Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

A szakmatanulás még mindig nem vonzó

A most végző rábaközi nyolcadikosok zöme a gimnáziumokat és a szakközépiskolákat választotta.

A legnépszerűbb a vendéglátás, az informatika és a rendvédelem, de fontos a nyelvtanulás is.

A Rábaköz mikrotérségeinek általános iskoláiban tanuló nyolcadikosok közel nyolcvan százaléka a gimnáziumokban vagy a szakközépiskolákban szeretné folytatni tanulmányait. A legnépszerűbb szakok a vendéglátás, az informatika, de a választásban nagy szerepe van a nyelveknek is. Idén a végzős lányok körében népszerű szak a rendvédelem is.

A Rábaköz nagyközségi iskolái végzőseinek jó része érettségit adó iskolában képzeli el a következő éveket. Portálunk a mihályi és a farádi intézmény végzőseit térképezte fel.

Idén a végzős lányok körében népszerű szak a rendvédelem is.

– 181 tanulónkból 25 nyolcadik osztályos diák adta be a felvételi kérelmét a megye valamelyik középiskolájába – mondta Srágli Dezsőné, a mihályi iskola igazgatója. A végzősök 45 százaléka szakközépiskolába, 32 százaléka gimnáziumba jelentkezett, a szakmát adó intézményekbe a végzősök 23 százaléka megy. A fiúk informatikai irányban, a lányok – meglepő módon – a rendvédelemben szeretnének tovább tanulni.

A gimnáziumot választók közé tartozik a mihályi Zsámboki Enikő is, aki a győri Kazinczyban folytatná a tanulást, orvos szeretne lenni. A megyeszékhely intézményébe járnak ismerősei is, ám fontos volt a jelentkezéskor a nyelvoktatás minősége. A szintén helybéli Horváth Ákos a soproni Roth Gyula-szakközépiskolában szeretne tovább tanulni. A családi példa alapján erdésznek készül.

Mihályi végzősök – Népszerű az informatika és a vendéglátás. A végzősök 45 százaléka szakközépiskolába, 32 százaléka gimnáziumba jelentkezett.
Mihályi végzősök – Népszerű az informatika és a vendéglátás. A végzősök 45 százaléka szakközépiskolába, 32 százaléka gimnáziumba jelentkezett.

Srágli Dezsőné a szakmai irányokkal kapcsolatban megjegyezte, a diákok közt népszerűek még a vendéglátó-ipari és építőipari szakok is. A mihályi iskola felvételi számai jobbára két éve azonos arányokat mutatnak.

Megtudtuk: fejlesztésekkel is vonzóvá teszik a mikrotérségi iskolát. A szakellátottság szinte teljes. Az utóbbi évek legnagyobb átalakításaként pályázati forrásokból az intézmény teljes vízrendszerét felújítják. A közel 13 milliós beruházás mellett 7 millióból a technikai felszereltséget javítják interaktív táblák és számítógépek vásárlásával.

Hasonló diák- és végzőslétszámmal számolnak egy másik mikrotérségi intézményben, a farádi Király Iván Általános Iskolában is. A helyből, Bogyoszlóról és Potyondról bejáró 187 tanulóból idén 33 nyolcadik osztályos végez. A tovább tanulók 80 százaléka a gimnáziumot és a szakközépiskolákat választja, 20 százalékuk megy szakképzésbe. Márczisné Varga Lívia intézményvezető szerint ez az arány az utóbbi években javuló tendenciát mutat. A gyermekek (szülei) között a Révai és a Kazinczy a legnépszerűbb gimnázium. A végzősök jó része az informatikai és a vendéglátó-ipari szakmában képzeli el jövőjét, az iskolaválasztás egyik legfontosabb kritériuma a nyelvoktatás.

Farádon legutóbb nyolcmilliós pályázatot nyertek számítógépekre és tantermi felszerelésekre, interaktív táblákra és laptopokra is másfél milliót költöttek. A szakos ellátásuk teljes. Farádon a tanulmányi felmérések átlaga meghaladja az országosat.

Olvasóink írták

  • 1. Nózi 2010. április 21. 18:35
    „Azért, mert a kétkezi munkást sehol nem becsülik. Kevés a fizetés, a dolgozótól meg 200% -os munkabírást várnak. Az is gond, hogy a csornai szakmunkásképző iskolából kiindulva, nem valami jó a képzések színvonala.A tanárok hozzáállásán is sok múlik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a testület: rendeletek, szabályok változnak Csornán

A képviselő-testület határozott a város településszerkezeti tervének, a keleti ipari terület… Tovább olvasom