Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

A rekultiváció folytatódik az idei évben is

Kapuvár - Kapuvár környezetvédelmi programjában kiemelt szerepet szánnak a hulladékgazdálkodás modernizációjának. A kistölgyfai lerakó rekultivációját folytatni kell. A városháza kiemelt figyelmet fordít az illegális lerakók felszámolására.
Kapuvár környezetvédelmi programját a legutóbbi ülésén fogadta el a képviselő-testület. A program nagy szerepet szán a város és környékének hulladékhasznosítási rendszerének, valamint tárgyalja a kistölgyfai lerakó rekultivációját és a városbéli illegális lerakók helyzetét.
Az anyag elsőként Kapuvár játszótereinek helyzetét taglalja. Eszerint a város húsz játszóterének közel száz eszközéből a felmérések idején egy sem felelt meg a napjainkban érvényes szabványoknak, ezért a városháza úgy döntött, hogy a húsz helyszínt nyolcra csökkenti, ezeket azonban szabványos eszközökkel látja el. A terv első két eleme a Fő téren és a Győri úton már elkezdődött.

A városi hulladékgazdálkodási rendszer elemzése azonban már néhány hiányosságot is feltárt. A kistölgyfamajori lerakó 2001-es lezárását csak részleges rekultiváció követte, többek közt a leterített tíz centiméteres agyagréteg egy részét lemosta a csapadék. Az alatta lévő több mint egymillió tonna hulladékból több káros anyag került a talajba, melyek határértéke sok esetben túllépte a megengedett mennyiséget. A tervezet szerint a környezetvédelmi felügyelőség kötelezte a Rekultív kft.-t a terület rekultivációjának pótlására. Eszerint 2008 szeptemberéig hat sor nyárfát kell telepíteni a lerakó környékére, melyek a talajszennyezés – várhatóan – jó részét természetes módon közömbösítik.

A program szintén kiemelt figyelmet fordít a városban található illegális szemétlerakók felszámolására. Több helyszínen, így a Szabadság, a Bem, a Zrínyi és az Ipartelepi utcákban, valamint a volt ÉDÁSZ-kapcsolóház környékén lelhető fel nagyobb mennyiségű illegális, többnyire lomtalanításból behozott hulladék. A tervezet szerint ezek felszámolását a tulajdonosnak kell(ene) elvégezni, ennek elmaradása esetén a városi jegyző szankciókat alkalmaz. Az Ipartelepi úton már történtek lépések az illegális lerakók eltávolítására önkormányzati és pályázati pénz felhasználásával.

A kapuvári környezetvédelem egyik sikeresnek mondható pontja a szennyvízkezelés kérdése. Az anyag szerint az utóbbi két évben 45-ről 46 kilométerre emelkedett a szennyvízhálózat hossza. A felszín alatti vizek védelmét hivatott szolgálni a környezetterhelési díj is, mely azt a lakost terheli, aki nem köt rá a helyi csatornarendszerre. Kapuváron a rákötöttségi arány közel kilencven százalék, mely országos szinten is kiemelkedőnek mondható. Ezt az arányt a városháza növelni szeretné a közeljövőben.

Illegális lerakók: Szinte lehetetlen a megszüntetésük. A tervezet szerint a tulajdonosnak kell elvégezni, elmaradása esetén a város szankciókat alkalmaz.

A program, hulladékgazdálkodásról szóló fejezete leírja, a város egy olyan projektbe lépett be, mely hatékonyan és magas színvonalon oldja meg a hulladékgazdálkodást a következő évtizedekben. Ennek keretében a cséri lerakó válhat térségi szemétlerakóvá (a regionális szolgáltató jelenleg Fertőszentmiklósra hordja a szemetet). A projekt előírja a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését, melynek keretében három hulladékudvar létesül Kapuváron (a jelenleg működő udvart a Rekultív és a MÉHVIT hozta létre). A jövőben Kapuváron is bevezetik a kétedényes hulladékgyűjtést. Eszerint az egyik „kukába" a komposztálható, a másodikba pedig a kommunális hulladék kerül (bevezetése tervezés alatt).

A képviselőknek benyújtott anyag szerint a város környezetvédelmének jellegzetessége a belterületi parkok és zöldterületek nagysága. Ezek folyamatos fenntartására, karbantartására a városháza egy vállalkozóval kötött szerződést, aki 2011-ig látja el feladatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utánpótlástól a véradókig

Rábaköz - A sportvezető az utánpótlás-neveléssel, a sérült fiatalokat segítő egyesület elnöke a… Tovább olvasom