Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

A sajtipar ünnepe Vitnyéden

Vitnyéd - Fejlődő rábaközi sajtgyártásról tanúskodik a tizenegyedik alkalommal megrendezett vitnyédi sajtünnep, ahol a régió több üzeme is díjazott termékkel állhatott a nagyközönség elé. A szakminisztérium főosztályvezetője szerint is vannak lehetőségek az ágazatban.
Szerte az országból tizenkilenc cég mintegy hetvenfajta sajtja mérkőzött meg a hétvégén megtartott tizenegyedik sajtünnepen Vitnyéden. Az immár hagyományos megmérettetés első, pénteki napján a szakembereké volt a főszerep, akik az évről évre nagyobb sajtválasztékból igyekeztek értékelni a legjobbakat. A szombati eredményhirdetés előtt dr. Gárdosi Péter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezetője beszélt a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről, a tejágazat lehetőségeiről. Mint hangsúlyozta, az ágazat jelenlegi helyzetében egyre több lehetőség nyílik arra, hogy megvessük lábunkat az unió piacain is, és ennek egyik letéteményese lehet a tejágazat.

Hagyományos sajtlovagavatás: Az idén Németh Vilmost avatták sajtlovaggá.
Hagyományos sajtlovagavatás: Az idén Németh Vilmost avatták sajtlovaggá.

– Fontos, hogy a belföldi piac megerősödjön, hiszen ez teremthet alapot arra, hogy a tej- és sajtágazat külföldi piacokon is megvethesse a lábát – mondta az FVM főosztályvezetője. A vitnyédi sajtünnep megnyitóján Schreiner Ernő, a bírálóbizottság elnöke a vendégek előtt elmondta, a kétszer héttagú bírálóbizottság több kategóriában is minősítette a versenyre beérkezett sajtokat. Ahogy hangsúlyozta, évről évre egyre újabb és jobb minőségű termékekkel kell „megbirkózni" a bírálóbizottságnak, amit az is jelez, hogy a Rábaköz termelői közül mind többen vehettek át elismerő okleveleket és díjakat.

Tizenegyedik vitnyédi sajtünnep: Nagy érdeklődés kísérte a mesterszakácsok bemutatóját.
Tizenegyedik vitnyédi sajtünnep: Nagy érdeklődés kísérte a mesterszakácsok bemutatóját.

Így a kapuvári Cserpes Sajtműhely két kategóriában is kivívta a bírálók dicséretét, ám ezenkívül a cég vezetője átvehette a megyei közgyűlés különdíját is. Hasonlóan jól szerepelt a csermajori tanüzem is, akik a lágy és egyéb sajtok kategóriájában kaptak dicséretet, valamint a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az Agro Legato különdíját is elnyerték. A lágy és egyéb sajtok kategóriájában a „kiváló termék" minősítést kapta a vásárosfalui MVR 2004 Kft. Panni friss nevű sajtja.

Sajtünnep Vitnyéden.
Sajtünnep Vitnyéden.

A szép számmal megjelent vendégek a hivatalos programokat követően megkóstolhatták az ország legnagyobb sajtját is, melyet a barcsi Drávatej Kft. képviselője kezdett meg. Az immár hagyományos sajtlovagavatáson a tisztelt testület idén Németh Vilmost fogadta soraiba.

Sajtünnep Vitnyéden.
Sajtünnep Vitnyéden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár Fő terén felújítják a világháborús emlékművet

Kapuvár - Többéves tervezés után, hárommillió forintból újítja fel a város a Fő terén álló Kisfaludi… Tovább olvasom