Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

A szeretet nyelvén

A szanyi Huszár István élete annak idején néhány órán múlt; agya születésekor nem kapott elegendő oxigént.
Az idősebbik Huszár István ács, most éppen hetes munkán dolgozik Érd mellett. Hidat építenek. Néhány hete súlyos tüdőműtéten esett át, az egyik tüdőlebenyéből vágtak le egy darabot. Már jobban van, ahogyan mondja, „végre dolgozhat". Hétfőn hajnalban hatodmagával megy, s pénteken érkezik haza. Addig is Katalin asszony tartja a frontot: ellátja a gyerekeket, szervezi a család életét.

– Négy gyerekkel nem könnyű, de ma már a nagyobbak sokat segítenek – szögezi le elöljáróban az asszony, aki soha nem panaszkodott, egyszerűen elfogadta a sorsát. – Pityuval már az első hónapokban tudtuk, hogy nagy baj van: nem fordult hasra, nem ült fel időre. Később epilepsziás görcsök jöttek rá, az orvosok pedig keresték az okát. Végül Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban állapították meg, hogy súlyosan mozgás- és értelmi sérült.

Pityu százszázalékos rokkant, az idegen alig érti, mit szeretne mondani. Ül, rázza magát, mire István, az apuka dalra fakad. (Az ének szép, a nagydarab ember kitartóan simogatja a fiú fejét. Pityu boldog, nyitja a száját, mintha maga is énekelne.) Az édesanya halkan megjegyzi: soha nem volt fenékig tejfel az életük, ennek ellenére elképzelhetetlennek tartották volna, ha Pityunak nem születnek még testvérei, vagy ha a gyermek bentlakásos intézetbe kerül.

– A férjem egyik testvére Nagytétényben ápoló – jegyzi meg az asszony –, ő is azt javasolta, míg erővel bírjuk, maradjon köztünk Pityu, mert az ilyen jellegű otthonokban nincs idő a személyes gondozásra, törődésre, aminek a hiányába belehal az ember. A többi gyerek is vele együtt nőtt fel, elhatároztuk, amíg élünk, gondoskodunk róla.

Huszárék azonban nem nyugodtak bele a fiú állapotába: hátha találnak olyan helyet, orvost, aki tudna rajta segíteni, gyógytornászt, aki a petyhüdt izmait alaposan átmozgatná. Mivel az anya már vékonyabb, mint a 21 éves fiatalember, át kellene alakítaniuk a fürdőszobát is, hogy könnyebb legyen Pityu fürdetése. Az igazi nagy álom? Egy olyan autó volna, amivel kimozdulhat a család. Huszárné Kati magánszorgalomból megtanult vezetni, két héten belül talán a jogosítványa is meglesz. Az autó révén a bevásárlástól a beteg fiatalember szállításáig sok mindent egyedül is meg tudna oldani az édesanya. A lottót így – már ha nem felejtik el – mindig megveszik. Soha nem lehet tudni.
Bár Szanyban – ahogyan láttuk – a szeretet több mint egy lottóötös, s a nagy családban mindenkinek jut is belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét külön ünnepelnek

Csorna megosztottságát az is tükrözi, hogy már harmadik éve két meg- emlékezést – egy… Tovább olvasom