Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A szanyi önkormányzat hasznosítja az üres állomást

Egyre több diák utazik a Csorna–Pápa vasútvonalon. Bár vannak még javítanivalók, a járatok alkalmazkodnak az utasok igényéhez. Közben a szanyi önkormányzat kibérelte az állomás épületét a vasúttársaságtól.

Az előző tanévhez képest jelentősen növekedett az utasforgalom a Csorna–Pápa vasútvonalon Csorna és Szany között. Erről tájékoztatta a Kisalföldet Feld István Márton, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja. Tapasztalata szerint az utazók többsége középiskolás diák, leginkább Rábaszentandrásról valók, akik Csornán tanulnak.

– A szanyiak között is vannak bérletesek, de az ottani
diákok főként délután, hazafelé utaznak. Ez azért van, mert a reggeli kínálat nem kielégítő. Hiányzik egy járat hét és nyolc óra között. A délutáni, óránkénti járatsűrűség viszont népszerű. Ezenkívül pénteken és vasárnap is sok kollégista diák utazik, főként Budapest és Győr irányából.
Úgy vettem észre, hogy emellett Sopronból és Pápáról szintén vannak bérletes fiatalok – számolt be észrevételeiről Feld István Márton.

A szanyi önkormányzat rövidesen megtalálja a megfelelő funkciót a kibérelt állomásépületnek, mondta Németh Gergely.
A szanyi önkormányzat rövidesen megtalálja a megfelelő funkciót a kibérelt állomásépületnek, mondta Németh Gergely.


A fiatal szakember, aki sokat dolgozott azért, hogy visszaállítsák a közlekedést a vonalon, hozzátette: problémát jelent, hogy a régóta szorgalmazott kiegészítő fejlesztések közül semmi nem valósult meg.
– Nem épült meg az új megálló Szanyban, a legtöbb helyen még mindig nincs kerékpártároló. A vasúti épületek állapotára pedig a botrányos is igen enyhe kifejezés. Ennek elsősorban abban látom okát, hogy a MÁV alkalmatlan a mellékvonalak üzemeltetésére. A nagy cégen belül az itteni fejlesztések, költségüktől függetlenül, elsikkadnak. Az ötletek megfogalmazása és a megvalósulás között évek, évtizedek telnek el.

Ugyanakkor úgy látom, hogy az önkormányzatok többsége szintén nem töri magát, hogy segítsen. Az épületek gondozását, hasznosítását, vagy olyan minimális fejlesztések elvégzését, mint kerékpártároló építése, egy önkormányzat tudná a leggyorsabban, legjobban megoldani – véli Feld István Márton. Megjegyezte: a továbbiakban fontos cél a Győr irányú diákforgalom vonatra „terelése". Ehhez a feltételek nagyrészt már ma is adottak: Szanyból és Rábapordányból vonattal lehet a leggyorsabban – 33, illetve 49 perces menetidővel – eljutni a megyeszékhelyre. Ráadásul a délutáni csúcsidőszakban óránként indulnak a járatok vissza a Rábaközbe.

Leginkább diákok utaznak a Csorna–Pápa vasútvonalon. Kedvező számukra a menetrend.
Leginkább diákok utaznak a Csorna–Pápa vasútvonalon. Kedvező számukra a menetrend.


Németh Gergely, Szany polgármestere szintén észrevette, hogy egyre több kerékpár „várakozik" a megállónál. A helyi önkormányzat a közelmúltban bérbe vette a MÁV-tól az állomás épületét. Ugyanakkor a község által működtetett „vonatbuszt" megszüntették.

– A falubusz minden reggel körbejárta a települést és a helyieket ingyen vitte ki az állomáshoz. Az igény azonban egyre kisebb lett, inkább kerékpárral vagy autóval mentek ki a vonathoz, így a járatot megszüntettük – tájékoztatott Németh Gergely. – Az állomásépület felső szintjét, benne a szolgálati lakással és a rakodóterületet a közelmúltban jelképes összegért béreltük ki. Az állagmegőrzés a feladat elsősorban, de úgy látjuk, érdemes pénzt fektetni az ingatlanba. Gondolkodunk még a közösségi célú hasznosításán.

Olvasóink írták

 • 2. Köszörűs 2011. október 29. 07:02
  „Megyek én is, korán reggel,
  Zityi-zötyi köszi Gergely !
  Kitt-katt, csitt-csatt, húúú-ha !
  Fényes a sin újra.”
 • 1. CSIRIBIRI 2011. október 27. 19:51
  „A sineket meg fel kell bakolni a magasba,és alatta "krumplit" lehet termeszteni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zajokat hallva gázfegyverért nyúlt a szárföldi férfi

Hívatlan látogató járt kedd éjjel Szárföldön a Fő utca egyik családi házánál. Tovább olvasom