Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

A sírkő nem üt vissza...

Kapuvár erdélyi testvértelepülésének temetőjében negyvenöt sírt döntöttek le a rongálók.

A rendőrség néhány nap alatt elfogta a tetteseket. Nemzetiségi villongásról nincs szó, a vandálok bosszúból cselekedtek. Az erdélyi Hegyközkovácsi év eleje óta Kapuvár testvértelepülése. Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta: már régebben kerestek Erdélyből partnert Kapuvárnak, Hegyközkovácsira a személyes ismeretség folytán esett a választás. Ám nemrégiben szomorú hírt kaptak onnan: nemrégiben vandálok látogatták meg az ottani temetőt, ahol kö zel ötven sírt döntöttek le.

A helyi református lelkész, For ró László szerint nincs szó etnikai jellegű rongálásról. A színmagyar, ezerkétszáz lelkes fa luban roma nemzetiségű, alkalmi munkások garázdálkodtak már hetek óta, kisállatokat és egyéb hasznosít ható holmikat loptak a házaktól. A romák a környező hegyek ben laktak, ahonnan naponta jár tak le beszerző körútjaikra.

Egy ízben azonban a helyiek elcsípték őket, ahogy a lelkész fogalmazott, „meg lettek rendszabályozva a hegyközkovácsi kocsmában". Mi vel bosszújukat másképp nem tudták kitölteni, este bementek a helyi temetőbe és ott negyvenöt síremléket döntöttek le. Ezek közt voltak eredeti erdélyi fafaragások, de régi családi márványkripták is.

A rongálást még aznap este felfe dezték a helyiek, s értesítették a rendőröket. Forró László kiemel te, a hatóság embereinek példa mutatóan gyors munkája során elkapták a vandálokat, akik elein te tagadtak. A tényekkel való szembesítésük során azonban be vallották a rongálást. Ebből kide rült, hogy etnikai vetülete nincs a pusztításnak. A református lelkész véleménye szerint a pénzben kife jezhető kár több mint egymillió forint, de a megkárosított csalá dok eszmei kára megfizethetet len. T. A. Fotó: a Bihar megyei, Reggeli Újság archívumából A testvérközség temetője: A sírokat szinte dominószerűen döntögették egymásra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú távú fejlődési lehetőség

A rendezési tervek egy-egy település fejlődését hosszú távon, tíz-tizenöt évre határozzák meg. A dokumentumban jelölnek ki ugyanis ipari és üdülőterületeket, de helyi védelem alá vesznek értékes ingatlanokat is. A települések arculatának változását, az építkezéseket, fejlesztéseket, beruházásokat, ipari és üdülőterületek kialakítását a helyi rendezési tervek szabályozzák. Tovább olvasom