Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A szülők is zsebbe nyúlnak a finanszírozásért

A csornai önkormányzati óvoda is a város több pontján fogadja a kicsiket, három helyszínen, kilenc csoportban.
Ahogy a Rábaköz bölcsődéiben (Kisalföld, 2006. október 25.), úgy az óvodák esetében is növekvő gyermeklétszámról számoltak be az intézményvezetők. Lapunk informá- ciói szerint azonban ez nem a két kisváros lakosságának növekedését, sokkal inkább az anyák mielőbbi munkába állását jelzi. Míg a vidéki intézmények sorra betagozódnak a városi óvodákba, addig Kapuvár és Csorna önkormányzata őrzi intézményeit.

– A kapuvári Király-tó Óvoda és Bölcsőde 1999-ben összevonással alakult, tizennégy óvodai csoporttal működik a város négy pontján – kezdte Varga Endréné, az összevont intézmény vezetője. Jelenleg háromszázötven kisgyermekkel foglalkoznak, de az elmúlt évi létszám ennél valamivel több volt. Vargáné azonban hozzátette, ezt a nevelési évet háromszáztizennégy gyermekkel kezdték és közel háromszázhetvennel fejezik be. Így az év végére csoportonként elérik a huszonhat fős létszámot, ami az intézményvezető szerint szakmailag szinte ideális létszám.

Már kevés az alkalmazott

– A csoportszobák is ehhez a nagysághoz igazodtak, a nevelési feltételek is ezáltal ideálisak – mondta Varga Endréné. Az intézményben a megfelelő ellátás biztosításához csoportonként két óvónő és egy dajka dolgozik, az intézmény teljes létszáma – a höveji és himodi tagintézményekkel együtt – hatvannégy alkalmazott. Az intézményvezető szerint azonban a munka összetétele már feltételezné egy óvodatitkár alkalmazását.

– Szűkös költségvetésünk csak nagyon racionalizált működést enged meg. Évente valamivel több mint százkilencvenmillió forintból gazdálkodunk – tájékoztatta a Kisalföldet Varga Endréné. Azt azonban hangsúlyozta, az összevont intézmény így sem tud „kijönni" a pénzből, sokat segít az óvodai alapítvány és természetesen a szülők is mélyen a zsebükbe nyúlnak.

Kisebb létszámemelkedés Csornán is

A csornai önkormányzati óvoda is a város több pontján fogadja a kicsiket, három helyszínen, kilenc csoportban. Jelenleg közel kétszáz gyermekkel foglalkoznak. Az apróságokat harmincöt dolgozó látja el. Varga Árpádné intézményvezető szerint azonban – ha csak kismértékben is, de – létszámemelkedésre számít a közeljövőben. Idén év végéig ez tíz-tizenöt kisgyermek felvételét jelentheti. Azt azonban hozzátette, az utóbbi években stagnáló, de az előzőekhez képest még mindig növekvő létszámról számolhat be. Ezt a csornai munkahelyek vélhetően még az idén bővülő száma is generálhatja. Varga Árpádné büszkén jelentette ki, hogy a nevelői gárda szakmai felkészültsége jó, a közeljövő kihívásaival bátran szembenéznek. (A vezető a körzet szaktanácsadójaként is dolgozik – a szerk.) Ha valamire, akkor leginkább a szűkös költségvetésre panaszkodhatna. Az óvoda a Csornai Nevelési és Oktatási Központ tagintézménye. A normális működés biztosításához elengedhetetlen az alapítványi és szülői segítség, de néha az intézmény dolgozói is a zsebükbe nyúlnak. A felügyelő önkormányzattal jó a kapcsolat, Vargáné azonban hozzátette: a város új polgármesterével még nem volt alkalma a szakmai egyeztetésre, de szeretettel várják körükbe Turi Györgyöt.

Éneklő óvó nénik

– Idén érdekes színfolttal gazdagodott a kapuvári intézmény. Megalakulásuk óta évente három alkalommal adnak koncertet az éneklő óvó nénik. Az intézményben alakult kórus célja elsősorban a kicsik zenei nevelése, érzelmi gazdagítása, és nem utolsósorban egy hagyomány teremtése. – Ahhoz, hogy a zene szeretetére tudjuk nevelni a gyerekeket, ennek szervezett formáját már nevelési programunkba is bevettük – mondta az intézményvezető. – A kórus idén tavasszal alakult azokból a kollégákból, akik önként vállalták a néhol több elfoglaltsággal járó munkát – tájékoztatott Víghné Pászli Katalin, az énekkar vezetője. A hétszemélyes énekkar repertoárja jórészt gyermekeknek szóló dalokból áll, de felvesznek komolyzenei műveket is a kicsik zenei műveltségének javítására.

– Az ének kíséretéhez több, egyszerű hangszert is használunk, a gyerekek nagyon élvezik az effajta előadást – tette hozzá a kórusvezető. Hangszeres kíséretet Lukovics Györgyi, a Pátzay-iskola tanára biztosít az énekeseknek. A tanárnő kijelentette: az óvónők kezdeményezését követendő példának tartja, hiszen az általa tanított iskolásokon már lemérhető bizonyos fokú érdektelenség a zenével szemben, ami megelőzhető lenne a zenei nevelés kiterjesztésével az óvodában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tavaszra készül el a csornai emlékmű

A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy az 1956-os forradalom… Tovább olvasom