Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A sport ugyanolyan ˝legális drog˝ volt, mint a zene

Talán kézilabdás berkekben ismerősebben cseng Varga Jenő neve, ám a kapuvári születésű, de már Szekszárdon sportsikereket felhalmozó, egykori pedagógus három évtizede tartja kezében a gitárt.
Napjainkban Kapuváron egyre többször feltűnik a Széchenyi-iskola egykori tanára, a kapuvári kézilabdások valamikori edzője, Varga Jenő. A kilencvenes évek közepén Szekszárdra távozott sportszakember – a kézilabda mellett – egy másik szerelme előtt tárta szélesre élete kapuját, ez pedig a zene.

– A főiskolából kikerülve a kapuvári Széchenyi-iskola kezdő tanáraként vetettem magam a húrok közé akkor, amikor a város jelenlegi polgármesterével, Hámori Györggyel és Bódai Gyula kollégámmal 1981-ben megalakítottuk a Fabula együttest – beszélt a zenei kezdetekről Varga Jenő. Abszolút amatőrként az év végén már Kapuvár számos rendezvényén felléptek. Aztán Lukovics Györgyi és Pászli Éva személyében a gyengébb nem is bejelentkezett a zenekarba.

– Hámori György távozásával az egykori középiskolai osztálytárs, Baranyai László érkezett a Fabulába, aki meghozta a zenekar számára az újabb hangzást is.

– Elkezdtük Halász Judit és Koncz Zsuzsa számait játszani, ám végül a megzenésített verseknél kötöttünk ki. Később többek között billentyűs és ütős kollégákkal bővültünk – mondta Varga Jenő. – Ma már országos hírű énekes, Németh Juci, a Nemjuci és a Budapest Bár együttesek énekese is velünk kezdett – emelte ki a Fabula vezetője.

A kilencvenes évek közepén Varga Jenőt a Dunántúl déli részére szólította a kötelesség. Ekkor a Fabula életében egy nagyobb szünet következett, ám a 2001-es húszéves születésnapot, vagy a 2009-es „Kapuváros 40" rendezvénysorozatot nem hagyta ki zene nélkül a banda. Varga Jenő és két társa napjainkban akusztikus produkciókkal áll színpadra, jobbára gyermekműsorokat visznek a Dunántúl számos településére. Nemrég felkérést kaptak Csukás Istvántól a neves gyermekköltő verseinek megzenésítésére.

– A zene szinte az első helyet foglalja el életemben, induló vállalkozásom is ennek megteremtésére szolgál – mondta Varga Jenő és hangsúlyozta, hogy a muzsikálás harmóniái a belső harmóniát teremtik meg benne. Másik nagy szerelmével, a kézilabdával már Kapuváron, edzőként foglalkozott, azóta Szekszárdon az első osztályú kézilabda-egyesület elnöke. – A sport ugyanolyan „legális drog" volt számomra, mint a zene, ám a jelenlegi magyar forráshiányos sportélet kevésbé érint meg, mint a muzsika – tette hozzá a Fabula vezetője.

Az együttes december 12-én harmincéves jubileumi koncertjét tartja a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékek a polgári fiúiskolából

Király Iván, Esterházy Pál és a csornai polgári iskola utolsó tanulói, illetve egy ismeretlen… Tovább olvasom