Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A templommentő plébánosra emlékeztek

Maglóca - Dr. Kövér Fidélre, Maglóca egykori plébánosára emlékeztek hívei a Hanság menti faluban. Szentmisét ajánlottak fel érte, illetve életét és munkásságát bemutató kiállítást nyitottak meg.
A falu templommentő plébánosára, dr. Kövér Fidél premontrei kanonokra emlékeztek a közelmúltban Maglócán. Neki köszönhető ugyanis, hogy hatvan esztendővel ezelőtt a községbelieket összefogta és megmentették a templomot a pusztulástól, az enyészettől.

A hívek adományt gyűjtöttek és saját munkájukat is felajánlották. A szervező-irányító munkát dr. Kövér Fidél vállalta magára, sőt, anyagilag is hozzájárult az épület rekonstrukciójához. A közelmúltban ünnepi szentmisével emlékeztek a kanonokra a helyiek és a premontrei rend tagjai, illetve életét és munkásságát bemutató kiállítást is szerveztek Maglócán.

Kiállítás nyílt Fidél atya életéről, munkásságáról. Fidél atya (balról) egy régi felvételen.
Kiállítás nyílt Fidél atya életéről, munkásságáról. Fidél atya (balról) egy régi felvételen.

A tárlat tablóin a plébános Maglócára érkezésétől vezetett naplójának rövidített változata olvasható. Egy olyan ember portréja rajzolódik ki a mondatok mögött, aki tudós tanárként, történészként megírta a falu történetét, feldolgozta a település és környékének néprajzát, hagyományait, legendáit.

A maglócai megemlékezést a község önkormányzata támogatta és a Bognár család szervezte.

Életút

Kövér Fidél 1903-ban Zsirán született és 1993-ban halt meg. Tanulmányai után szolgált Szegeden, Keszthelyen, Szombathelyen, Csornán, majd rövid ideig Vépen. Dolgozott tanárként, volt házgondnok, hittudományi főiskolai tanár, könyvtáros, helyettes számvevő, magiszter, kertfelügyelő. 1950-ben került Maglócára. Legjelentősebb munkája A Hanság földrajza című kötet. Kívánsága szerint halála után is hívei között maradt, a maglócai templom kriptájában temették el.


Olvasóink írták

  • 2. civac 2008. december 05. 22:28
    „Kedvesem!

    Az általad primitív módon megnevezettek is a megyében élnek, miért ne szólhatna róluk is az újság. Sőt, felhívom szíves figyelmedet, hogy Maglóca a megye része, tehát már két érv van amellett, hogy szerepeljen az újságban.
    Az a baj a te érveléseddel, hogy iszonyatosan egyoldalú vagy. A komcsik is megjelenhetnek az újságban, vagy nem?”
  • 1. matriné 2008. december 04. 08:22
    „Nincs a csuhásoknak újságjuk, hogy ott méltassák a "munkásságukat"? Egyébként nagyon helyes, hogy kitörölték az előző hozzászólásokat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgári védelmi gyakorlat Mihályiban

Pap Lajosné polgármester vezetésével települési polgári védelmi gyakorlatot tartottak a minap a… Tovább olvasom