Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A szomszédok ellenzik az engedélyt

Elérhetik – e a lakók, hogy a környezetükben lévő, és állításuk szerint a nyugalmukat zavaró, a szakhatóságok véleménye alapján viszont a jogszabályok előírásainak mindenben megfelelő cég működését mégiscsak felfüggesszék ? Ez a kérdés foglalkoztatja Csornán a Bartók Béla utca néhány ingatlantulajdonosát.
Rossz szomszédság török átok ? A környék ingatlantulajdonosai szerint a nyersanyag-forgalmazás nem illik a lakóterületre.
Ők azt is fájlalják, hogy az elmúlt évtizedek során rengeteg bosszúságot okozott számukra az ottani takarmánykeverő üzem, s most mindezt tetézi a nyersanyag-forgalmazó tevékenysége is. E cég egyébként a tulajdonosok szerint 1969 szeptemberétől a jelenlegi telephelyén működik s minden előírásnak eleget tesz.

Környezeti hatások és patkányok

– A belterületi ingatlanok elsősorban lakások építésére szolgálnak. Az ettől eltérő törekvések sértik a környéken lakók érdekeit és ellentétesek az Európai Unió normáival – véli Tóthné Márkus Anikó. A csornai fiatalasszony – állítását alátámasztandó – azt mondja, hogy a Bartók Béla utcában működő hulladékgyűjtő betéti társaság tevékenysége sem illik lakóterületre, mivel sok egyéb kellemetlenség mellett a környezeti hatásaitól is tartani kell.
Tóthné Márkus Anikó édesapjával és testvéreivel azért is bosszankodik, mert úgy tudják, hogy az említett bt. tulajdonosa megvásárolta a telephelye melletti házas ingatlant is, ami viszont a közös tulajdonú családi házuk közvetlen szomszédságában áll. Szerintük ez az ingatlanvásárlás a nyersanyag-forgalmazó cég terjeszkedési szándékát jelzi.
– Ismerem a város rendezési tervét, ami szerint ez a rész nem iparterület. Ezért a telep bővítéséhez – amely inkább szemétlerakóra emlékeztet – nem járulunk hozzá – hangoztatta Tóthné, aki azt is állítja, hogy rengeteg patkány élősködik a telepen, s tavaly nyáron például a kertjükben teljesen lerágták a kukoricát.

A lakók fellebbeztek

A lakók panaszukat levélben eljuttatták a jegyzőhöz is. Azt kérve, hogy a Bartók Béla u. 29. szám alatti ingatlanra ne adja ki a telepengedélyt és akadályozza meg a bővítését. Bánatukra azonban tavaly novemberben a szakhatóságok egyetértésével mégis kiadták a jóváhagyást. Ők azonban nem hagyták annyiban és fellebbezést nyújtottak be a megyei közigazgatási hivatalhoz.
– Nem értem, miért hívtak meg bennünket a helyszíni szemlére a telepengedély kiadása előtt, ha a véleményünket nem veszik figyelembe – tette fel a kérdést Tóthné Márkus Anikó.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a telepengedélyezési ügyhöz benyújtott panaszra reagált. Ebben az áll: „ ...a helyszíni szemlén a környezetvédelmi hatóság képviselői a környezet veszélyeztetését vagy károsítását okozó olajfolyást és vegyianyag-kiömlést nem tapasztaltak. ”
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat városi felügyelője többek között azt írja, hogy a patkányirtás szakmai teendői akár azonnal elvégezhetők, ezért a telepengedély kiadásának végleges megtagadását nem indokolja a rágcsálók esetleges elszaporodása. „ A működés során természetesen folyamatosan ellenőrizzük az irtás végzését és hatékonyságát ” – zárul a levél.

Nincs jogszabályi

akadálya


Horváth Nándor, a csornai polgármesteri hivatal főmunkatársa érdeklődésünkre kifejtette, hogy nem volt jogszabályi akadálya a telepengedély kiadásának. A panaszosok sem vetettek fel olyan kifogást, ami miatt ezt meg kellett volna tagadni.
Vitéz Jenő, a szóban forgó másodlagos nyersanyag-forgalmazó bt. tulajdonosa elmondta: igyekeznek megfelelni az európai uniós és szakhatósági elvárásoknak. Hangoztatta: van engedélyük a veszélyes hulladékok kezelésére is. A patkányokat pedig folyamatosan irtják, és szerinte hónapokon keresztül egyet sem látni a telepen.
– Az emlegetett szomszédos házat nem a bt., hanem a lányom vásárolta meg befektetés céljából – magyarázta Vitéz Jenő. – Ezen az ingatlanon nem fognak járművek közlekedni, csupán a hátsó részén tervezzük egy parkoló kialakítását. Ez semmiképpen sem zavarja a szomszédokat, mivel magas betonkerítést szándékozunk építeni. Mi a legnagyobb békességben és megértésben kívánunk élni a szomszédokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom