Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

˝A tamási bíró háza dombon van...˝

A minap adták át a rábatamási tájházat, melyet a helyi Udvardi Erna többnyire saját pénzből és némi támogatásból újított fel. Az épületet még egy helyi népdal is megörökítette.

Néhány napja adták át hivatalosan is a támogatásból és a tulajdonos saját pénzéből felújított rábatamási tájházat.

A ház tulajdonosa, egyben fejlesztője, Udvardi Erna a Kisalföldnek elmondta, immár tizenhárom éves múltra visszatekintő munkára került korona az átadással.

– Az ingatlan a Szent István utca 26. szám alatt található a falu főutcáján, a központban. Dombon áll, ahogy a rábaközi népdalban is szerepel: „A tamási bíró háza dombon van…" Nem tudom, kinek a házára utal, de a dédapám tényleg bíró volt – mesélte lapunknak Udvardi Erna.

Kiemelte, évtizedes álma volt, hogy megmentse ősei házát a pusztulástól és múzeumot alapítson benne.
– A dédszüleim (Horváth Gyula és Mesterházy Irma Mária) házáról van szó, ahol én is, sőt, édesanyám is gyerekeskedett – mondta a tájház „megálmodója". Emellett a község történetében is fontos szerepet játszott az egykori tulajdonos, Horváth Gyula, aki százholdas földbirtokos gazdaságában sok embernek adott munkát és kenyeret, de például ezen ház pincéjében bújtatták az embereket napokig az oroszok elől.

Udvardi Erna – Saját forrásból is szépítjük a tájházat.
Udvardi Erna – Saját forrásból is szépítjük a tájházat.

A mai tájház 1893-ban került a család, az ükszülők tulajdonába. A „Tamási helségben" 1893. február hó 4-én írt eredeti „adás-vevési" szerződésben többek között a következők olvashatók: „Eladók eladják ... ház és kertből álló ingatlanaikat minden mellékjárulék nélkül Horváth Bálint és neje Kiss Mária tamási lakosoknak 5655 forint vételárért mint a mai napon megtartott nyilvános önkéntes árverésen legtöbb ígérőknek." Az épületet később, 1900-ban már fel is újította az új tulajdonos, ezen dátum az épület udvar felőli homlokzatán ma is látható.
– Az újabb rekonstrukció 2007-es dátuma mellett már saját monogramomat is viseli az épület – tette hozzá Udvardi Erna.

Az eltelt évek alatt majd 15 millióra duzzadt saját pénz mellett aztán az épületre 2010-ben 2,3 milliós utófinanszírozott pályázati támogatást is nyertek.

– Sajnos, a hosszú és nehézkes folyamat alatt az ötlet megszületésétől a megvalósításig sokszor jutottam el arra a pontra, hogy feltegyem magamnak a kérdést: lehet, hogy mégsem kellett volna belevágnom – jelentette ki a tulajdonos, akinek célja, hogy a régi tájjellegű épület rendbetétele mellett az összegyűjtött és a család birtokában lévő eszközök, bútorok, berendezések is a nyilvánosság elé kerüljenek.

– Lassan másfél évtizede dolgozunk édesanyámmal, Udvardi Ferencnével, vele spórolunk a tájházra és dolgozunk benne szinte éjjel-nappal. Ő gondozza a kertet is és intézi az ügyeket az épület felújításán, de a munkának még nincs vége és azt is hozzá kell tenni, hogy ha nincsenek önkéntes barátaink, ismerőseink, akik munkájukkal, tárgyi adományaikkal, bátorító szavaikkal segítettek az elmúlt 13 évben, bizony egy tájházzal kevesebb lenne a Rábaközben és Rábatamásiban – mondta Udvardi Erna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét lesz Uborkaparti

A tizenhatodik Uborkapartit rendezik meg a hétvégén a községben. Tovább olvasom