Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A régi mezővárosi ranghoz méltóan

Szilban befejeződött a faluközpont felújítása. A munka során többek között elkészült hetven parkoló.
Korábban megírtuk (Kisalföld, 2006. április 21.), hogy Szilban hozzáláttak a faluközpont rendezéséhez, felújításához. Az idézett cikkben Lengyel Lajos polgármester azon véleményét fejezte ki, hogy a munkálatok nyomán a település az 1492 és 1871 közötti mezővárosi rangjához méltó központtal büszkélkedhet a jövőben.

Azóta alig több mint egy hónap telt el és mostanra már be is fejeződött a faluközpont, pontosabban a Hunyadi tér, az egykori piactér rendbetétele a Szent István-szobortól a Szentháromság-szoborig.
A felújítás költségei meghaladták az 55,5 millió forintot. Az összeg nagyobbik része, 41 millió 714 ezer forint pályázati támogatás, 13 millió 905 ezer forint saját forrás.

Most pedig nézzük, mit végeztek a kivitelezők az elmúlt hetekben Szil „városiasnak" álmodott faluközpontjában. Elkészült két buszmegálló, hetven gépjárműparkoló, kétezer-háromszáz négyzetméter térkőburkolatos járda, háromezer-ötszáz négyzetméternyi parkosított terület, ezer négyzetméter aszfaltos járda és háromszázöt méter aszfaltozott út. Elhelyeztek négy ötállásos kerékpártárolót, tizenöt kerti padot, elültettek százhúsz díszfát és háromszázötven cserjét.

Lengyel Lajos a munka befejeztével érthetően boldog, de azért van egy kis hiányérzete is: „A faluközpont felújítása a háromszáz méter állami út rendbetételével lenne teljes, ezt azonban a megyei közút kht. nem tudta vállalni" – jegyezte meg a polgármester, aki azt is megemlítette, hogy a tér középületei – kultúrház, óvoda, posta, takarékszövetkezet – is megszépültek a korábbi időszakban.

A faluközpont ünnepélyes átadását a holnap délelőtt fél tízkor kezdődő szentmisét követően, fél tizenegykor tartják. Ez alkalommal veszik át a megyezászlót a falu vezetői és elhelyeznek egy 1956-os emléktáblát is. Köszöntőt mond Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke. Közreműködik a Téti Fúvószenekar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven férőhellyel bővült az otthon

Ötven férőhelyes gondozási egységgel bővült Pásztoriban a megyei önkormányzat által fenntartott… Tovább olvasom