Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A települések fele sem áldozott szúnyogirtásra

Rábaköz - A Rábaközben, Csorna környékén tizenöt település végeztetett szúnyogirtást. Hektáronként 1100 forintért száll fel a repülő, a helyiek tapasztalata jó.

A Rábaközben nem ˝központilag˝ irtják a szúnyogokat. A csornai kistérségi társulás ugyan segít a szervezésben, de a munkát az önkormányzatok fizetik. A társuláshoz tartozó harmincnégy település közül tizenöt élt a lehetőséggel. A kisebb községek 100, a nagyobbak 200 ezer forint körüli összeget áldoztak e célra. Csornán idén nem került sor szúnyogirtásra. Szinte valamennyi Hanság menti faluban pusztíttatták a vérszívókat.

Bősárkányban is, ahol minden évben kétszer szervezik meg az akciót. Az első már megtörtént, később sort kerítenek a második permetezésre is. Az önkormányzat egy alkalommal 185 ezer forintot fizet ki.

Markotabödögén lakossági kérés volt a szúnyogirtás. Szabóné Szűcs Ildikó a Kisalföldnek elmondta: két év után most tudtak forrást biztosítani a munkára.

– Valamivel több mint 100 ezer forintba kerül ez a községnek, de ha eredményes, mindenképpen megéri a befektetés – jegyezte meg. – Úgy tervezzük, hogy idén még egyszer kihívjuk a szakembereket. Persze ez is az anyagi helyzetünktől függ majd.

Laskó Ferencné és unokái a szúnyogirtás óta csak ritkán találkoznak a vérszívó rovarokkal.
Laskó Ferencné és unokái a szúnyogirtás óta csak ritkán találkoznak a vérszívó rovarokkal.

Kónyban is megtörtént már az első szúnyogirtás. A polgármesteri hivatalban megtudtuk: az időjárástól függően szó lehet újabb beavatkozásról is a faluban.

Csorna környékén a kistérségi társulás vette fel a kapcsolatot az irtást végző cégekkel. Két árajánlat közül az olcsóbbat választották a települések. A kistérség tehát a közvetítő szerepét vállalta fel, a társasággal már az önkormányzatok tárgyaltak.

A szúnyogokat így 1100 forintért irtják hektáronként.

A Hanság szélén, a vérszívók igencsak kedvelt élőhelyén, Acsalagon is vállalták, hogy kifizetik a repülőgép díját.

– Tavasszal, a sok csapadék után támadtak meg bennünket. Emiatt a helyiek is igényelték a permetezést és azt hiszem, az önkormányzatoknak ekkora költséget el kell viselniük. Nálunk, a hanyi területek miatt minimum egyszer gyéríteni kell a rovarokat. 95 ezer forintba kerül az irtás. Korábban egy szezonban kétszer is hívtuk a szakembereket, most úgy néz ki, elegendő volt egy alkalommal. A tapasztalat az, hogy eredményes volt, hiszen eltűntek a szúnyogok – fejtette ki Jéger Mihály, a község polgármestere. A községvezető véleményét osztja Acsalagon Laskó Ferencné és Kozma Tiborné is. Ők is úgy tapasztalták, hogy a permetezés után eltűntek a szúnyogok. „Közel a Hanság, a tavak, folyók, így szeretik ezt a területet. Idén tavasszal sokat bajlódtunk velük, de mostanában alig-alig csípnek" – mondták a Kisalföldnek.

Olvasóink írták

  • 1. Goldman 2009. június 29. 11:41
    „Csak a települések fele áldozott szúnyogirtásra....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülések és közmeghallgatás hétfőn

Csorna - Ülést tart a város képviselő-testülete hétfőn délután 3 órától a városházán. Az ülésen… Tovább olvasom