Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A sertéstenyésztők a kormánytól várnak segítséget

A sertéstenyésztők május 14-én országos demonstrációt tartanak, amennyiben a mai kormányülésen nem születik számukra kedvező döntés. Erről is határoztak az országos szövetség választmányi ülésén.
A héten Budapesten tanácskozott a Sertéstenyésztők Országos Szövetségének választmánya. Az ülésen részt vett Lengyel Lajos, a megyei választmány elnöke, aki tagja a Vágóállat és Hústerméktanács elnökségének is.

– A sertéságazat csődközeli helyzetbe került – mondta el a Kisalföldnek a megyei választmány elnöke. – Az árbevétel lezuhant, hisz a felvásárlási árak a korábbiak felére estek vissza. Idén az első három hónapban 90 ezer darabbal több sertést vágtak le, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában, mivel tavaly év végén harmincezerrel nőtt az anyakocák száma és a szaporulat kedvezőtlen irányba befolyásolta a piacot. Tehát túltermelési válság van – ez szinte világjelenség – és az eladási gondokra keres megoldást a szövetség. A szerdai ülésünkön részt vett Mészáros Gyula, a földművelésügyi minisztérium államtitkára, aki elmondta, hogy a tárca ma a kormány elé terjeszti az úgynevezett sertéskérdést. Ezért az április 29-re még a hónap elején kitűzött országos figyelemfelkeltő demonstráció időpontját május 14-re helyezzük át, amennyiben nem születik érdemleges döntés a termelők számára.

– Önök szerint mi lenne az elfogadható megoldás?
– Először az, hogy 60 ezer túlsúlyos – 125 kiló fölötti – sertést azonnal ki kell vonni a termelőktől. Továbbá öt európai országra vonatkozóan minimálárat kell meghirdetni, amely alatt nem lehet sertést felvásárolni. Harmadsorban pedig az, hogy a jelenlegi 285 forint körüli önköltség és a felvásárlási ár közti különbséget az állam vállalja magára, hogy a termelés legalább nullszaldós legyen. Ha ezek a követelések nem teljesülnek, országos demonstráció következik. Itt a megyében a 85-ös főút Enese és Kapuvár közötti szakaszára vonul ki a visszajelzések szerint mintegy két-háromszáz ember és száz gépjármű, lassítandó a forgalmat. A demonstráción nemcsak a nagyüzemek, társaságok képviselői vesznek részt, hanem a magángazdák is. Annál is inkább, mivel nem csupán a sertéstenyésztésről van szó, hanem a gabonatermesztésről, a munkahelyekről, s egyáltalán a megélhetésről.

– Lát arra reményt, hogy a kormány méltányolja az önök követeléseit?
– A parasztember a reményt adja fel utoljára. Biztatónak ítélem az államtitkár által elmondottakat, és remélem, hogy a kormányülésen a többi tárca vezetője is felméri ennek az ügynek a súlyát. Az, hogy idén a húsvéti sonka ára alacsony volt, látszólag kedvezően hatott. De akik messzebbre tekintenek, elég keserű szájízzel falatoztak, mert gondolták, hogy ennek böjtje is lehet. Én bízom a kedvező kormánydöntésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz leütés percenként

Kuslics Boglárka 500 billentyűt üt le egy perc alatt. Ezzel a tudással bekerült a magyar gépírók… Tovább olvasom