Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A tangóharmonika bűvöletében él harminc éve az enesei zenész

Enese - Közel harminc éve tangóharmonikázik a kónyi származású, Enesén élő Ominger Sándor. A hatvanhárom éves zenész „fénykorában" a német turistáknak és az orosz katonáknak is muzsikált.

Az elmúlt hét végén ünnepelte hatvanharmadik születésnapját az enesei Ominger Sándor. Ahogy mesélte, évei közel felét zenéléssel, a tangóharmonika mögött töltötte. Nyolcéves korában kapta első szájharmonikáját, mert mint mondta, már gyermekkorában is édesapja zenésztársai körül „kajtatott". A gyermekben többen felfedezték a „zenei talentumot", melyet későbbi tanulmányai során tovább is fejlesztett.

Tízévesen kapta első, úgynevezett gombos harmonikáját, majd tizenhárom éves korában – egy disznó árából – vett édesapja számára egy tangóharmonikát. A szülők annyira komolyan vették fiuk zenei tehetségét, hogy a szülőfaluba, Kónyba külön kijáró zenetanárra bízták.

Nem volt azonban elég a helyi oktatás, ezenfelül a megyeszékhely egyik „A" kategóriás muzsikusától is tanulta a szakma mesterfogásait. A fiatal, tizenhét éves Ominger Sándor megszerezte a regisztervizsgát és ezzel felvértezve a kónyi Fészky Istvánnal és Perlaki Istvánnal már hivatásszerűen zenéltek.

– Tizenkilenc évesen Mosonmagyaróvárra kerültem, ahol a Béke és a Borostyán éttermekben játszottam – mesélte Sanyi bácsi. Mint mondta: ott zenélt többek közt német és holland vendégeknek, de például az ideiglenesen ott állomásozók tisztjei is a kegyeit keresték. – A németeket is „megbolondítottam" a sváb nótákkal, de az oroszok is szerették a zenémet, bár ez utóbbiaktól tartottam, hiszen a vodkát úgy nyelték, mint a vizet és nem lehetett kiszámítani őket – mesélte a harmonikás. Hozzátette: óvári éveihez köthető orgonista korszaka is, ám a nagy szerelmet, a harmonikát nem tudta végleg letenni.

A közel harmincévnyi zenélés egyik legemlékezetesebb momentuma a kilencvenes évek végére tehető.

– Oszter Sándornak és több, neves fővárosi színésznek húztuk lent Dörgicsén, Oszter ottani nyaralójában – mesélte a zenész. Két hónapot voltak a Balaton mellett és a színészeken kívül a német és holland vendégek is élvezhették a kónyi zenész dallamait. – Most is akár mindennap mennék muzsikálni, hiszen a hangszert egy pillanatra sem szeretném letenni, ám a négy-öt órai zenélést már nem biztos, hogy végig bírnám – mondta Sanyi bácsi. Ha naponta nem is, de hetente-kéthetente ma is megörvendezteti rajongóit a tangóharmonika hangjával az enesei Ominger Sándor.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az expó változik, a kulturális program marad

Kapuvár - A háromnapos fesztiválsorozatot értékelve a kapuvári illetékesek kijelentették: az expót… Tovább olvasom