Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A szakértők elvetették a megcsapolást

A műszaki egyetem szakértői szerint nem indokolt a Rába folyó vizének lecsapolása és Balatonba vezetése. Ez egyébként az európai uniós vízirányelvekkel is ellentétes lenne.
Nemes László Érintetlen környezet: A Rába Balatonba vezetését a szakértők sem támogatják.
Sajtóhírek szerint befejeződtek a balatoni vízpótlás hatásait vizsgáló kutatások. Somlyódy László professzor szerint jelenleg nincs szükség a Balaton mesterséges vízpótlására. Igaz, a tó állapota beavatkozást igényel. A kijelentés után talán megnyugodhatnak a Rába mentén élők és a folyóért aggódók is, hiszen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábban a műszaki egyetem Somlyódy professzor vezette tanszékét bízta meg a balatoni vízpótlásról szóló tanulmány elkészítésével. Persányi Miklós miniszter többször is hangoztatta: e szakvéleményt tartja irányadónak a végső döntéskor.
Somlyódy László véleménye minden bizonnyal arra is garancia lehet, hogy a Rába vizét nem vezetik a „magyar tengerbe", hiszen a tanszék vizsgálatai bebizonyították: a Rába elégtelen vízhozama, a Zaláétól eltérő összetétele, vagyis a kétféle víz keveredésének hatásai a beavatkozás ellen szólnak. A Rába megcsapolására vonatkozó elképzelés ugyanakkor ellentétes az Európai Unió vízkeretirányelvével is.

Hivatalos értesítés még nem érkezett

Nemes László sobori polgármester örömmel hallotta Somlyódy professzor véleményét, bár mint mondta: hasonló állásfoglalásra számított, mert bízott a szakemberek körültekintő józanságában, ám arra kíváncsi lenne, hogy az elterelés Rábára gyakorolt hatását is vizsgálták-e. Nemes László volt a kezdeményezője a Rába Szövetség életre hívásának, amely a sobori környezetvédelmi Rába-napon alakult meg és élő láncos tiltakozással hívta fel a szakemberek és döntéshozók figyelmét az évtized folyójának helyzetére.
– Hivatalos tájékoztatást a Rába Szövetség még nem kapott, bár a műszaki egyetem szakvéleményével maximálisan egyetértek, nem is számítottam másra – jelentette ki Nemes László.

– Amennyiben ez hivatalos állásfoglalásként is nyilvánosságra kerül és a minisztérium a végső döntésnél ezt fogadja el, egyetértünk vele. Hiányolom viszont azt a tanulmányt, amely a vízelvezetés Rábára gyakorolt negatív hatásait érinti, mert eddig csak a Balatonról volt szó. A legmegnyugtatóbb persze az lenne, ha a Rába-lecsapolás kérdését kormányhatározattal vennék le végleg a napirendről, megfelelő jogi garanciákkal, nehogy a későbbiekben ez a képtelen elképzelés ismét előkerülhessen. A Rába Szövetség egyébként végig bízott benne, hogy a józan ész mellett a szakmaiság is mellettünk szól.

Marad az összefogás

Nemes László a nemrégiben megalakult szövetségről elmondta: a szervezetet ugyan a Rába elterelésének megakadályozására hozták létre, de más célokat is tűztek ki maguk elé.
– Egyre szélesebb összefogás körvonalazódik a szervezeten belül, a Rába mentén. Ez már túlmutat a folyó megcsapolásának kérdésén. Nagyon sok település csatlakozott hozzánk, amelyek érdekeiket érvényesíteni akarják a jövőben. Ebben a csodálatos, érintetlen környezetben szeretnénk fejlődést elérni, megőrizni az értékeket, kihasználni a benne rejlő turisztikai, idegenforgalmi lehetőségeket, az ökológiai, természetvédelmi, állapotmegőrzési elképzeléseket, hiszen ez a táj az életterünk része.

A szakminiszterrel egyeztetnének

– Nagyon sok problémát kell megoldanunk. Elég, ha csak a felhalmozódott hordalék okozta gondokra gondolunk, de a vízszint emelése, a vízpótlás a Rába esetében is aktuális kérdés. Felvettük már a kapcsolatot a szakminisztériumokkal, szakhatóságokkal, szeretnénk tárgyalóasztalhoz ülni velük, ismertetni terveinket és megismerni a lehetőségeket. A lehető leghamarabb, még a végső döntés előtt szeretnénk találkozni például Persányi miniszter úrral. A jövőben ugyanis megfelelően kell menedzselni a Rába völgyét – fejtette ki a sobori polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitni kívánnak a fiatalok felé

Ifjúsági tagozat megalakítását tervezi – egyebek mellett – a Keresztény Értelmiségiek… Tovább olvasom