Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A rendelet szerint helyieké az előny

A csornai piaci viszonyokkal, a területek elosztásával elégedetlenek a kapuvári árusok. Állításuk szerint a helyiek szándékosan béreltek ki minden helyet, hogy nekik ne maradjon.
Kolompárné: Úgy érzi, a helybeli árusok kiszorították a csornai piacról.
Panaszkodnak a kapuvári használtcikkesek a csornai piaci viszonyokra. Azt mondják: a helyi árusok kiszorították őket a vásártérről, így nekik már nem jutott „placc". Problémájukkal a csornai polgármestert is megkeresték, aki viszont nem akarta meghallgatni érveiket, csupán a folyosón fogadta a kapuvári küldöttséget. A polgármesteri hivatalban megtudtuk: a piacozásról szóló helyi rendelet szerint a csornaiak előnyt élveznek a területek elosztásakor.

A kapuvári Kolompár Tiborné tizenkét éve váltotta ki vállalkozói igazolványát, azóta piacozásból él. Szerdánként a csornai vásáron nyolc éve kínálja a bálás ruhákat, illetve kínálná továbbra is, ha hagynák. Ám mióta a piac új helyen működik, nem tudott helyet bérelni magának.
– A csornai vásározók az összes helyet kibérelték maguknak csak azért, hogy nekünk, vidékieknek ne kerüljön – panaszolja bajait Kolompárné. – Azt megértjük, hogy a helyieké az elsőbbség, de másoknak is kellene annyi helyet juttatni, hogy árulni tudjanak, mert hát valamiből élni kell. Három hónapra előre bérelhettük volna a placcot, én akár egy évre is hajlandó lettem volna, de ez már nem történhetett meg, mert az összes hely elkelt.

Időközben Kolompár Tiborné kórházba került, így érdekeit lányai képviselték Csornán. Ők Papp József polgármestert is megkeresték, hogy a közbenjárását kérjék.

– Nem fogadta a lányokat, ajtón kívül, a folyosón beszélt csak velük – panaszolta a kapuvári asszony. – A régi piacon nem volt semmi probléma, mindenkinek megvolt a saját helye, én is nyolc éven keresztül jártam át Csornára, de most kitúrtak a területről. Pedig 10–13 négyzetméter elegendő lett volna. Sokfelé járunk értékesíteni, de más városban nincs ilyen megkülönböztetés.

Kolompárné panaszait tolmácsoltuk Horváth Nándornak a csornai polgármesteri hivatalban. Az igazgatási osztály főmunkatársa ismeri a problémát, őt is többször megkeresték Kolompárék, de az önkormányzat helyi rendeletét kötelessége betartani.

– A piacozásról szóló helyi rendeletünk kimondja: a területek elosztásakor elsőbbséget élveznek a csornai érdeklődők – tájékoztatott Horváth Nándor. – Így történt ez idén is, a helybeliek választottak a használtcikk-árusításra kijelölt területen.

Ezek után is maradt azonban üres hely, azt vidékiek bérelték ki. Rendeleteinket a közeljövőben az uniós jogharmonizáció jegyében át kell alakítanunk, így az idevonatkozó határozatból kikerül majd a csornaiak előnyét megfogalmazó rész. A témát áprilisi ülésén tárgyalja a képviselő-testület, addig kell elkészítenünk a új rendelettervezetet, amiben javaslatot teszünk a terület elosztásának lehetőségeire.

Horváth Nándor elmondta: elképzelhető, hogy az kaphat majd „placcot", aki hosszabb időre hajlandó kibérelni, de az is lehet, hogy licit útján jelölik ki a bérlőket. A végső megoldás áprilisban várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves lett a Hírmondó

Tíz éve szolgálja a közösséget hírekkel, színes írásokkal, a falu krónikájából idézett lapokkal az… Tovább olvasom