Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A szükséglakástól az összkomfortig

Rábaköz - A szociális és egészségügyi bizottságok döntenek az önkormányzati lakások bérlőinek kijelöléséről. Ám mind Kapuvár, mind Csorna fenntart szolgálati és költségtérítéses lakásokat is. A kapuvári városháza fontolgatja néhány ingatlanának lebontását.
Kapuvár önkormányzata a minap tárgyalta az önkormányzati lakások bérleti díjának emelését. Ennek kapcsán felmértük a Rábaköz néhány településének önkormányzati lakásait. A lakóingatlanokat mindkét rábaközi városban a szakbizottság döntése alapján adják bérbe. A komfort nélkülieket, a szükséglakásokat jobbára a szociálisan rászorult lakók, családok kapják, ám mindkét város rendelkezik komfortos és összkomfortos lakásokkal is. Ezek egy részét költségtérítéssel adják ki.

Kapuváron hatvanhat bérlakás van, melyekből a városháza nyolcat tart fenn közcélra, tehát orvosoknak vagy közalkalmazottaknak. Jelenleg a gartai rendelő felett is alakítanak ki még néhányat.

Városi tulajdonban három szükséglakás van a Szent Katalin utcában, melyekért eddig negyvenforintos négyzetméterárat kellett fizetni havonta, ezt legutóbb negyvenöt forintra emelték. Mindhármat szociális lakásként szerepeltetik. A városnak tíz komfort nélküli lakása van, jobbára a Kossuth, Petőfi és Rákóczi utcákban, valamint a Szent István király úton. Ezek szintén szociális lakások, akárcsak a harmincöt komfortos lakás az Ady Endre és a Rákóczi utcában, valamint a Győri úton. Ezek közül például a Fő tér 7. szám alatti állapota annyira leromlott, hogy fontolgatják a lebontását.

A kapuvári tizennyolc összkomfortos lakás bérleti díja eddig 365 és 465 forint volt négyzetméterenként havonta, amit a képviselők 385 és 510 forintra módosítottak. Ez utóbbiak jó része a Győri úton és a Lumniczer Sándor utcában található. Az összkomfortos lakások bérlőinek kijelölése már nem szociális alapon működik, hiszen a lakbér itt magasabb, kifizetését biztosítva kell látnia a városházának. Ez utóbbi lakások nagysága 38 és 67 négyzetméter közötti, míg a komfortosaké 31 és 85 négyzetméter között van. A komfort nélküli és szükséglakások nagysága 17 és 60 négyzetméter átlagosan.

Dr. Kéri Edit: Kaposvárról jött a szolgálati lakásba, 75 négyzetméterért 35 ezer forintot fizet.
Dr. Kéri Edit: Kaposvárról jött a szolgálati lakásba, 75 négyzetméterért 35 ezer forintot fizet.

Vertetics István, a városfejlesztési iroda vezetője elmondta, a bérlakások közül a legújabb 2000-ben készült, a Rákóczi utcában pedig épp az idén történtek felújítások. A bérlakásokra több mint egymilliót költöttek, gépészeti és villamos felújításokat, valamint nyílászárócseréket végeztek. A bérlakások felújítására évente átlag kétmillió forintot különítenek el a helyi büdzséből. Később részletes ütemterv készül a bérlakások karbantartására és felújítására, ám minden bérlőcsere után is felújítanak.

Csornán 116 bérlakás van, jobbára 27 és 100 négyzetméter közöttiek. Az átlagos lakásméret 40–50 négyzetméter. A városháza ötven összkomfortos, ötvenhat komfortos és egy-egy komfort nélküli és szükséglakással rendelkezik. Ezeket szociális bérlakásokként tartják számon. Úgynevezett költségelvű (pályázható) bérlakásból négyet és szolgálati lakásból is négyet tartanak fenn. Az árak eléggé szórtak: egy összkomfortos lakás bére 9-től 35 ezer forintig terjed. A komfortos lakásokért 6–15 ezret, míg egy szükséglakásért 7 ezer forintot fizet a bérlő havonta.Beled: hat lakás

A beledi önkormányzat tulajdonában hat lakás van, ötventől egészen százhúsz négyzetméteres nagyságig. Tompáné Balogh Mária polgármester hangsúlyozta, ezek bérleti díja a helyi büdzsét gazdagítja. – Nem szociális rászorultság alapján adjuk ki az ingatlanokat, minden esetben meghirdetjük – mondta a polgármester. Ehhez igazodik a nemrég felújított lakások bére is: 13–40 ezer forint, nagyságtól és komfortfokozattól függően, havonta. A polgármester szerint a bérlők között cégvezetők és pedagógusok is vannak. A díjakat ez idáig inflációkövetően emelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő betlehemmel várják az ünnepet a szanyiak

Szany - A szanyiak élő betlehemmel várják a karácsonyt. A templom kertjében felállított betlehemből… Tovább olvasom