Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A szentandrási füvesember

Több mint fél évszázada foglalkozik a gyógynövényekkel egy rábaszentandrási nyugdíjas. Tapasztalatai alapján állítja: a füvekben és a fákban tényleg orvosság van.
Takács Viktor: Fagyöngyöt gyűjtöttem.
A rábaszentandrási Takács Viktor a természet szerelmese, ötvenöt éve a gyógynövények ismerője, gyűjtője.
– Falusi gyerek voltam, így számomra nem voltak ismeretlenek a növények – kezdte a nyolcvanadik életévében járó Takács Viktor. – Amikor 1948-ban leszereltem, kezdtem a falumban munkát keresni. Egy ember megkérdezte, hogy segítenék-e neki. Vállaltam a feladatot. A munka fenyőmagtisztítás volt. Azután Budapestről kerestek, hogy nem foglalkoznék-e gyógynövényekkel, később meg azt kérdezték, nem lennék-e a Herbária felügyelője. Így kezdődött a gyógynövényes pályafutásom. Megyénken kívül Vas és Veszprém megye tartozott felügyeletem alá.

Takács Viktor a három megyében százharmincféle gyógynövényt gyűjtött össze, de dolgozott Zalában, Somogyban, Hajdú-Biharban és Szabolcsban is. Tapasztalatai szerint a vasi régió volt gyógynövényekben a leggazdagabb. Viktor bácsi állítja, minden kétséget kizáróan igaz a mondás, hogy „fűben-fában orvosság". Amiatt viszont sajnálkozik, hogy szerinte Magyarországon az orvosok 47 éve nem tanulják a gyógynövényekkel való gyógyítást.

– Nagy sikereket értem el a gyógynövényekkel. Ezt támasztják alá azok a levelek, amelyeket betegeimtől kapok – jegyzi meg büszkén. Aztán csak sorolja, hogy mi kell prosztatabántalmakra, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rosszindulatú daganatok gyógyítására, vagy éppen reumás panaszok és székrekedés kezeléséhez. Mire jó az áfonyalevél, a babhéj, a fagyöngy, a fokhagyma, a csipkebogyó, a csalán és a kakukkfű. Közben pedig különböző eseteket említ, hogy milyen panaszokkal keresték fel az elmúlt évtizedek során és ő mit ajánlott a hozzá fordulóknak.

A füvesember azt is szóba hozza, hogy a mezőn végzett féktelen permetezés nem tett jót a gyógynövényeknek sem. Takács Viktor az életkora miatt ma már keveset gyűjt, de a lehetőségekhez mérten azoknak segít, akik megkeresik. Meggyőződése, ha az ember az életben csak egyszer is jót tesz valakivel, akkor már érdemes volt élnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a nemzetiségi napról

Meglehetősen nagy vihart kavart Pádár Lászlónak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi… Tovább olvasom