Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A szent család kilenc napig szállást keres Kapuváron

Kapuvár gartai városrészében a mai napig él egy katolikus népszokás, melyben „A szent család szállást keres".
Kapuvár gartai városrésze ez évben ünnepli alapítása 350 éves jubileumát. A városrész azonban nem csak a külsőségekben ünnepel, lakói napjainkig őrzik eleik népszokásait. Ezek egyike „A szent család szállást keres" elnevezésű.

– A hagyomány huszadik századi eredetű, római katolikus népszokás, melyet szerte az országban és a magyar nyelvű területeken is őriztek – mesélt a kezdetekről Csitei Gábor, a kapuvári néptánciskola vezetője. A népszokás fellelhető volt a Galga mentén, a Felvidéken és Vas megyében is, itt a Rábaközben egy ideig Vitnyéden is őrizték. Napjainkban már csak Gartán él, ott azonban még a fiatalabb családok is eljárnak egymáshoz.

A Kapuvár néptáncegyüttes is feldolgozta a gartai népszokást.
A Kapuvár néptáncegyüttes is feldolgozta a gartai népszokást.


Maga a rítus Mária és József szálláskeresésére utal, a szokások szerint egy ilyen témájú képet visznek egymáshoz a családok, kilenc nappal a szenteste előtt megkezdve a látogatásokat. A képet elviszik egy házhoz, ott énekelnek, imádkoznak, beszélgetnek, majd másnap a következő otthonba viszik a szentképet. A látogatások egészen december 24-ig folytatódnak, ekkor – mivel „megszületett" a kis Jézus – már a betlehemet viszik az utolsó családhoz.

– A máig élő szokás egyfajta közösségi összejövetelnek is számít, az emberek foglalkoznak egymással, amire egyre nagyobb szükség lenne – fogalmazott Csitei Gábor.

A népszokást napjainkban jellemzően az idősebbek őrzik, ám Gartán számos középkorú vagy fiatalabb családban is dívik e hagyomány.

– Nagyszüleim is látogatták a házakat és jelenleg édesanyám is követi a népszokást – mesélte lapunknak a huszonhét éves gartai Kiss László. A képet szombaton hozták a házukhoz, édesanyja vasárnap vitte tovább. – Most úgy gondolom, ebben a szokásban nőttem fel, ha Gartán maradok a majdani családommal, vélhetően mi is folytatjuk e számomra is kedves hagyományt – mondta Kiss László.

„A szent család szállást keres" népszokást a Kapuvár néptáncegyüttes is feldolgozta, Csitei Gábor szerint hazánkban egyre több csoport érez kedvet e hagyomány továbbvitelére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai vasdiplomás tanítók

Vasdiplomát kapott a napokban két csornai tanítónő. Király Lászlóné és Élő Amália hatvanöt évvel… Tovább olvasom