Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A reformáció nem múzeumba való

Luther Márton, a wittenbergi városi templom prédikátora 1517. október 31-én levelet írt feletteseinek, amelyhez csatolta az egyház megújítását célzó vitairatát is, a nevezetes 95 tételt. A reformáció ünnepnapjáról a protestánsok hagyományosan istentisztelettel emlékeznek.
„Luther színre lépése, október 31-e nem azt jelenti, hogy véget ért, miként azt sem, hogy elkezdődött valami, csak azt a tényt, hogy az egyháznak megújulásra volt és van szüksége" – vélekedett Tubán József csornai evangélikus lelkész, akivel a reformáció ünnepén beszélgettünk.
– Az egyháznak mindenkor felelnie kellett a kihívásokra, s bizony előfordult, hogy a válasz nem jól sikerült. Luther Márton ma is időszerű, az egyháznak ma is szüksége van megújulásra.

A legfontosabb, hogy a lelkészek első számú hivatásukat végezzék: Jézus keresztjéről prédikáljanak és mindenki számára nyitottak legyenek és válaszolni tudjanak azokra az élettel kapcsolatos kérdésekre, amelyekkel gyakran küzdenek a világ zűrzavarától összeomlott, kapaszkodót kereső emberek.

Tubán József szerint „a reformáció nem múzeumba való, nem megemlékezések tárgya, hanem több száz éve ható folyamat".
– Ennek tükrében kell megvizsgálni, mennyire tértünk el az eredeti küldetéstől, s időről időre ahhoz kell visszatérnünk. Luther példájára tekintve – szerzetes, katolikus pap volt – azt kell keresnünk, ami összeköt, Krisztus keresztjét, és nem azt, ami elválaszt. Egyébként reformátori munkájának eredményét a testvéregyházak is felhasználják. Mindenkinek ajánlom Luther írásait. Máig érvényesek, és mindenki megismerheti a tiszta forrást: az evangéliumot.

A csornai evangélikus lelkész érdekességként megemlítette, hogy Luther eredeti végrendeletét Magyarországon őrzik, illetve azt, hogy a nagy reformátornak teológiai professzorként több magyar tanítványa is volt a wittenbergi egyetemen. Közülük a legnevesebbet, Dévai Bíró Mátyást, „magyar Lutherként" emlegetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkanélküliségre keresik a megoldást

A munkanélküliség kezelése, a környezetvédelmi program, a mezőőri szolgálat felállítása és a városi… Tovább olvasom