Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A szili lett a legnagyobb közös hivatal

Csorna környékén határidőre megalakultak a közös önkormányzati hivatalok. Meglepetések nincsenek, szinte valamennyi község az előzetes egyeztetések szerint választott társat.

A Csornai járásban határidőre megalakultak a közös önkormányzati hivatalok. „Valamennyi település megtalálta a helyét" – tudtuk meg a megyei kormányhivatalban. A községek számát tekintve a legnagyobb a szili központú közös hivatal lett. A faluhoz öten csatlakoztak.

A korábbi körjegyzőség falvai működnek együtt két helyen is. Szany továbbra is Rábaszentandrással, illetve Rábacsanakkal alkot közös hivatalt. Bősárkány társai is megmaradtak, Maglóca és Tárnokréti.

Legtovább húzódott a Barbacs, Dör, Acsalag körjegyzőség ügye. Végül Barbacs Kónnyal társult, így alakult ki a Kóny, Barbacs, Markotabödöge, Rábcakapi, Cakóháza ötös. Acsalag Faráddal és Sopronnémetivel működik együtt az új közigazgatási rendszerben, míg Dört a szilsárkányi „hármak" fogadták. Azaz Szilsárkány központtal hozták létre a közös hivatalt a szilsárkányi, a döri, a potyondi és a bogyoszlói önkormányzatok.

Számos egyeztetés és tárgyalás után alakult ki a Szillal társult falvak sora is: Rábapordány, Zsebeháza, Vág, Páli és Rábasebes. Lengyel Lajos, a gesztor település polgármestere elmondta: egyelőre egy jegyzővel működik a közös hivatal, aztán majd néhány hónap múlva meglátják, szükség lesz-e további szakemberre.

– Mondhatom, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az elmúlt öt hónapban valamennyi községben Pető Attila látta el a jegyzői feladatokat – jegyezte meg Lengyel Lajos.

A Bágyogszovát központtal kialakított közös hivatal sem lett kicsi. A székhelyen kívül Bodonhely, Pásztori, Egyed és Sobor tartozik hozzá. Horváth László bágyogszováti polgármester úgy tájékoztatott, hogy egy jegyzővel és egy aljegyzővel dolgozik a közös hivatal.

A Kisalföld Markotabödögén érdeklődött, miként ítélik meg a helyiek, hogy ismét Kóny központtal működik önkormányzatuk. Kovács Gyula úgy véli, ez így van rendjén.

– Markotabödöge mindig is Kónnyal tartott, ezer szállal kötődünk a szomszéd faluhoz. A közös tanács annak idején, a közös téesz mind erősítették a kapcsolatokat. A gyerekek Kónyba járnak iskolába, óvodánk a kónyi tagintézménye. Szerintem nem is volt kérdés, hogy hol találjuk meg a helyünket az új rendszerben – foglalta össze Kovács Gyula.

A rábcakapiak nem vesznek észre semmilyen változást, hiszen a polgármesteri hivatalban ugyanúgy mindennap lesz ügyfélfogadás, ahogy eddig. Németh Ottó polgármestertől megtudtuk: az ügyintézők Markotabödögéről járnak át hozzájuk. „Nem kell a szomszédos községbe utazniuk a helyieknek, a munkatársak jönnek inkább át. Ügyeiket tehát ugyanúgy helyben intézhetik, mint korábban" – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Voki: még nem lehet bérköveteléssel élni

A ˝Vocational Academy˝ Alapítvány felszámolását elrendelő végzés még nem emelkedett jogerőre, és nem… Tovább olvasom