Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A tartós meleg jól jönne a földeken

A májusi eső aranyat ér – tartja a régi mondás. A rábaközi gazdák osztják is apáik igazságát
A májusi eső aranyat ér – tartja a régi mondás. A rábaközi gazdák osztják is apáik igazságát, bár mostanában hozzáteszik: az idei májusban már sok volt a jóból. Vegyszerezni kellene a vetéseket, de a sok csapadék miatt nem tudnak a földekre menni. Egyedül talán a cukorrépa „élvezi" a sok nedvességet.

A változékony idő miatt panaszkodott a Kisalföldnek az edvei Szabó Gyula is. A „hatvanhektáros" gazda azt mondja: „jönnek a betegségek".
– Sok baj lesz a kártevőkkel, vetésfehérítőkkel, de a földekre nem tudunk rámenni. Igaz, hogy a májusi eső arany, de most már június van, emelkedhetne a hőmérséklet, a növények ugyanis ezt is igénylik, a kukorica például fázik – sorolta a gondokat Szabó Gyula. – A csapadék kedvez a gombafertőzéseknek is, a lisztharmat, a gabonarozsda ellen védekezni kellene.

Szabó Gyula még a télen arról is beszélt a Kisalföldnek, hogy a repce megsínylette a fagyokat. Jó hírként most arról számolt be, hogy a vetés kiheverte a károkat.

– Jónak ígérkezik a termés, noha januárban nem mertem volna fogadni erre – tette hozzá. – Elkiabálni persze nem lehet, mert „sokat alszik még kint a növény". Van cukorrépám is, annak tetszik ez az idő, a csapadék, gondot okoznak viszont a gyomok. A gabonák szépek, bár sok a víznyomásos terület. Most már rajtra készen állunk és az első adandó alkalommal gépre ülünk.

„ Az időjárás kibabrál velünk, mert amikor nem esik az eső, a viharos szél miatt nem lehet permetezni."

Szabó Gyula az értékesítéssel kapcsolatban megjegyezte: a szerződések megvannak, a felvásárlási árat azonban csak a repcénél ismeri: 5450 forintot ígértek egy mázsáért.

Az acsalagi Szilágyi-birtokon a napokban a paprikapalántázással voltak elfoglalva. A gazdának közel héthektáros területe van a növényből, emellett krumplival, káposztával, hagymával és gabonafélékkel foglalkozik Szilágyi András. P is a csapadékra és a hidegre panaszkodik.

– Az éjszakai 5–6 fok semminek nem tesz jót, fáznak a palánták is. Fólia alatt neveltem a paprikát, szépen fejlődött, de itt volt az ideje, hogy kikerüljön a földbe. Most tartós melegre lenne szükség, öntözni ugyanis tudunk. Eddig nem volt rá szükség, hiszen odafentről kaptuk a vizet, de erre azért szívesen áldoznék. A tavasz nem múlt el egyébként nyomtalanul a mi földjeinken sem, hiszen sok a víznyomásos rész és olyan is akad, ahol még sokáig nem lehet a gépekkel dolgozni.
Az időjáráson kívül Szilágyi Andrásnak a vadállatokkal is meg kell „küzdenie". Az elmúlt években ugyanis sok kárt okoztak vetéseiben például a nyulak. Idén kerítést épít legkényesebb kultúrái köré. Mint mondja, a költség ugyan magas, de megéri, mert az okozott kár még nagyobb lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűség hat évtizede

A hétvégén Csornán ünnepelték házasságkötésük 60. évfordulóját Bakos Róza és Szűcs József. Tovább olvasom