak rendben vannak, ellenben a járdák felújításra szorulnak. A polgármester megítélése szerint van remény arra, hogy folytatódik a fejlesztés. Jobaházi viszonyok között ugyanis a hárommillió forint helyiadó-bevétel nagy segítséget jelent a célok megvalósításában.

Tóth Mihályné ötlete nyomán Bogyoszló, Potyond, Magyarkeresztúr és Rábatamási polgármesterének egyetértésével az „ötök" váltakozó helyszíneken rendszeresen találkoznak. Az ötletgazda úgy vélte, most már valóban térségben kell gondolkodni, és csak akkor lehet fejlődni, ha összefognak. Az öt községet az elmúlt évek hagyományai, a földrajzi adottságok különben is erre késztetik.

Közelíteni kell egymáshoz

– Emlékszem, az önkormányzatok megalakulása után szinte fogtuk egymás kezét a szomszédos települések polgármestereivel – idézte fel a múltat. – Biztattuk, segítettük egymást, s aztán ez elmaradt. Most, hogy változnak a körülmények, azt gondolom, közelítenünk kell egymáshoz. Havonta találkozunk és megbeszéljük az éppen aktuális, mindannyiunkat érintő témákat. Már azt fontolgatjuk, hogy az intézményeinket és a lakosságot is bevonjuk az együttműködésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálra készül a tízéves Kék Forrás

Tíz évvel ezelőtt 230 ezer forint sorsáról kellett döntenie a Kék Forrás a Gyermekekért Alapítvány… Tovább olvasom