Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

A szántóföldek tíz százaléka víz alatt van

A kapuvári vízügyesek szerint az illetékességi külterület tíz százalékán áll a belvíz. A kapuvári vízelvezetés rendezésére több mint egymilliárd forint kellene.

– Száz éve nem esett ennyi csapadék, mint most május-júniusban – kezdte Németh Gy. Géza, a Kapuvári Víztársulat ügyvezető igazgatója. Kijelentette, a város vízügyi helyzetének rendezéséhez több mint egymilliárd forintra lenne szükség. A külterületi szántók tíz százalékán áll a belvíz.

– Szerencse, hogy a térséget elkerülte a nagyobb csapadék, ám a lehullott 250 milliméter így sem kevés – mondta a szakember. A kapuvári víztársulat kétszázezer hektárnyi illetékességi területén Sopron környékén minimális, Kapuvárnál tízszázaléknyi terület, ám Csorna környékén, Győr felé már magasabb a belvizes területek aránya. Németh Gy. Géza azonban hozzátette, a szeles, napos idő csökkenti folyamatosan a belvizet.

Németh Gy. Géza
Németh Gy. Géza

A terület fő befogadócsatornái (Rábca, Hanság-főcsatorna, Szegedi-csatorna) telítettek, melyhez hozzájárult még a dunai árhullám is. Elmondta, a szivattyútelepek folyamatosan működnek, idő kell ahhoz, hogy a felgyülemlett víz elvonuljon. Hangsúlyozta, a javuláshoz a gazdák segítségére is szükség van.

Sürgős munkálatok az Ady Endre utcában.
Sürgős munkálatok az Ady Endre utcában.

Kapuvár belterületén két évvel ezelőtt voltak nagyobb gondok a vízelvezetéssel. Elég csak a gartai homokzsákos védekezésre gondolni. Az égető problémákat már megoldották a városban, ám a szakember szerint Kapuvár vízelvezető rendszerének teljes rendezéséhez több mint egymilliárd forintra lenne szükség. – Ez még kisebb lépésekben is sok pénz, ám pályázatokkal addig is próbálunk a városházával forrásokat szerezni – mondta Németh Gy. Géza. A helyi költségvetésből évente körülbelül tízmillió forintot fordítanak a vízelvezető rendszer javítására. A városháza és a vízügyi cég kidolgoztak egy többlépcsős tervet, melynek nyomán végzik a rendszer rekonstrukcióját. – A legsürgősebb tennivalónk a Pacsirta és a Mátyás király utcákban vannak, a másik kritikus pont pedig az Ady Endre utca – mondta az ügyvezető.

Utóbbi helyen a munkálatok jelenleg már folynak, szervesen kötődve a szomszédos Széchenyi utca felújítási programjához. A városközpont egyik elkerülőjének számító utcában, az Ady utca és a vasút között zárt vízelvezető rendszert építenek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola után Waldorf-óvoda nyitását tervezik

A két éve működő iskola után óvoda nyitását tervezi Győrsövényházon a Vadrózsa Waldorf Egyesület.… Tovább olvasom