Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A Rezeda népzenei együttes lép fel Tárnokrétiben

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ szervezésében Tárnokrétiben április 2-án délután 5 órakor a Közösségi Házban lép fel a Rezeda Népzenei Együttes.

Rezeda Népzenei Együttes Dunaszegen működik több mint 20 esztendeje. Jelenetősebb sikereiket a szülőföld és a Kisalföld népzenei hagyományainak tolmácsolásával érték el. Énekes és hangszeres előadásukra a természetesség és a hagyománytisztelet jellemző.

A zenekar három alkalommal ( 2005-ben, 2008-ban, valamint 2010-ben) a szakmai minősítőkön elérhető legmagasabb szakmai fokozatot, az Aranypáva Nagydíjat szerezte meg, s ugyancsak három ízben -a Kárpát-medencei döntőben- a Vass Lajos Nagydíjat nyerte el.

Győr-Moson-Sopron megye kulturális követeként rendszeres résztvevője országos és nemzetközi találkozóknak. Műsorait eddig kilenc európai országban, s 2005-ben Brazíliában, a Sao Paulóban élő magyaroknak mutatta be.

Műsoraiban főként a Dunántúlon és a Felvidéken gyűjtött összeállítások hangzanak el citerán és más kiegészítő hangszereken, így dorombon, furulyán, nádsípon, tökdudán, gardonon. Az együttes alföldi népzenét is játszik tekerőlanton, citerán és klarinéton.

A csoport -Kodály Zoltán és Bartók Béla felvidéki népzenegyűjtő munkája előtt is- tisztelegve fontos szerepet szán a helyi gyűjtők, dr. Barsi Ernő, dr. Timaffy László, Ág Tibor, Jókai Mária gyűjtő munkássága megismertetésének. A Rezeda repertoárján fontos helyet foglal el a jeles napokhoz kötődő zenei hagyományanyag, valamint egyházi népénekeink megelevenítése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés Kapuváron: Rendőrségi beszámoló és sporttámogatások

A városi önkormányzat képviselő-testülete március 28-án, hétfőn délután három órakor tartja… Tovább olvasom