Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A település ékköve lett a templom

Többéves kitartó munka eredményeként kívül-belül megszépült a közvetlenül a 86-os főút mellett álló, több mint háromszázhatvan esztendős páli katolikus templom.
Püspöki áldással: A szentbeszédet követően dr. Pápai Lajos megyés püspök megáldotta a páliak büszkeségét, a megújult katolikus templomot.
Páliban 2000-ben kezdték és idén fejezték be teljesen az 1642-ben, késői barokk stílusban épült templom felújítását. A többéves rekonstrukció összköltsége 34 millió forintra rúg. A munkálatokat a külső vízelvezető rendszer elkészítésével és a belső világítás rendbetételével indították. A következő esztendőben kívül-belül eltávolították a régi vakolatot a falakról, 2002-ben pedig a külső vakolásra, festésre, a nyílászárók cseréjére, díszburkolat készítésére, a százéves toronyóra felújítására, belső vakolásra, festésre – kivéve a szentély kupolarészét – került sor. Egy évvel később a belső kövezet cseréje, padok javítása, festése következett. Idén a szentély kupolájában lévő freskókat restaurálták és felújították a stáció képeit.

A szükséges pénz nagy részét különböző pályázatokon nyerték, de kaptak támogatást a kormánytól, a győri püspökségtől, külföldről és a hívektől is.

A kívül-belül megszépült templomban tegnap délután a helybeliek, a faluból elszármazottak és a meghívott vendégek részvételével ünnepi szentmisét tartottak, melynek kezdetén Póczik András polgármester mondott köszöntőt. Egyebek mellett megemlítette, hogy az évtizede dédelgetett álom megvalósult, a település ékköve lett a háromszázhatvan éves templom. S megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak a rekonstrukcióhoz.

Szakács Imre, a megyei önkormányzat elnöke beszéde elején Áder Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének üdvözletét tolmácsolta, aki hivatalos programja miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Szakács Imre gratulált a páliaknak községük megszépült büszkeségéhez, s mint kifejtette, a település összetartozásának, a közös tenni akarásnak, a gyökereket megtartó, arra épülő lokápatriotizmusnak szép példája az épület.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök szentbeszédében egy francia teológust idézve utalt rá, hogy a templom nem egyszerűen csak az áldozatbemutatásnak a helye, a templom jel is mindenki számára. Az olyan település, ahol nincs templom, az embertelenné tesz. A szentbeszédet követően dr. Pápai Lajos megáldotta a páliak büszkeségét, a megújult katolikus templomot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyében 15 területen, 145 településen

Az Európai Unió által támogatott Natura 2000 hálózatot mutatták be tegnap Soboron. A rendszer… Tovább olvasom