Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A termálprojekt újabb külföldi befektető figyelmét keltette fel

Külföldi befektető érdeklődik a csornai termálprojekt után. Egyelőre nem tudtunk meg részleteket, annyi biztos, hogy idén nem nyit ki a strand és a város nem vesz termálkutat.

Ahogy arra számítani lehetett, az idei szezonban zárva marad a csornai termálfürdő. Így döntött a város képviselő-testülete, mivel a terület felkészítése a nyitásra, illetve az üzemeltetés meghaladja az önkormányzat anyagi erejét. Csak a vízért például havonta ötmillió forintot kérne a termálkút tulajdonosa. Ez az összeg emelkedne még a vízkészlet járulékköltségeivel, ami közel 1,7 millió forint. Az egyéb kiadások, mint az alkalmazottak bére, a hatósági engedélyek beszerzése, a különböző berendezések megvásárlása újabb milliókkal terhelnék az üzemeltetőt. Mindent összeadva a két hónapos nyitva tartás 21 millió forintjába kerülne a településnek. A képviselők úgy határoztak: a városháza illetékesei már most kezdjék meg a jövő évi nyitás előkészítését.


Időközben a város ajánlatot kapott az 1991-ben fúrt, úgynevezett kettes kút megvásárlására. A tulajdonos 50 millió forintért adná át a kutat. Az ajánlat elfogadásával sem lenne azonban „kint a vízből" a város. Már csak azért sem, mert a terület, melyen létesítették, a kertészethez tartozik. Így az ingatlan birtokosával kellene egyezkedni szolgalmi jogért, ami, ismerve az elmúlt évek történéseit, nem lenne könnyű feladat. Ráadásul szakértők szerint az üzembe helyezése sem lenne olcsó: úgy számolták, 17–22 millió forintba kerülne. Sőt, még ki kellene építeni a csőrendszert, mely a fürdőbe juttatja a vizet, szintén a kertészet érintésével. A képviselő-testület úgy döntött, nem fogadja el az ötvenmilliós ajánlatot.


Közben újabb érdeklődés adhat okot a reményre Csornán. Egy külföldi befektető „tapogatózik" termálügyben. Turi György polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: a befektető kérése, hogy részleteket még ne hozzanak nyilvánosságra. Egyelőre annyi derült ki: megbízott képviselői már többször találkoztak a városvezetőkkel. A beruházó a Vilmos parkban képzelné el a fejlesztést, új termálkút fúrásával, fürdő és szálloda építésével. Az elképzelések szerint a most is üzemelő mélységével megegyező, azaz 1800 méteres kútban gondolkodnak a külföldi üzletemberek.

Olvasóink írták

 • 2. GabeszI 2011. június 05. 09:41
  „Egyetértek az előttem szólóval (1). Megint elkezdődött a nép hülyítés. Szégyen, ahogy kinéz az egész termál. Ennél csak az a jobb, hogy voltak önkéntes takarítók, akik a termál körül összesöpörték a leveleket, kupacba rakták a szemetet. Az önkormányzatnak csak el kellett volna vinnie. Szerintetek elvitték? :) Hol vannak a közmunkások, az ingyen az én adómból élők? Ja, azok lopták el, ami még mozdítható volt? Mindent, ami réz meg alu? Mi lett velük? Ülnek már? (Lásd akkori Kisalföld cikk)
  Szégyenteljesek azok az állapotok, amiket ott tapasztalni lehet. Az a rengeteg pénz, társadalmi munka, közösségi szellem, mind-mind megy a lecsóba. Olyan, mint az ország, Gáspár Győzikével, Alekosszal, meg tíz millió barom magyarral, magamat is beleértve, akik még nem indultak meg és tettek rendet ebben a disznóólnak látszó hazában.”
 • 1. kukszi 2011. június 04. 07:58
  „Úgy látom megint kezdődik a nép butítás.
  Vilmos parki termál projektot, már néhányszor eljátszották.Jó lenne, ha lenne, de ennek realitása minimális.
  Mi az, hogy, a közvéleményt a fejleményekből zárják ki.

  A fenti képekből látható, hogy a termál milyen siralmas állapotban van, nincs ennek felelőse?????
  Majd lassan szétlopják, az időjárás is segit és megoldódik a termál kérdés Csornán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angiológia: beköltöztek az első betegek

Több mint húsz beteg már birtokba vette a kapuvári kórház új angiológiai épületét. Ezzel egy időben… Tovább olvasom