Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A templomot, az iskolát nem hagyják Acsalagon

Acsalagon működik az iskola, az óvoda és megkezdték a templom felújítását is. A helybeliek bíznak a jövőben, hiszen látható a fejlődés.
– Már a falusi búcsúk sem az igaziak – mondják az acsalagiak, akik egy hete tartották templomuk ünnepét. Brányi Zoltán hozzáteszi azt is: régen a legtöbben szabadságot vettek ki búcsúhétfőre, de most már ezt sem tehetik meg.

– A munkahely mindenkinek fontosabb, mint a mulatság, a mai világban meg a munkaadók nem nézik jó szemmel, ha valaki emiatt hiányzik – jegyzi meg a férfi, aki kollégájával, Borbély Imrével az önkormányzat munkatársai. Velük a falu központjában találkozunk, ahol a rendezvény nyomait tüntetik el. „Régebben még búcsúhétfőn is nagy élet volt Acsalagon, most már szinte alig van mozgás" – teszi hozzá Borbély Imre.
Brányi Zoltán is inkább előnyben részesíti a „terepjárást". Terepjárójával gyakran vesz részt a környékbeli versenyeken is.

– Amint egy kis szabadidőm van, indulok a természetbe, akár motorral, akár autóval. Ott érzem igazán jól magam, meg a versenyeken – mesélt a Kisalföldnek hobbijáról. – Végigjárom a határt, nézelődöm, legutóbb a természetvédőknek segítettem a madárinfluenza idején. A gépem most javításra vár, a múltkor borultunk, kitört a szélvédő.

Zoltán aztán büszkén mutatja „gépeit", egy Suzuki terepjárót és egy terepmotort. „Ha valamit még tudni akar a faluról, lépjen be a kocsmába" – mondja a fiatalember búcsúzóul. Megfogadjuk a jó tanácsot, ahol – ebédidő lévén – jó néhányan ülik körbe az asztalokat. A híreket a pult mögött Dulicz Péterné fogadja és ő méri ki az italokat is. „Politizálnak, elégedetlenkednek az acsalagiak. Keveslik a nyugdíjat és sokallják a terheket, az emeléseket. Sokszor beszélnek a mezőgazdaságról is" – foglalja össze tömören tapasztalatait. „Pedig az ágazatban már nem sokan dolgoznak a faluban – veszi át a szót Nagy Tamás. – Néhány nagyobb gazda van, de a házi ültetvények, az uborkások, málnások mind eltűntek. A háztáji állattenyésztés is megszűnt. Az emberek eljárnak dolgozni Győrbe, Jánossomorjára, Csornára."
Menyhárt Imre a község fejlődéséről számolt be. Mint mondta, épültek járdák, utak, de véleménye szerint az önkormányzatnak is kevés a pénze.

– Nincs pénz Acsalagon sem, pedig sok mindenre szükség lenne – sorolja.
– Néhány munkahely van a faluban, de nem számottevő.
Az a baj, hogy Csornán is kevesen tudnak elhelyezkedni, inkább messzebb találnak kenyérkeresetet, ez a helyzet sajnos. Most egyébként a templomunk felújításához fogtak hozzá. Kívül, egy darabon már le is verték a vakolatot.

Acsalag egyik mellékutcájában a mobil postással találkozunk. Kollár Károlyné újságot vásárol nála, levelet vesz át és a csekkeket intézi. „Helybe jön a postás, jobb, mint a régi, hiszen nem kell bemenni a faluba. Én még a búcsút sem néztem meg, igaz, a zenét úgy hallottam, mintha a szomszéd szobában játszottak volna. Nekünk már nem kell a búcsú, a fiataloknak meg egy évben egyszer van lehetőségük helyben szórakozni. Ez hiányzik is a faluból"– foglalja össze véleményét az asszony.
Egy másik helybeli asszony azt újságolja, hogy már mindent a helyükbe szállítanak, jóformán boltba sem kell menni: kenyeret, gázt, szinte minden órában megjelenik egy zenélő autó. „Nem vagyunk elvágva a külvilágtól mi sem, még ha kistelepülésen is élünk – mondja, de nevét nem árulja el. – Még van iskolánk és templomunk, a vers szerint is e két épület tartja meg szülőfalujukban az embereket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri zenész oktatja az amerikai–magyar lányokat

Szalai Katalin és férje 1956-ban hagyták el az országot. Ahogy az asszony fogalmazott: nem politikai okokból, csupán szerencsét akartak próbálni. Az ausztriai láger után Chicagóba kerültek. Ott született meg két gyermekük, a családfő laboratóriumban dolgozott. Egy autóbaleset után előbb házmester lett, majd az ottani önkormányzatnál helyezkedett el. Ma már mindketten nyugdíjasok. Tovább olvasom