Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A Ringa és a Rába leépítése kétszázmillióba kerül

Biró Péter szerint a Ringa sokáig taktikázott, húzta az időt a kapuvári húsgyár ügyében. A polgármesterről meg olyan hírek terjedtek el a válságos napokban, hogy meghalt volna. Mindenesetre a Ringa és a Rába megroggyanása kétszázmilliós veszteséget jelent Kapuvárnak.
Biró Péter: A Ringa rt. vezetése nem volt korrekt a várossal szemben.
A Debreceni Hús Rt. október elején indítja újra a kapuvári húsüzemet. A gyár mintegy nyolcszáz dolgozója közül négyszáznak biztosít munkát, a többiek sorsa egyelőre bizonytalan. Biró Péter szerint azonban már most számos vállalat érdeklődött a kapuvári munkaerő iránt Sopronból, Győrből és Szanyból is.

A polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen következményei lesznek az elhíresült „Ringa-ügynek", a vele járó adóbevétel-kiesésnek és a munkanélküliek megemelkedett számának.
– A büdzsének összesen 200 millió forint mínuszt jelent a Ringa és a Rába leépítése – érzékeltette számokkal a veszteséget Biró Péter.

– Az elmúlt években ebből a pénzből fedeztük az útjavításokat, újítottuk fel és fejlesztettük intézményeinket. Várhatóan ezek a beruházások szenvednek most csorbát, ám a város vezetése nem is a kieső adóbevétel miatt állt a gyár megmentéséért indított akció élére. Elsősorban annak a hétszáz dolgozónak a sorsa érdekelt bennünket, akiknek a megélhetése került veszélybe.

Intézménybezárás csak a végső esetben

Korábban úgy nyilatkozott, hogy a Ringa bezárásával kapuvári intézmények fenntartása is veszélybe kerülhet.
– Ez a veszély egyelőre elmúlt. Tizenegy intézményünk van, ezek között olyanok is, melyek működtetése nem kötelező feladata az önkormányzatnak. A bezárás vagy akár a karcsúsítás csak a legutolsó eszközünk lesz.

– Sikerként könyveli el a végül létrejött megállapodást és az üzem bérbeadását?

Eredményes összefogás

– Ahhoz képest, hogy a gyár végleges bezárásának réme lebegett a fejünk felett, mindenképpen eredményes volt az összefogásunk. Ha viszont arra gondolok, hogy az üzem egyelőre csak félgőzzel működik tovább, már nem lehetünk ilyen elégedettek.

– Muszáj megemlítenem, hogy a Ringa rt. vezetése nem volt korrekt partner ebben az időszakban, hiszen az önkormányzat semmilyen hivatalos értesítést nem kapott tőlük a társaságban felmerült problémákról. Egyedül arra a budapesti sajtótájékoztatóra hívtak meg, amelyen bejelentették a bérbeadást. Ott viszont számomra is forgatókönyvet akartak előírni és meghatározni, hogy miről nyilatkozhatok. Úgy érzem, hogy rajtam keresztül Kapuvárt is megsértették a cégvezetők.

A bérlő, a Debreceni Hús Rt. azonban komoly vállalat, jelentős piaci részesedéssel és igazgatója, Román Gyula elképzelései között szerepel a termékgyártás indítása is. Bízom benne, hogy ezt a tervet sikerül megvalósítaniuk és a későbbiekben azok az alkalmazottak is újra munkához jutnak, akiket most nem vesz vissza a cég.
– A város tudja kezelni a több száz munkanélkülit?

Lesznek munkahelyek

– A jó szakemberekre, de a jó betanított munkásokra is mindig szükség lesz. Tárgyaltam a Munkaügyi Minisztériumban Csizmár Gábor államtitkárral és napi kapcsolatban vagyunk a megyei munkaügyi központtal is. Tájékoztatásuk szerint győri, soproni és szanyi vállalatok érdeklődnek a kapuvári munkaerő iránt, így nem félek attól, hogy a Ringából kikerült dolgozók sokáig kenyér nélkül maradnak. Ezenkívül hamarosan működni kezd a Provertha is, ahol újabb kétszázötven embert kívánnak foglalkoztatni.
– A politika és a politikusok közbelépése használt vagy inkább ártott az ügynek?

Rendszertől független

– Is-is. Összefogásra szükség volt és ezután is lesz, de nem a szélsőséges politikai túlzásokra, hanem azoknak a kapcsolatoknak a felkutatására, amelyek valóban a végleges megoldást segítik elő. A Ringa-ügy szerintem rendszerfüggetlen, ami akármelyik kormány alatt előfordulhatott volna. Az általános tőkemozgásba nehéz belenyúlni még a legmagasabb szinten is, de azt hiszem, hogy ilyen esetekben kizárólag a magyar érdekeket szabadna figyelembe venni. Én úgy láttam, hogy az országos politika akkor kapta csak fel a fejét, amikor már némileg „tisztult az égbolt". A politika ebben a kérdésben sokáig nyaralt.

Titkolózás és rémhírek

– A kormányzatnak mekkora szerepe volt a végső megoldásban?
– Nem érzek központi segítségnyújtást, mert a bérlő vállalat vállalkozókészségének és üzleti érdekének tudom be, hogy jelentkezett a pályázatra. A Debreceni Hús Rt. tudomásom szerint a magyar húsiparon belül komoly szakmai tapasztalattal, piaccal és kapcsolatokkal bír, így nyilván nekik is érdekükben állt, hogy a nyugati régióban, Kapuváron is megvessék lábukat.

– Mit tehet az önkormányzat, hogy megelőzze a mostanihoz hasonló helyzetek kialakulását?
– A megelőzés nagyon nehéz, de az biztos, hogy szorosabbra kell fűzni a vállalkozások és az önkormányzat kapcsolatát. A Ringa esetében azért is voltunk nehéz helyzetben, mivel az rt. vezetése taktikázott, az időt húzta, semmilyen konkrét, hivatalos információt nem kaptunk és csak az utolsó pillanatban tudtunk lépni.

Megerősítettek

– A tárgyalás hetei alatt különböző híresztelések kaptak szárnyra Kapuváron, a polgármester halálhírét keltették, a legenyhébbek pedig arról szóltak, hogy rendőri védelmet kért magának. Milyen hatással voltak ezek önre?
– Ösztönzőleg hatottak rám és inkább megerősítettek, mint eltántorítottak. A nem őszinte emberek terjesztettek rólam különböző pletykákat, ezekkel szembenéztem, és elkönyveltem magamban, hogy lelki sérültek, vagy egyéb problémákkal küszködő, nem kifejezetten jóakaróim, de ők vannak kevesebben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkösen, de két irányban

Kapuváron az Esterházy Pál sétány egyirányúsítását javasolta a rendőrség az ottani közlekedési káosz… Tovább olvasom