Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A régi búcsúk hangulata elveszni látszik

A rábaközi kistelepülések néhol több százezer forintot költenek falunapi rendezvényeikre. Így ezek a profán ünnepek mára átvették a búcsúk közösségformáló szerepét.

Közösségformáló rendezvények – Több százezer forintot is költenek a rábaközi kistelepülések a falunapi programokra

Százezertől akár hatszázezer forintig terjedő összeget is költenek a falunapi rendezvényeikre a rábaközi kistelepülések. A megkérdezett polgármesterek szinte egyöntetűen állították, a búcsú egyházi és közösségi szerepe napjainkban egyre csökken, jobbára otthoni, családi programmá változik.

Horváth Ferenc szárföldi polgármester osztja ezt a véleményt. Az októberi, szárföldi búcsú napjainkban inkább a családok összejöveteléről szól, az önkormányzat nem is veszi ki a részét sem a szervezésből, sem a finanszírozásból. – Össze sem lehet hasonlítani a június 25-én tartandó falunappal, amelynek keretében az önkormányzat által szervezett egész napos programokra a helyi költségvetés mintegy 100–150 ezer forintját szánjuk. Ám sok a támogató is – mondta a szárföldi polgármester.

A helyi búcsú szerepének csökkenéséről beszélt Matzkó János veszkényi polgármester is, pedig információink szerint egykor komoly rivalizálás folyt a két szomszédos település fiataljai között. Nemegyszer e két búcsúra jártak át erejüket kipróbálni a veszkényi és szárföldi legények. – Úgy vélem, a falunap már jobban megmozgatja az embereket, utóbbi egész napos programra 100 ezres nagyságrendet szán a községháza – mondta a veszkényi elöljáró. A számos helyi vállalkozó és cég által is támogatott falunap a környező települések lakóit is Veszkénybe csábítja.

Földszigeti falunap – E programok egyre népszerűbbek a kistelepüléseken.
Földszigeti falunap – E programok egyre népszerűbbek a kistelepüléseken.


Nagyobb helyi forrás biztosításáról beszélt Giczi András barbacsi vezető, aki elmondta, községében 5–600 ezer forintot szánnak a falunapra, amelyre sztárvendégeket is meghívnak. – A július eleji falunap idejének kiválasztásában jobbára az időjárás játszotta a főszerepet, az egész napos programot számos vállalkozó is támogatja – tette hozzá a polgármester. A szeptember második hétvégéjén tartott búcsúról szólva elmondta, olyan szórakozás napjainkban, mellyel talán a szülők, a felnőttek sem értenek egyet, ezért is egyre népszerűbb a falunapi rendezvény. – Az évtizedekkel ezelőtt tartott falusi búcsúk hangulata sajnos teljesen elveszni látszik – mondta Giczi András.

Utóbbi hangulat felélesztésén dolgozik a sopronnémeti községháza is. Ahogy Bognár Sándor polgármester elmondta: az 5–600 ezer forintból rendezett falunap mellett az utóbbi három évben néhány százezer forinttal támogatták a búcsút is, a vasárnap délutáni programok finanszírozásával. A július 2-i sopronnémeti falunap a környező települések lakóit is vonzza, az egész napos programsorozatban népszerű énekesek és zenészek is fellépnek.

– Véleményem szerint napjainkban a falusi búcsú egyre inkább családi programmá válik, szemben a komoly közösségépítő szereppel bíró falunapokkal – tette hozzá a sopronnémeti vezető.

Olvasóink írták

  • 1. Goldman 2011. május 25. 08:33
    „Anno amikor elkezdődtek a falunapok, megmondtam, hogy a búcsúk ideje lejárt. Nem is értettem mi értelme van az egésznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap Csornán

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási tagozata a megyei kormányhivatal… Tovább olvasom