Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A szelektív hulladékgyűjtés drágítja a szemétszállítást

Kapuváron az üvegek szelektív gyűjtése megszűnt. A papír és a pillepalack válogatása és feldolgozása viszont működik, sőt, nyereséges is a Rekultívnál. A rendszer bővítése áremeléssel jár.
A pillepalack válogatására új gépet állítottak be Jánossomorján.
Nagy György kapuvári vállalkozó elmondta lapunknak: vállalkozásából felgyülemlett nála mintegy hat raklapnyi, több mint két és fél ezer fehér befőttesüveg. A kereskedelem az üveg nagy részét nem váltja vissza. Ő, miután nem tudta értékesíteni üvegeit, az elszállítás mellett döntött. Ennek érdekében a helyi szolgáltatótól konténert kért. A művelet tizenhatezer forintjába került. Nagy György szerint megoldatlan a hulladék üveg kezelése mifelénk, mint ahogy a szelektív gyűjtés sem működik.

Az üveghulladék további sorsáról és a szelektív hulladékgyűjtésről a Rekultív Kft. vezetője, Ágota Zsolt elmondta: a megrendelőnek kiszállított öt köbméteres konténer esetén szabott árakkal dolgoznak. Az árakbeli eltérés a szállítási távolságokból fakad. A szelektív gyűjtés ha nem is zökkenőmentesen, de elindult, ám az üveg utólagos értékesítése így nehézségeket okozott, mivel a lakosok nem válogatták szét az egyéb szeméttől az üveget. Ez Kapuváron és környékén volt leginkább jellemző, így az üvegek szelektív gyűjtése mára ott meg is szűnt.

Az ügyvezető hangsúlyozta: az átszervezések nyomán két hulladékfajta, a papír és a pillepalack válogatása és feldolgozása szinte teljesen megoldott, sőt, nyereséges is e tevékenység. Az egyes hulladékokat továbbértékesítik, így lehetséges csak a jelenlegi – ám a közvélemény által magasnak tartott – szemétdíjak szinten tartása.

Ám az árak a közeljövőben mindenképpen változnak. Ennek oka a szelektív gyűjtés bővítése. A közeljövőben már lakásonként szét kell választani a bio- és egyéb hulladékot. Ezek frakciónkénti elszállítása és lerakása növeli a költségeket. A hulladékudvarok és gyűjtőszigetek komplex kialakítása várhatóan csak négy-öt év múlva lesz teljessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfelelő finanszírozás és nyugalom kell a felsőoktatásban

Megengedhetetlen, hogy a felsőoktatási intézményeket úgy privatizálják, hogy nem biztosítják az… Tovább olvasom