Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A tánc az életük része lett

Modern vagy népi legyen? Mármint a tánc? A megkérdezettek szerint mindegy: mindkettő élményt ad, fegyelemre nevel, közösséget kovácsol.


Horváth Filoména csornai diák nyolc éve kezdte tánctanulmányait a Diamant Genius táncegyüttesben. „Azért döntöttem a modern tánc mellett, mert az általános iskolában néhány osztálytársam táncolt. Testnevelésóra előtt mindig a koreográfiákat gyakorolták az öltözőben és nagyon megtetszett" – mesélte. Elmondta, nem tartja egyik táncműfajt sem jobbnak a másiknál, hiszen ő is gondolkodott rajta, melyiket is válassza. „Végül azért döntöttem a modern tánc mellett, mert ez a zenei stílus közelebb áll hozzám."

A kapuvári Hasza Norbert szintén a Diamant-Geniusban táncol immár tizenegy éve. „A barátom vett rá, hogy járjak én is táncolni, és ráadásul itt van a szomszéd utcában a próba. De azóta sem bántam meg. Azért találom jobbnak, mint a néptáncot, mert itt sokféle stílus keveredik, vannak akrobatikus elemek, és trendibb is. Az első egy-két évben nehéz, de bele lehet rázódni."

Sikeresek, lelkesek, tehetségesek: Pántlikások fellépés közben.
Sikeresek, lelkesek, tehetségesek: Pántlikások fellépés közben.


A kónyi Kiss Márton a Csornai Pántlika néptáncegyüttesben tizenöt éve kezdte pályafutását. „Tulajdonképpen nem is én döntöttem a néptánc mellett, ajánlották. Egy gyerekkori barátnőm iratkozott be éppen, de nem ismert senkit, párja sem volt, így megkértek engem is, nézzek meg egy próbát. Azóta itt ragadtam." Benne csak egyszer merült fel, hogy befejezze a néptáncot, hat éve, amikor breakelni szeretett volna. „A szüleim szerencsére lebeszéltek róla, és azóta nagyon örülök, hogy itt maradtam, hiszen a közösség nagyon hiányzott volna" – tette hozzá.
A csornai Visy Petra szintén néptáncol, ő ötévesen kezdte. „Azért írattak be, hogy legyen ritmusérzékem, de sose éreztem, hogy abba kellene hagynom. Az egészben a zenét szeretem a legjobban, s azt, hogy tartást ad, és persze a társaságot."

Arra a kérdésre, hogy mit tennének, ha abba kellene hagyni a táncot, egységesen azt válaszolták: ezt el se tudják képzelni, hiszen a tánc az életük részévé vált, és addig csinálják, amíg lehet. A csoporttal mindannyiuk folyamatosan tartja a kapcsolatot, nemcsak próbán, hanem azon kívül is. Együtt járnak szórakozni, nyaralni. Ugyancsak elmondható mindkét táncegyüttesről, hogy bejárták szinte egész Európát, felejthetetlen élményeket szerezve.

Olvasóink írták

 • 3. julianna0207 2011. július 22. 21:41
  „http://fortunadance.com/index.php?view=article&id=63%3Avideo&format=pdf&option=com_content&Itemid=49”
 • 2. julianna0207 2011. július 22. 20:54
  „Hát igen, a tánc az életük része ! Norbinak és Filinek grat, na meg a többieknek is !
  A cikket kiegészíteném még annyival, hogy a Genius-Diamant ezen táncosai többszörös Európabajnokok !”
 • 1. egykapuvár 2011. július 22. 15:59
  „Gondolatok a néptáncról:
  http://www.kapuvartanc.hu/aktualitasok/85-gondolatok_a_neptancrol.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénzt településenként tartja nyilván és költi el a társulat

A vízgyűjtő árkok szempontjából az a legfontosabb, hogy a rendszernek gazdája legyen – állítja Németh Gy. Géza. Tovább olvasom