Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A sor végén nem kapott pénzt?

Úgy tűnik, a kapuvári Kis-Rába-híd építése sem végződött korrekt elszámolással, annak ellenére, hogy a fővállalkozó szerint minden érintettet kifizettek. Ismét a sor végén álló kisvállalkozás maradt bevétel nélkül?
A minap adták át a forgalomnak a kapuvári Kis-Rába-hidat, melynek beruházója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), a kivitelezője pedig a budapesti székhelyű Strabag MML Kft. volt. A több mint százmillió forintos beruházás körülményei úgy tűnik, visszatükrözik a magyar építőipar gyermekbetegségeit. A kivitelező cég a munkákat átadta egy érdi hídépítéssel foglalkozó vállalkozásnak, mely aztán a konkrét munkákra alvállalkozókat keresett.

A sor végén álló kisvállalkozások közül információink szerint nem mindenki kapta meg a munkájáért járó ellenszolgáltatást, annak ellenére, hogy az átadási ünnepségen Vermessy Sándor, a Strabag területi igazgatója kijelentette, a részt vevő cégek jogos követeléseit kifizették (Átadták a felújított Kis-Rába-hidat – Kisalföld, november 10.). A Kisalföld információi szerint a Strabag tényleg elszámolt a vele szerződött cégekkel. – A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a kivitelező minden számláját kifizette, és a kivitelező Strabag MML Kft. tájékoztatása szerint irányukban sincs lejárt alvállalkozói követelés – mondta Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetője.

A Strabag azonban a munkákat továbbadta az érdieknek, akiknél viszont már lehetnek kifizetetlen számlák. – A Kis-Rába-híd betonelemeinek szétvágása volt a feladatunk (Kapcsolat nélkül Kapuvár és Garta – Kisalföld, április 14., ), melyen vállalkozásom négy munkatársa dolgozott – mondta el lapunknak László Attila, egy győri építőipari cég tulajdonosa. A megyeszékhely vállalkozója az érdiekkel áll szerződésben, az elvégzett munka értéke 2,6 millió forint. László Attiláék az elsők között végeztek a hídon, számláikat április 12-én adták le, ezek fizetési határideje május 22-én lejárt. Pénze azonban azóta sincs a győri vállalkozónak. – Tudomásunk van róla, hogy a Strabag minden alvállalkozóját kifizette, így a pénzünkre mi is számíthatnánk – mondta László Attila.

Hozzátette: a cég ügyvezetőjét azóta nem tudja telefonon elérni (ez lapunknak sem sikerült), így már ügyvédhez is fordult az ügy mielőbbi rendezésére.

László Attila elmondta, építőipari vállalkozása tíz éve, családi vállalkozásként működik. Mind a megyeszékhelyen, mind szerte az országban vannak referenciamunkáik, melyeket szaktudásuknak megfelelően, jó minőségben végeztek el. A kifizetetlen számlák, a bevételek elmaradása azonban padlóra küldheti a mégoly jól működő vállalkozást is.

– Munkánk egészen speciális szerszámokat kíván meg, melyeket Nyugat-Európából szerzünk be. A szállítónál nincs olyan, hogy nem fizetünk, mert ebben az esetben nem kapunk anyagot – mondta a vállalkozó. Hangsúlyozta azonban, hogy a munkaeszközeiket minden elvállalt munkára újra és újra be kell szerezni, így szinte minden pénzük a vállalkozás eszközeiben áll.

A Kisalföld úgy tudja, a Strabag zrt. a munkák koordinálásával bízta meg az érdi építőipari céget, akik aztán a speciális szakmát igénylő munkákat szintén kiszervezték.

Olvasóink írták

 • 3. Hamutipró 2011. november 18. 20:39
  „Ez mindig is így volt, és sajnos ezután is így lesz.”
 • 2. alekínyó 2011. november 17. 14:51
  „Sajnálom László Attila urat! Soha nem kapja meg a pénzét,mint ahogy a gönyüi kikötőnél a "kavicsos" vállalkozó sem! Ez a magyar szokás! Amilyen az ország, olyanok a törvények, vagy fordítva...”
 • 1. miracle 2011. november 17. 07:27
  „Szokás szerint a fele pénz arra megy el, ahogy A leadja B-nek, B C-nek, C D-nek. Na nem a pénzt, a munkát.
  Mindeközben A,B, s C "építőipari" cégeknél talán még betonkeverőt sem láttak életükben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi Nyugdíjasegyetem

A csornai többcélú kistérségi társulás felnőttképzési központja által szervezett Nyugdíjasegyetem… Tovább olvasom