Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A távhőről egyre többen térnek át a gázra

Kapuvár - A fűtési idény végeztével újabb leválási hullám indult meg a kapuvári távfűtési rendszeren. Van olyan társasház, ahol a lakók több mint fele gázzal fűt.
Gond lehet: Ugyanazon rendszer üzemeltetési költségeit kevesebb lakónak kell fizetni

Újabb leválási hullám indult meg Kapuváron a városi távfűtési rendszeren. A lakótelepiek jó része a magas fűtésdíjakra panaszkodik. Sajnos a városi átlagkereset is meglehetősen alacsony (Kisalföld, 2007. szeptember 22.) és a hetven-nyolcvan-, nemritkán csak negyvenezer forintos fizetések mellett a fűtésdíj elviselhetetlen terhet jelent a lakótelepi családoknak.

Aki tehette, már az előző években levált a rendszerről és ezáltal szinte megfelezte rezsiköltségeit.

Az elmúlt évben egy gázkazán és a hozzá való csőrendszer kiépítése mintegy hatszázezer forintjukba került a kapuváriaknak, ám ezt követően például az évi százötvenezer forintos fűtésdíjat alig hetvenötezerre mérsékelték. Ezen összegekben a meleg víz díja is benne van, ám azt hozzá kell tenni, hogy például a távfűtés mellé a napjainkban három-négyezer forintos gázpalackot is meg kell(ett) venni, ami az egyedi gázfűtés esetében már nem jelentkezik.

Az egyszeri, valamivel több mint félmilliós beruházástól azonban egyre kevesebben idegenkednek, amit a leválási procedúra egyszerűsítése is elősegít (csak a lépcsőházi lakókkal kell egyetértő nyilatkozatot aláíratni, terveket már nem kell készíttetni és az önkormányzatnál is csak bejelentési kötelezettség van). A leválás olyan méreteket öltött, hogy például a lakótelep egyik százlakásos társasházában már csak negyvenkilenc lakásban van távfűtés, ebből is többen elkezdték a leválást és néhány lakó még fontolgatja az egyedi fűtésre való áttérést.

A negyvenlakásos társasházban már több mint tíz lakó fűt egyedi kazánnal, a hatvanlakásos társasháziak esetén is megközelítőleg hasonló az arány.

Egyre több leválónál dolgoznak a mesteremberek a fűtés átalakításán.
Egyre több leválónál dolgoznak a mesteremberek a fűtés átalakításán.


A távfűtés belvárosi rendszerében a Fő tér 18-as szám alatti lakók egyéb módon próbálják fűtésdíjaikat mérsékelni. A közös képviselőtől kapott információk szerint a lakóközösség tárgyal egyedi mérőórák felszereléséről, melynek bevezetésével mérhető lenne egy-egy lakás fűtése. Információink szerint ez az út járható lenne a teljes távhőrendszerre, mivel pályázati pénzek is igénybe vehetők e célra.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy ez csak abban az esetben működik, ha egy-egy lépcsőház minden távfűtéses lakásába felszerelik az órákat.
Oláh Péter, a távhőszolgáltatást végző Greenergy Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese ehhez hozzáfűzte, leválási kérelmek még nem érkeztek a cég budapesti központjába. Amennyiben mégis megnövekedik a leválni szándékozók száma, úgy a rendszeren maradók dolgát nehezítik, hiszen ugyanazon rendszer üzemeltetési költségeit egyre kevesebb lakónak kell fizetni.

Az igazgatóhelyettes azonban kijelentette, a napjainkban közel tíz százalékkal megemelt gázárat az egyedi fűtéssel rendelkezőknek is ki kell fizetni, ez hosszú távon vélhetően nem teszi vonzóbbá a fűtés utóbbi módját sem.

Ezenkívül a Greenergy árképzésének köszönhetően a távhődíjak csak hetven százalékban követik a gázár emelkedését, míg az egyedi fűtéssel rendelkezők a százszázalékos emelést fizetik. – Hozzátenném, a cég önkormányzattal kötött szerződésében és rövid távú tervei közt is szerepel például a mérőórák felszerelése, ám ezt csak a lépcsőházakra vetítve képzeljük el – mondta Oláh Péter. Ugyancsak költségcsökkentő terveik közt említette a távhő vezetékrendszerének korszerűsítését vagy a sokat emlegetett új erőmű építését.

– Ez utóbbiról jelenleg is tárgyalnak az önkormányzattal, ám azt hangsúlyoznom kell, hogy ennek gazdaságos működtetése csak a jelenlegi ötéves szerződésünk tíz évre való hosszabbításával képzelhető el – mondta a Greenergy képviselője.

Olvasóink írták

  • 1. Farkas Zsolt 2008. június 19. 11:29
    „Csodálkozom rajta, hogy ilyen módon oldják meg az átállást. Pedig ettől nagyságrendekkel olcsóbb - jobb megoldások is léteznek, mind kivitelezési költséget, mind fenntartási költséget tekintve. Erről bővebben is olvashat itt.

    www.tavholevalas.hu

    Farkas Zsolt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bali Balázs: Cipész, kovács és a fát is megmunkálja

Szil - Fával, vassal, de a cipészárral is jó barátságban van a szili Bali Balázs. A fiatal iparos… Tovább olvasom