Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A rászorulók maguknak termelik a zöldséget

Beledben huszonkilenc résztvevővel indult útjára az Élelmiszer-lavina nevű program, melyben közmunkások és rászoruló önkéntesek termelik meg maguknak a zöldséget.
A magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta kft. közös pályázatában idén harmadik alkalommal hirdették meg az „Élelmiszer-lavina" nevű programot, melyben országosan 23 önkormányzat és alapítvány kap támogatást helyi zöldségek termesztéséhez. Az idei évben Beled önkormányzata és az Egyesített Szociális Központ (ESZK) is a nyertesek közé került. Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta, az önkormányzat által felajánlott, mintegy 1,5 hektárnyi területen közmunkások és önkéntesek a támogatásból kapott magokból termelik meg a konyhára való zöldséget, majd a betakarítás után az ESZK közreműködésével kerül ez a helyi és környékbeli rászorulók asztalára.

Beledben a rászorulók takarítják be a természetbeni adományokat. Fotó: turbók Attila
Beledben a rászorulók takarítják be a természetbeni adományokat. Fotó: turbók Attila

– Fontosnak tartom, hogy az adományozottak egy része részt vesz a termelésben és a betakarításban is, így mintegy megdolgozva az adományért – hangoztatta Beled polgármestere. A programban Beledben 29-en vesznek részt, ottjártunkkor 15-en dolgoztak az önkormányzat földjén.

– Hasonló megmozdulás már tavaly és tavalyelőtt is volt Beledben, ám abban a két évben az önkormányzat saját forrásokból teremtette elő a költségeket – tájékoztatta a Kisalföldet Buthi Krisztina, az ESZK vezetője. A napokban még zajló betakarítás során burgonya és hagyma kerül a raktárakba – előbbiről Jakab Zoltán alpolgármester nyilatkozta: kiemelkedően szép lett a termés –, a támogatásból paradicsomot, paprikát és karfiolt is vetettek a szorgos beledi kezek. Tompáné Balogh Mária polgármester kijelentette, a pénzbeni juttatások mellett a természetbeni adományok megtermelése a munka világába is bevonja a rászoruló családokat és az önkénteseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapui Jenő plébános Szany díszpolgára lett

„Legszívesebben apró darabokra törném a kitüntetést és szétosztanám" – jelentette ki… Tovább olvasom