Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

A termésátlagok elfogadhatók, az árak viszont csökkentek

Megfelelő a szem mennyisége a rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. földjein. A repcék nagyon jó eredményt produkáltak, a búza viszont elmaradt a várttól.
 
Az időjárás kedvező, a termésmennyiség elfogadható, a felvásárlási ár csaknem fele a tavalyinak. Röviden így jellemezte az idei betakarítást Bóna Szabolcs, a rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője. A szakembernek csalódást okoztak az őszi árpák, az őszi káposztarepce viszont kellemes meglepetést jelentett.

A rábapordányi cégnél idén 310 hektárról aratnak őszi búzát, amiből 70 hektárnyi a vetőmag. Őszi árpát 230 hektáron vetettek, őszi káposztarepcét 97 hektárról takarítottak be. Tavaszi árpájuk 45 hektáron volt, de csak 35-ről arathatnak. Ezt a növényt a márciusi belvizes időszak ritkította meg.

Bóna Szabolcs elmondta: az őszi árpa aratásával végeztek, 51 mázsás hektáronkénti eredménnyel. A repce kimondottan jó lett a pordányi határban, 3,6 tonnát produkált hektáronként a jelentős belvíz okozta területkiesés ellenére.

– A búza esetében hattonnás átlagot reméltünk, de most úgy néz ki, ez nem jön össze – fogalmazott Bóna Szabolcs. – Ennek szintén a belvizes talaj az oka. Egyelőre tart az aratás, még nem tudjuk, milyen eredményt hoz.

A szakember a felvásárlási árakról megjegyezte: az év közben jellemző árzuhanás az aratás végére megállt. A takarmánybúza ára kilónként 39 forint körül alakul, a malmi minőségű kilójáért 46–47 forintot fizetnek. Az árpát a betakarítás kezdetén keresték, 43–44 forintot fizettek egy kilóért. A kereslet azonban visszaesett.

– Ezt a visszaesést átmenetinek gondolom. Az országban ugyanis nem sok árpa termett. Ezért biztos vagyok benne, hogy a sörgyárak és a takarmánykeverők rövidesen ismét jelentkeznek. Hogy aztán mennyit kínálnak érte, még nem tudjuk – tette hozzá. – Összességében az idei aratásról elmondható, hogy kedvező időjárási viszonyok jellemzik. Esőt, mely a minőséget rontotta volna, nem kaptak a gabonák. A mennyiségre sem lehet panaszunk, igazából csak az őszi árpa okozott csalódást. Szebb képet mutatott korábban, mint amilyen termésátlagot hozott végül. A repcék pozitív meglepetést jelentettek. Ez annak köszönhető, hogy a rövid virágzás ellenére is fajsúlyosabb lett, azaz nagyobb szemeket nevelt, mint a korábbi években. Az árak viszont visszaestek. A búzaért például tavaly ötvenöt-hatvan forintot is kaptunk aratási szezonban kilónként, tehát idén csaknem feleződött az ára. Az árcsökkenés valamennyi kultúrára igaz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tennének a temetői viráglopások ellen

A csornai temetőket üzemeltető cég munkatársai azt kérik: ha valaki viráglopást észlel a sírkertekben, jelezze nekik. Tovább olvasom