Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A szakképzés a rendszerváltás kárvallottja

A kapuvári Berg Gusztáv Szakiskola mozgalmas tizenöt évet tudhat maga mögött.
A Berg Gusztáv Szakiskola épületét 1972-ben adták át azzal a céllal, hogy a környékbeli termelőüzemek szakmunkásgárdája ebből az intézményből kerüljön ki. Az intézmény jelenlegi igazgatója, Fábián Imre hangsúlyozza: a helybéli Rába-gyár élen járt az utánpótlás felvételében, több párhuzamos osztály tanulta az esztergályos- szakmát. Az akkori, hatszáz fős diáklétszám egy részét a város két ruhaipari cége szívta fel.

Nemcsak a fém- és ruhaipar, hanem a környék építőiparának szakembereit is az intézményben képezték, volt olyan év, amikor huszonhat szakmát oktattak. Az elméleti képzés mellé a nagyobb cégek biztosították a gyakorlati ismeretek elsajátításához a termet, a gépeket és a szakoktatókat. Az önálló gyakorlati képzés 1978-ban indulhatott az intézmény saját tanműhelyében.

A Ringa bezárása óriási pofon volt

– A kilencvenes évek elejétől gyökeresen megváltoztak a körülmények – mondta az igazgató. A Kapuvárról eltűnt iparágak nagyon sok munkanélkülit „termeltek" a városnak, egyszerre nem lett szükség a mesterségek jó részének oktatására. Kénytelenek voltak profilt váltani. A nagy üzletláncok megjelenésekor az iskola 1994-ben a kereskedelmi szakmák oktatását kezdte meg. A megnövekedett idegenforgalom miatt egyre több szolgáltató nyitja meg kapuit, ezért a Berg 1998-ban a fodrászszakmát is felvette oktatási palettájára. – Annak ellenére, hogy telítődik ez a pálya is, iskolánkban még mindig ez az egyik legnépszerűbb szak – mondta el Fábián Imre, hozzátéve: a fodrász szakra még Mosonmagyaróvárról és Gönyűről is járnak tanulók. A sütőipari vállalkozások számának növekedése miatt 2002-ben az iskola bekapcsolódott ezen szakmák képzésébe is.

– Óriási pofon volt intézményünknek a Ringa üzemének bezárása, hiszen előtte való évben kezdtünk húsipari szakmunkásokat képezni – jegyezte meg keserűen az iskola igazgatója. Hozzátette, a Kapuvári Hús Rt.-nél vélhetően elinduló termékgyártás fellendítheti a helybéli szakemberképzést, hiszen napjainkban is hiány van hentesekből. Bedecs Pál, a húsgyár igazgatója szerint ők is támogatnák egy szakmai csoport elindítását.

Nagy szükség van a rugalmasságra

– Kollégáim felkészültsége lehetővé teszi egyre újabb szakterületek bevonását a képzésbe – mondta Fábián Imre. Akár évről évre válthatnak, például egyik évben esztergályososztály indul, a következőben pedig géplakatos.

„ Nagy szükség van a rugalmasságra, hiszen a piac változása mindig más és más szakembereket vár tőlünk. Erre a legjobb példa a nőiruha-készítő szakma, ami a két párhuzamos osztály indítása után napjainkra oda jutott, hogy erre nincs jelentkező. Pedig a város ruhaipari üzemeinek vezetői, így a Diadal Rt. elnök-vezérigazgatója is többször kijelentették, hogy kevés a szakmunkás."Az intézmény legújabb próbálkozása a vendéglátó-ipari szak indítása, amihez új tanműhely építését határozták el.

– A ruhaipari szakmunkások esetében merült fel a felnőttképzés beindításának ötlete a Berg Gusztáv Szakiskolában, azt azonban nem értem, hogy ha a diákok oktatására alkalmasak vagyunk, akkor az idősebbek képzését miért nem bízzák ránk? – kérdezi az igazgató.
Az intézmény jövőjéről szólva az igazgató hangsúlyozta: a következő évtől szó lehet a modulrendszer bevezetéséről és a képzési idők lerövidítéséről is. A tanulói létszám jelenleg háromszáztíz körül mozog. Közel huszonöt település általános iskolájával vannak kapcsolatban. – Sajnos a jelenlegi trend az, hogy a diákokat általában a gimná-

ziumokba és szakközépiskolákba terelik, holott a szakmunkásképzésbe is kellenének tájékozott, ambiciózus tanulók. Sajnos a diáksággal akadnak problémáik, magas a hiányzások száma, nagy a dohányosok aránya és az erőfeszítések ellenére alacsony a szülői létszám a szülői értekezleteken. Ám a munkánknak szép eredményei is vannak. Idén az országos tanulmányi versenyeken többek közt Bencsik Bence, Miklós Attila, Takács Erzsébet és Szabó Eszter öregbítette a Berg Gusztáv Szakiskola hírnevét.

Népszerű szakok

A tizenöt éves Kleizer Csaba Kapuvárról jár a szakiskolába. Az intézményválasztásban a legnagyobb szerepet az kapta, hogy helyi sportpályafutását csak így tudja folytatni. Az egyik új képzésre, a vendéglátó szakra jár. Véleménye szerint az itteni oktatás színvonala megfelelő. Az iskola elvégzése után azonban nyugatabbra kamatoztatná tudását.

Ennek a véleménynek ellentmond Sinka Ramóna. A húszéves győri lány fodrásztanuló. Mint mondta: a Berg-iskola oktatási színvonalát jónak tartja, később a tanult szakmájában próbál – itthon – elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú ''böjt'' után megtelt a kultúrterem

Maglócán lassan, de biztosan csökken a lakosok száma. Olyannyira, hogy mostanra csak alig több mint kilencvenen maradtak. Az pedig egyszerűen megjósolhatatlan, hogy egyáltalán megállítható-e a folyamat. A bolt, a kocsma már korábban bezárt, így aztán egyetlen olyan úgynevezett közösségi helyiség sem maradt, amely mindig befogadóképes. Tovább olvasom