Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

A Ringa és a Rába leépítése kétszázmillióba kerül

Biró Péter szerint a Ringa sokáig taktikázott, húzta az időt a kapuvári húsgyár ügyében. A polgármesterről meg olyan hírek terjedtek el a válságos napokban, hogy meghalt volna. Mindenesetre a Ringa és a Rába megroggyanása kétszázmilliós veszteséget jelent Kapuvárnak.
Biró Péter: A Ringa rt. vezetése nem volt korrekt a várossal szemben.
A Debreceni Hús Rt. október elején indítja újra a kapuvári húsüzemet. A gyár mintegy nyolcszáz dolgozója közül négyszáznak biztosít munkát, a többiek sorsa egyelőre bizonytalan. Biró Péter szerint azonban már most számos vállalat érdeklődött a kapuvári munkaerő iránt Sopronból, Győrből és Szanyból is.

A polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen következményei lesznek az elhíresült „Ringa-ügynek", a vele járó adóbevétel-kiesésnek és a munkanélküliek megemelkedett számának.
– A büdzsének összesen 200 millió forint mínuszt jelent a Ringa és a Rába leépítése – érzékeltette számokkal a veszteséget Biró Péter.

– Az elmúlt években ebből a pénzből fedeztük az útjavításokat, újítottuk fel és fejlesztettük intézményeinket. Várhatóan ezek a beruházások szenvednek most csorbát, ám a város vezetése nem is a kieső adóbevétel miatt állt a gyár megmentéséért indított akció élére. Elsősorban annak a hétszáz dolgozónak a sorsa érdekelt bennünket, akiknek a megélhetése került veszélybe.

Intézménybezárás csak a végső esetben

Korábban úgy nyilatkozott, hogy a Ringa bezárásával kapuvári intézmények fenntartása is veszélybe kerülhet.
– Ez a veszély egyelőre elmúlt. Tizenegy intézményünk van, ezek között olyanok is, melyek működtetése nem kötelező feladata az önkormányzatnak. A bezárás vagy akár a karcsúsítás csak a legutolsó eszközünk lesz.

– Sikerként könyveli el a végül létrejött megállapodást és az üzem bérbeadását?

Eredményes összefogás

– Ahhoz képest, hogy a gyár végleges bezárásának réme lebegett a fejünk felett, mindenképpen eredményes volt az összefogásunk. Ha viszont arra gondolok, hogy az üzem egyelőre csak félgőzzel működik tovább, már nem lehetünk ilyen elégedettek.

– Muszáj megemlítenem, hogy a Ringa rt. vezetése nem volt korrekt partner ebben az időszakban, hiszen az önkormányzat semmilyen hivatalos értesítést nem kapott tőlük a társaságban felmerült problémákról. Egyedül arra a budapesti sajtótájékoztatóra hívtak meg, amelyen bejelentették a bérbeadást. Ott viszont számomra is forgatókönyvet akartak előírni és meghatározni, hogy miről nyilatkozhatok. Úgy érzem, hogy rajtam keresztül Kapuvárt is megsértették a cégvezetők.

A bérlő, a Debreceni Hús Rt. azonban komoly vállalat, jelentős piaci részesedéssel és igazgatója, Román Gyula elképzelései között szerepel a termékgyártás indítása is. Bízom benne, hogy ezt a tervet sikerül megvalósítaniuk és a későbbiekben azok az alkalmazottak is újra munkához jutnak, akiket most nem vesz vissza a cég.
– A város tudja kezelni a több száz munkanélkülit?

Lesznek munkahelyek

– A jó szakemberekre, de a jó betanított munkásokra is mindig szükség lesz. Tárgyaltam a Munkaügyi Minisztériumban Csizmár Gábor államtitkárral és napi kapcsolatban vagyunk a megyei munkaügyi központtal is. Tájékoztatásuk szerint győri, soproni és szanyi vállalatok érdeklődnek a kapuvári munkaerő iránt, így nem félek attól, hogy a Ringából kikerült dolgozók sokáig kenyér nélkül maradnak. Ezenkívül hamarosan működni kezd a Provertha is, ahol újabb kétszázötven embert kívánnak foglalkoztatni.
– A politika és a politikusok közbelépése használt vagy inkább ártott az ügynek?

Rendszertől független

– Is-is. Összefogásra szükség volt és ezután is lesz, de nem a szélsőséges politikai túlzásokra, hanem azoknak a kapcsolatoknak a felkutatására, amelyek valóban a végleges megoldást segítik elő. A Ringa-ügy szerintem rendszerfüggetlen, ami akármelyik kormány alatt előfordulhatott volna. Az általános tőkemozgásba nehéz belenyúlni még a legmagasabb szinten is, de azt hiszem, hogy ilyen esetekben kizárólag a magyar érdekeket szabadna figyelembe venni. Én úgy láttam, hogy az országos politika akkor kapta csak fel a fejét, amikor már némileg „tisztult az égbolt". A politika ebben a kérdésben sokáig nyaralt.

Titkolózás és rémhírek

– A kormányzatnak mekkora szerepe volt a végső megoldásban?
– Nem érzek központi segítségnyújtást, mert a bérlő vállalat vállalkozókészségének és üzleti érdekének tudom be, hogy jelentkezett a pályázatra. A Debreceni Hús Rt. tudomásom szerint a magyar húsiparon belül komoly szakmai tapasztalattal, piaccal és kapcsolatokkal bír, így nyilván nekik is érdekükben állt, hogy a nyugati régióban, Kapuváron is megvessék lábukat.

– Mit tehet az önkormányzat, hogy megelőzze a mostanihoz hasonló helyzetek kialakulását?
– A megelőzés nagyon nehéz, de az biztos, hogy szorosabbra kell fűzni a vállalkozások és az önkormányzat kapcsolatát. A Ringa esetében azért is voltunk nehéz helyzetben, mivel az rt. vezetése taktikázott, az időt húzta, semmilyen konkrét, hivatalos információt nem kaptunk és csak az utolsó pillanatban tudtunk lépni.

Megerősítettek

– A tárgyalás hetei alatt különböző híresztelések kaptak szárnyra Kapuváron, a polgármester halálhírét keltették, a legenyhébbek pedig arról szóltak, hogy rendőri védelmet kért magának. Milyen hatással voltak ezek önre?
– Ösztönzőleg hatottak rám és inkább megerősítettek, mint eltántorítottak. A nem őszinte emberek terjesztettek rólam különböző pletykákat, ezekkel szembenéztem, és elkönyveltem magamban, hogy lelki sérültek, vagy egyéb problémákkal küszködő, nem kifejezetten jóakaróim, de ők vannak kevesebben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkösen, de két irányban

Kapuváron az Esterházy Pál sétány egyirányúsítását javasolta a rendőrség az ottani közlekedési káosz… Tovább olvasom