Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A szomszédokat védi a telepítési rendelet

A fás szárú növények telepítéséről hozott rendeletet a csornai képviselő-testület. A városban ugyanis több szomszédvita is kialakult az elmúlt időszakban át- és tetőre nyúló faágak miatt.

A szomszédvitákat szeretné megakadályozni a csornai önkormányzat legújabb rendeletével. A növények telepítési szabályait fektette le a képviselő-testület. Az utóbbi években ugyanis számos perpatvar adódott ebből. A Kisalföld tud olyan szomszédokról, akik húszéves barátságot rúgtak fel az átnyúló ágak miatt.

A jövőben a szabályok betartása megakadályozza a fák miatti szomszédvitákat, reméli Háncs Károly önkormányzati képviselő.
A jövőben a szabályok betartása megakadályozza a fák miatti szomszédvitákat, reméli Háncs Károly önkormányzati képviselő.

A cél tehát, ahogy azt a rendelet első paragrafusa is rögzíti, hogy csökkentsék a szomszédjogi vitás ügyeket. A fás szárú növények telepítésénél tehát a következő feltételeket kell figyelembe venni Csornán: az ingatlan-nyilvántartás szerinti telekhatártól egy méterre telepíthető például a szőlő, a málna és a ribiszke, illetve a hasonló kultúrák. A 2,5 méternél nem magasabbra növő fásszárúak telepítési távolsága másfél méter. A várhatóan öt méternél nem magasabbra felnyúló fajoknál három méter a szabály. Az öt méternél magasabbakat a telekhatártól legalább hét méterre szabad csak telepíteni. A hat méternél is nagyobb fák, például a dió, nem ültethetők közelebb a szomszédokhoz, mint nyolc méter. A rendeletben leírják: a kúszó-kapaszkodó növények csak saját tulajdonban lévő falra, fára, kerítésre futtathatók fel. A megszabott ültetési távolságoktól a jegyző engedélyezhet eltérést akkor, ha az érintett telekszomszéd írásban adja beleegyezését.

A közterületi telepítéseket is szabályozta a csornai képviselő-testület. Eszerint a jegyző engedélyével lehet ilyet végezni, és elsősorban az őshonos magyar fajok ültetésére kell törekedni. A már meglévő növényzettel kapcsolatban az a szabály, hogy a tulajdonosnak kötelessége azok ápolása, a szomszéd telekre átnyúló ágak levágása. Élő sövény kerítésként a telekhatárra csak mindkét ingatlantulajdonos beleegyezésével telepíthető. Ekkor azonban a gondozása is közös feladat.

Kálmán Attila Tátra utcai kertjében – noha még nem volt rendelet – éppen a szomszédviták elkerülése miatt telepítette a kerítéstől távol a gyümölcsfákat.
Kálmán Attila Tátra utcai kertjében – noha még nem volt rendelet – éppen a szomszédviták elkerülése miatt telepítette a kerítéstől távol a gyümölcsfákat.

Aki az előírásokat megszegi, a közösségi együttélés szabályait sérti meg.
Minden bizonnyal nem fajult volna el a vita két csornai szomszéd között, ha előbb hivatkozhatott volna egyikük e rendeletre. Kérte, nevét ne írjuk le, nem akar több veszekedést. Elmondta, húsz évig nagyon jó barátságban éltek egymás mellett szomszédjával. Mígnem egyszer megemlítette neki, hogy a háza tetejére hajló fenyőágakat igazán levághatná. Évek óta tartó, mára teljesen elmérgesedő vita alakult ki ebből. Nem is szólnak már egymáshoz, ha fontos közlendőjük van, ajánlott levélben írják meg.

A rendeletalkotást Háncs Károly önkormányzati képviselő kezdeményezte az önkormányzatnál. Mint mondta, családi házas környezetben óhatatlanul előfordulnak ilyen esetek. Szeretnék azonban ezeknek elejét venni a jövőben.

– Többen is megkerestek ilyen ügyekben segítséget kérve. Mivel nem volt szabályozás, nem nagyon tudtunk mit tenni. Ezután, ha mindenki betartja a rendelet előírásait, megelőzhetjük a vitás eseteket – jegyezte meg Háncs Károly. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhatmilliárd a megyére, további négy a Rábaközre

Infrastruktúra, termálturizmus és a települések tőkevonzó képességének növelése. Leginkább ezekről… Tovább olvasom