Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

A sajt ünnepe Vitnyéden

A sajt ünnepe zajlik a hétvégén Vitnyéden. Tegnap szakmai napot tartottak, melyen 24 tejfeldolgozó százféle termékét bírálta el a szakértő zsűri.

A sajt ünnepét immár ötödik alkalommal rendezik meg Vitnyéden, melyre az ország minden részéből érkeznek szakemberek és készítők. Idén a szakmai verseny mellett a nagyközönség számára is rendeznek sajtkóstolást, sőt, az ízes étkek mellett borbemutató is várta a Vitnyédre látogatókat. Huszonnégy feldolgozó százfajta tejtermékét bírálta a zsűri tegnap öt kategóriában. Versenyeztek a kemény, a félkemény, a lágy, az ömlesztett, valamint a juh- és kecskesajtok.

Dr. Schreiner Ernő, a bírálóbizottság elnöke – aki nagy szaktekintélynek számít a szakmában – a Kisalföldnek elmondta: a minősítés során a külső és belső tulajdonságokat vizsgálják, azokat pontokkal értékelik.
– Elmondhatjuk, hogy Vitnyéden a jók a jókkal versenyeznek, így nem fordulhat elő, hogy olyan termék kerüljön a zsűri asztalára, melynek minősége a fogyasztás szempontjából kifogásolható – mondta dr. Schreiner Ernő. – A bírák szakmai leírás alapján dolgoznak, figyelik a sajt színét és lyukazatát. A belső tulajdonságokhoz az illat, az állomány és az íz tartozik.
A szakember szerint a honi sajtszakmának nincs szégyellnivalója, hisz több évtizede a magyar sajt is jelen van a nemzetközi piacokon. Egyes termékekkel a piac élvonalába tartozik hazánk, főként a Közel-Keleten, de kedveltek sajtjaink az Egyesült Államokban és Európa számos országában is.
Dr. Schreiner Ernő úgy vélekedik, hogy a magyarok sajtfogyasztási kultúrája hagy kívánnivalót maga után. Ennek okaként a második világháború utáni nem kielégítő tejtermelést említette, amikor nagyon kevés sajtféle került piacra. Ezen túl az étkezési szokásainkba sem épült úgy be a sajtfogyasztás, mint például a franciáknál, vagy a holland konyhákon.
– Egy folyamat elindult, a magyar sajtot népszerűsítik és én bízom benne, hogy a most felnövekvő generációknál már rögződik ez a szokás és beépül étkezési kultúránkba – mondta befejezésül a szakember.

Ötödik alkalommal

Az Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskola és a megyei önkormányzat ötödik alkalommal rendezi meg a sajtversenyt, ami idén Sajtünneppel bővült. A rendezvényt ma délelőtt tíz órakor nyitják meg, majd szakmai konferenciára kerül sor. Fél tizenegykor általános iskolások számára lesz vetélkedő a sajtokról. Délben lesz az ünnepélyes díjátadás, délután pedig folklór- és kulturális műsor szórakoztatja a közönséget.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahely híján elnéptelenedik a Rábaköz

Szalay László, Szil polgármestere szerint a rábaközi települések lélekszámának csökkenéséért… Tovább olvasom