Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

A szabadtéri teraszok nem egyszer konfliktusok forrásai

Míg Csornán elenyésző a szórakozóhelyek által keltett zaj, addig Kapuváron minden hétvégére jut egy feljelentés. Itt folyamatos az egyeztetés a vállalkozók, a lakók és a városháza közt.


A ˝kávéházi kert˝ hagyományának a XVIII. század végétől fellelhetők a nyomai. Népszerű tartózkodási helyek voltak, jobbára a fővárosban, ahol zene szólt és kávézni, fagylaltozni is lehetett. A XIX. század ’30-as éveiben viszont már többször találkozunk a sajtóban olyan híradásokkal, amelyek üdvözlendő újdonságként mutatják be az éttermek, kávéházak ˝saját˝ kertjeit. Napjainkban a teraszok szinte elengedhetetlen kellékei lettek a Rábaköz nyári szórakozási lehetőségeinek, ám a beszélgetős, újságolvasós közönség jobbára eltűnt. A szabadtéri teraszok túlnyomó részben a konfliktusok forrásai.

Míg Csornán öt-hat helyen várják a szórakozóhelyek teraszai, kerthelyiségei a vendégeket, addig Kapuváron ennek majdnem a dupláján. Ez aztán évről évre visszatérő témát, gondot jelent a városházának.

Teraszok: Elengedhetetlen ˝kellékei˝ a nyári szórakozási lehetőségeknek, s a kulturált kávéházi időtöltés senkit sem zavar.
Teraszok: Elengedhetetlen ˝kellékei˝ a nyári szórakozási lehetőségeknek, s a kulturált kávéházi időtöltés senkit sem zavar.

Ahogy Kassai Zoltán, a polgármesteri hivatal irodavezetője elmondta, a jó idő beköszöntével minden hétvégén, folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések a hangoskodásról, a túlzott zajról.

– Többnyire az úgynevezett ˝fehér ház˝ lakóitól érkeznek a bejelentések, a – véleményük szerint – elviselhetetlen hajnali zajártalomról – mondta el Kassai Zoltán. Egy-egy hétvégén több panasz is érkezik a városházára.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző hozzátette, néhány hete nem hivatalos mérést készítettek a városközpontban és arra a megállapításra jutottak, hogy a szórakozóhelyeken belül kisebb a zaj, mint a közterületen.

Kóczán Zoltán alpolgármester hangsúlyozta, a városháza egyelőre nem tervez rendeletileg tiltást, hiszen nem lehet cél, hogy a fiatalok más településekre járjanak hétvégente.
Utóbbi jobbára azon egyeztetéseknek tudható be, melyeket a városháza a lakókkal és az érintett vállalkozásokkal folytat. – A teraszok zajvédelméről minden érintett vállalkozó gondoskodott, különböző zajvédő fóliák, zajvédő falak telepítésével – jelentette ki Kóczán Zoltán, a témában illetékes alpolgármester. Hangsúlyozta, a városháza egyelőre nem tervez rendeletileg tiltást, hiszen nem lehet cél, hogy a fiatalok más településekre járjanak hétvégente.

Horváth József, a leginkább érintett társasház illetékese elmondta, a hétvégeken hajnalonként a ház előtti zöldterületet egy nagy nyilvános mellékhelyiségnek tekintik a fiatalok.

– Már dolgozunk mozgásérzékelős reflektorok telepítésén, mert napjainkra eldurvult a helyzet – mondta a ház képviselője. Úgy véli, a szórakozóhelyek teraszaival már talán nincs is probléma, sokkal égetőbb gond a hajnali zárás után hazainduló fiatalság viselkedése.

– Épp nemrég történt, hogy az egyik tizenéves kitépte a ház falából a villámhárító kábelét – mondta Horváth József. Hangsúlyozta, mindenképpen a szülői felelősséget tartja a legfontosabbnak, hiszen a hajnali zajongás főszereplői jobbára tizenévesek.

Az Esterházy sétány egyik teraszával is voltak gondok, ám az üzemeltető szerint a lakókkal történt egyeztetések eredményesek voltak.

A kapuvárihoz hasonló gondok nem ismeretlenek, ám korántsem annyira jellemzőek a szomszédos városban. Döbrössy Adrienn csornai jegyző elmondta, egyes kocsmák környékéről érkezett bejelentés, teraszok zaja miatt idén ez csak egy esetben fordult elő.

– A labdarúgó-világbajnokság ideje alatt az egyik kültéri terasz környékének lakói találták hangosnak a közvetítést. Ezt követően az érintett terasz nyitva tartását este tíz órára korlátoztuk – jegyezte meg a jegyző. Csornán egy eset kavart nagyobb vihart a közéletben: amikor betiltotta a bulikat a helyi művelődési házban a győri jegyző. A határozat az intézmény szabadidős zajforrásaira˝ zajkibocsátási határértéket is megállapított. Az okiratban leírják: a kultúrház szabadidős zajforrásainak éjjeli üzemeltetése tilos, miután a szomszédos lakók sűrűn tiltakoztak. A csornai teraszok működésére egyelőre nincs panasz.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. kiskovacs 2010. július 29. 22:29
  „zárjál be minden ablakot!!! ez az egész világon így működik! lehet, hogy a te gyereked is köztük van :-))
  a lényeg nem változik: az általad nevezett fiatalságot neveljék meg a szülők!!!!!”
 • 21. miracle 2010. július 29. 15:23
  „kiskovacs
  A cikket is el kéne tán olvasni, nem?
  "folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések a hangoskodásról"
  "sokkal égetőbb gond a hajnali zárás után hazainduló fiatalság viselkedése."
  "hiszen a hajnali zajongás főszereplői"
  Ezeknek nem szinonímája a hőbörgés szerinted? Vagy úgy gondolod, hogy hangos felolvasásokat tartanak a Bibliából és az visszhangzik a házak falai között?”
 • 20. kiskovacs 2010. július 29. 14:59
  „hőbörgés????? miről beszélsz????? ez egy nagyonnagyon apró város! falusi vagy mi????? aztán örülsz, hogy bekerültél a ,,paradicsomba,,
  Mi lenne veled egy tényleg zajos, város szintű városban????”
 • 19. miracle 2010. július 29. 12:39
  „Egyesek és kettesek itt alant keverik a szezont a fazonnal.
  Nem a terasz a gond, hanem a hőbörgés, 100 dB-lel való röhögcsélés, kajabálás hajnalban, kukák alapos elverése stb.
  Akinek ilyenhez van kedve, az igen felőlem menjen 100 km-rel odébb vagy a városszéli telep mellé a pusztába bulizni, aki meg tudja hogyan kell viselkedni az maradhat.”
 • 18. kiskovacs 2010. július 29. 10:51
  „megmondom én mi a gond!
  az ablak alá pisilő és randalírozó ,,fiatalok,,nak semmi köze a teraszokhoz! nagyon is kellemes üldögélni és beszélgetni, iszogatni. Csornán sajnos csak néhány ilyen hely van, de az valamennyi kulturált és igényes hely!
  Akikre oda kellen figyelni azok a taknyos kis 13-16 évesek..... nekik nem ott lenne a helyük! csak hát a szülőknek persze, hogy ez a legkényelmesebb. Arról nem is beszélve, hogy sajnos kiszolgálják őket! Felháborító, hogy néha a felnőttek, 30-50 évesek nem tudnak bemenni egy kvzóba, mert taknyosokkal van tele! Ami a hangoskodást illeti, elég szomorú, hogy a lakóknak egyéb dolguk nincs, mit ,,bejelentgetni,,
  Akkor ők még nem voltak ilyen helyen. De tudjátok mi a bajuk ????? hogy irigyek!!!!!!!!”
 • 17. okostojas007 2010. július 29. 09:05
  „nem fog a rendőr senkit megbűntetni ..
  szolgálaton kívül ő is ott piál ...
  godolj a patrióta lokálra - véletlenül meggyilkolnak valakit és kiderül adott időpontban 5 rendőr és 2 bírósági dolgozó is ott ...<moderálva>”
 • 16. Goldman 2010. július 29. 08:46
  „Egyetértek Laza-val és meir-rel.
  Gyöngyi60: talán addigra a 18 év alattiaknak már otthon lenne a helyük. Ugyanis nem az afölöttiek csinálják a balhét hanem a tőlük mfiatalabbak. Isznak, bagóznak, mert kiszolgálják őket. Mindezek után beton virágosládát borítanak és egyebek...
  Egyébként nem a "teraszokkal" van a probléma, hanem az emberekkel akik a szesztől túlfűtötten nem bírják magukat kontrollálni.”
 • 15. meir 2010. július 29. 00:22
  „Ja kerem!! egy teraszon nem muszaly okvetlenul hulyenek lenni es artikulalatlan hangokon obegatni,mint akinek raleptek ...<moderálva>!!”
 • 14. Gyöngyi60 2010. július 28. 22:02
  „Csornán azért nincs zajos szórakozóhely, mert már lassan szórakozóhely sincs. A fiatalok kénytelenek vidékre járni. Sajnos. Már minden szórakozóhely helyén kínai bolt van. Az kell a csornaiaknak.
  De aki a városközpontban vesz lakást, az számíthat ilyenre, hogy zajos lehet a hétvégi éjszaka. Akit ez zavar, ne ott vegyen lakást.
  Nem hiszem el, hogy Csornán már 1 szórakozóhely sem lehet nyitva 10 után. A fiatalok akkor kezdik a szórakozást. A kapuváriaknak legalább van annyi eszük, hogy minden hülye bejelentésre nem szüntetnek meg szórakozási lehetőséget. Igazuk van, ne vidékre járjanak el a fiatalok.”
 • 13. egycsornai 2010. július 28. 20:48
  „csak annyit fűznék hozzá aki most a gyermekeit emlegeti, és velük takarózik hogy pihenni kell, kérem gondoljon bele hogy 10-15 év múlva minek örülne jobban? ha valahova nagyvárosba autókázna bulizni fia-lánya, vagy jobban örülne ha lakóhelye közelében tudná kicsi fiát-lányát esténként.... ezzel persze nem a randalírozást támogatom...”
 • 12. sivatag66 2010. július 28. 20:22
  „lacim6 !!!!!
  Nem tehetem mert a családod már az egészet elfoglalta !!!!!!!”
 • 11. tódi 2010. július 28. 20:08
  „Ez lerágott csont .

  Minden nyáron felhozza valaki .
  Tavaly is így volt meg 10 éve is ,meg 50 éve is .
  A fiatalok ilyenkor hangosak ,a károgók meg kárognak - amióta világ a világ.

  Kedves miro132 !

  Most bezáratnád mert kicsi a gyerek, pár év múlva meg nyittatnál többet ,hogy ne más városba menjen szórakozni.

  De nem baj , a szülők már csak ilyenek.”
 • 10. gall 2010. július 28. 19:29
  „volt vki a háborgó lakók közül vhol dél-európába?nemtom,ott senkinek eszébe sem jut ilyen,hogy csendháborítás...nemtom Kapuváron mekkora hangerővel zavarják a jónépet,de arany középutat kéne választani...Csornán a vb alatt este 10-re korlátoni a nyitvatartást??? nevetséges.”
 • 9. Laza 2010. július 28. 19:20
  „Teraszra szükség van ez vitán felül áll. Azok a fiatalkorúak hangoskodnak illetve garázdálkodnak akik még jócskán a kamasz korukban vannak (13-15 évesek). Ez egy igazán nagy probléma! A jegyzőnek meg a rendőrségnek sokkal inkább a fiatalkorúakat alkohollal és cigarettával kiszolgáló vendéglátók ellen kellene retorziókat eszközölni. A kapuvári vendéglátók a fiatalkorúak itatásában élen járnak, persze máshol sem rózsás a helyzet pl:Fertőszentmiklós.”
 • 8. lacim6 2010. július 28. 18:49
  „6. hozzászólás sivatag66 Te meg a sivatagba.”
 • 7. Admin 2010. július 28. 16:15
  „Észre kellene venni, hogy nem azért randalíroznak a fiatalok, mert zajosak a szórakozó helyek!!!!
  Bármilyen halk is egy szórakozóhely, az italtól "felszabadult" fiatalok, még továbbra is zajforrásként fognak működni. Akinek pedig nem tetszik a városi élet, az költözzön vidékre!
  Ha valaki azért költözik a központba, hogy 5 perc alatt bármelyik üzletbe betérhessen, az viselje a központi helynek ezen oldalával járóját is.
  Az állandó zajmérés és vele kapcsolatos rendeletek pedig csak a hatóságok zsebét töltik meg a reklamálók pénzéből.
  Érdekes, hogy csak a város központjában élők panaszkodnak a zajra, pedig a külső körzetekben is van zajterhelés, csak ők hiába is panaszkodnának, hisz velük úgysem foglalkozna senki sem, mert nincs egy mumus aki ellen fel lehetne lépni.”
 • 6. sivatag66 2010. július 28. 16:03
  „költözzetek falura !!!!!”
 • 5. rick_ 2010. július 28. 16:02
  „3.

  Gondolsz arra is, hogy mi lesz akkor, ha nem lesz nyitva egyetlen szórakozóhely sem és akkor is az utcán pisilnek és legfeljebb üvegből isznak ugyanazok?

  Az rendben van, hogy kezelni kell a problémát, de nem kéne összekeverni a dolgokat.
  Ha egy szórakozóhely igyekszik hangszigeteléssel meg a terasz nyitva tartásának visszafogásával lépéseket tenni az pozitív. Az utcán hangoskodást és randalírozást ne írjuk már az ő számlájukra. Azért az adott illető felel, hogy miként viselkedik. Ha közterületen a közrendet zavarja valaki, az a rendőrségre tartozik, tessék megbüntetni.”
 • 4. füstbement 2010. július 28. 15:58
  „van száj, van láb, van akarat.Tessék tenni ellene!Én aláírom,hogy a hajnali üvöltözés és vizelés stb. zavaró, de nem szűnik meg ha csak egy-két három ember jelenti be,hogy zavarja.Ha az egész fehér ház bejelenti, úgy el lehet érni a tiltást.”
 • 3. miro132 2010. július 28. 15:25
  „#2 nincs igazad. Ha te ablakod alatt üvöltenének pisilnének minden pénteken és szombaton hajnalig akkor nem ez lenne a véleményed. Főleg ha kisgyermeked van akkor hogyan magyarázod meg neki hogy miért nem tud éjjel elaludni az ordibáló részgek miatt ?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enesei elkerülő - Év végére ígérik a 7 km-es szakaszt

Az Enesét elkerülő 7 kilométeres szakasz kivitelezése hamarosan befejeződik, az itt lakók az év… Tovább olvasom