Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A szomszédban tankolunk

A nyári áfa és jövedéki adó emelésével rosszul járt a magyar költségvetés. A határszélről szinte mindenki a szomszédokba jár tankolni.

A csökkenő üzemanyag-fogyasztás miatt kevesebb a befolyó adó az állami költségvetésbe. – Ha a motorizáció éves szintű ˝rendes˝ fejlődését is belevesszük, akkor is elmondható, hogy legalább ötszázalékos az üzemanyag fogyasztásának csökkenése, melynek okát egyértelműen az áfa és a jövedéki adó emelésében látom – jelentette ki lapunknak egy kúthálózat rábaközi képviselője.

Bognár Csaba, az egyik magyarországi kúthálózat rábaközi képviselője szerint ez már komoly kiesést jelent az állami költségvetésnek is, ami adóemelés nélkül milliárdos többletet jelentett
volna.

Üzemanyagkutak: Kevesebb a vendég, az országba érkező nyugati autósok sem itt tankolnak.
Üzemanyagkutak: Kevesebb a vendég, az országba érkező nyugati autósok sem itt tankolnak.

Az áfát húszról huszonöt százalékra emelték július elejével. A gázolaj és a benzin jövedéki adóját 5,50-nel emelték ugyanezen időszakban. Bognár Csaba szerint az adóemelések közel húszforintos üzemanyagár-emelést generáltak, ami éppen akkora különbség, mint amennyivel olcsóbbak a szomszédos országok üzemanyagai. Néhány példa az árakra: Ausztriában a gázolaj 251,1, a 95-ös benzin 280,8 forintba kerül, a szlovákoknál is olcsóbb az üzemanyag, a benzin 294 forintért vihető el a kutakról. A magyarországi árak jobbára a 285,9 forintos gázolaj- és a 302,9 forintos benzinár körül mozognak. A szlovén és román üzemanyagárak is alacsonyabbak a hazaiaknál. – Nem kell csodálkozni azon, hogy a rábaközi és határ menti üzemanyagtöltő állomásokhoz képest ugrásszerűen megnőtt az osztrák és szlovák kutak forgalma – mondta Bognár Csaba. Hozzátette, a szomszédos Ausztria határ menti kútjai még ott is a drágábbak közé tartoznak, két faluval odébb már kint is olcsóbban lehet tankolni.

– Ám nemcsak a magyarok járnak át üzemanyagért a szomszédokhoz, de a hozzánk érkező nyugatiak is az osztrák kutaknál állnak meg, ami azt jelenti, hogy Magyarországon használják a közutakat, de nem járulnak hozzá azok fenntartásához – jelentette ki a szakember (a magyar benzinár adójába be van építve az útalap díja – a szerk.).

Az adóemelések közel húszforintos üzemanyagár-emelést generáltak, ami éppen akkora különbség, mint amennyivel olcsóbbak a szomszédos országok üzemanyagai - mondta Bognár Csaba.
Az adóemelések közel húszforintos üzemanyagár-emelést generáltak, ami éppen akkora különbség, mint amennyivel olcsóbbak a szomszédos országok üzemanyagai - mondta Bognár Csaba.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint negyedévente 852 millió liter üzemanyag fogy az országban és véleményük szerint 2–3 százalékos a csökkenés az adóváltozás óta. A rábaközi szakember azonban legalább ötszázalékos csökkenéssel számol a helyi és határszéli kutak esetében, mely számszerűleg, országos átlagban több mint húszmillió literes csökkenésnek felel meg. Az ehhez kapcsolódó adózsugorodás mértéke is milliárdos nagyságrendű és akkor még nem beszéltünk a kutakat üzemeltető cégek kisebb bevétele után keletkező adócsökkenésről.

Olvasóink írták

 • 12. pacalpöri 2009. november 18. 07:00
  „aha....
  Frauenkirchen opel szalon.....ott a legolcsóbb a környéken.
  És még magyar dolgozó is van.
  Na meek ujra ki...pá!!!”
 • 11. Baradlay 2009. november 17. 23:45
  „"pacalpori",sikerult itatni?:))))))))))))))))))))”
 • 10. Prérifarkas 2009. november 17. 21:20
  „És akkor januárban még emelnek egy kis jövedéki adót, nehogy egy kicsit is jobb legyen........”
 • 9. frenkycom 2009. november 17. 18:43
  „Amúgy szerintem is fordítva üljük a lovat.......
  ...ami már csak egy gebe...”
 • 8. frenkycom 2009. november 17. 18:30
  „Azért ott is van árváltozás pl.:a soproni határnál lévő avia kutnál mátol olcsobb a diesel 0.92- 98 elötte 1.02 eur volt......”
 • 7. pacalpöri 2009. november 17. 06:04
  „Ez így van.
  Na megyek is.........................................”
 • 6. Baradlay 2009. november 17. 03:58
  „Ezert jo Kapuvaron lakni,Pomogyon itatunk!:)))))))))”
 • 5. rivotril2mg 2009. november 16. 23:00
  „magyarországon nem szokás árat csökkenteni, max ha emelés van akkor nem emelnek,csak a minőséget cseszik el...”
 • 4. 13.István 2009. november 16. 19:58
  „Itt minden a józan ész ellen van, nem jut el a tudatig jobb a sűrű fillér mint a ritka forint !!”
 • 3. ladiszlo 2009. november 16. 17:39
  „2.
  Ők ezt nem képesek a gyenge agyukkal megérteni.”
 • 2. Goldman 2009. november 16. 17:31
  „Anno valaki javasolta, hogy tegyék olcsóbbá az üzemanyagot a környező országokhoz képest, így többen járnak ide tankolni. A nagyon ostoba képviselők lehurrogták. Most itt van.......
  Luxemburg jó példa: olcsó az üzemanyag és már csak azért is megéri a kamionosoknak egy kis kitérőt arra tenni.”
 • 1. ladiszlo 2009. november 16. 17:07
  „Igen ők csak is kizárólag az adóemeléshez értenek,most meg döbbenten néznek,hogy a Austriába itat a magyar.Természetesen magukat nagyon okos embernek gondolják,de a tények nem ezt igazolják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pásztoriak akarják a szennyvízcsatornát

Pásztori százhúsz háztartásából száztizenhétben számítanak a szennyvízcsatorna kiépítésére. Az… Tovább olvasom