Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A rászorulók maguk termelik maguknak a zöldséget

A beledi Egyesített Szociális Központ segítségével a helyi rászoruló emberek maguknak termelik meg a zöldséget. A programban huszonkilencen vettek részt. Két hektáron végzett munkájuk gyümölcsét a minap osztotta ki a szociális központ.
A beledi Egyesített Szociális Központ jóvoltából a minap közel száz helyi és környékbeli család részesült élelmiszer-adományban, melynek egy részét a Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából kapta a szociális központ (rajta keresztül a rászorulók). Más részét az önkormányzat által szervezett munka során a helyiek termelték maguknak, az úgynevezett „Élelmiszer-lavina" nevű program keretében (Kisalföld, szeptember 4.).

– A szociális központ évek óta együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, melynek eredményeként az egyesület évente többször juttat a rászorulók számára adományokat. Tavaly összesen 10 tonna élelmiszer érkezett így az intézményünkhöz, melyet Beleden és a társult településeken osztottunk ki – tájékoztatta lapunkat Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető.

Beledben két hektáron termelték meg a rászorulók a zöldségeket. A kisebb, szakmai feladatokat szakemberek végezték el.
Beledben két hektáron termelték meg a rászorulók a zöldségeket. A kisebb, szakmai feladatokat szakemberek végezték el.


Az Élelmiszer-lavina nevű programba pedig ez év elején léptek be, melynek célja, hogy a kezdeti támogatás segítségével helyi összefogással élelmiszereket (zöldséget) termeljenek, a megtermelteket a környéken élő rászorulókhoz juttassák el ingyenes adomány formájában.
A programban 59 zsák burgonya, 4 zacskó fehér paprika, 6 zacskó karfiol (őszi), 10 zacskó paradicsom (szabad földi) és vöröshagyma érkezett vetőmag formájában a dél-rábaközi kisvárosba. A cél minden esetben az, hogy minél több rászoruló részesüljön adományban, valamint a megszerzett gyakorlati tapasztalatuk felhasználásával saját termelésre is képessé váljanak.

Akik megdolgoztak a segítségért: Kóczán Jolán és Hatos Sándorné (előtérben) részt vettek az adomány megtermelésében is.
Akik megdolgoztak a segítségért: Kóczán Jolán és Hatos Sándorné (előtérben) részt vettek az adomány megtermelésében is.

Két hektár földön kezdték meg a munkálatokat. A termesztésben zömében közmunkások és önkéntes segítők vettek részt, a kisebb, szakmai feladatokat – mint permetezés, kombinátorozás – szakemberek végezték el. A betakarítás július végétől folyamatosan zajlott. A zöldségfélék a betakarítást követően kerültek a rászorulókhoz.

– Utóbbiak megkeresésében intézményünk működött közre, a szociálisan hátrányos helyzetűeket személyesen kerestük meg, illetve értesítettük az osztásról – mondta Buthi Krisztina. A megtermelt zöldségek kiosztása két ütemben zajlott. Elsőként az azonnali fogyasztásra szoruló zöldségeket osztották ki, majd második alkalommal a télire eltárolhatóak kerültek a rászorulók táskájába. Figyelembe vették az egy háztartásban élők számát. Így Beleden közel 100 család részesült zöldségadományban.
– A programot nagyon jónak és hatásosnak tartom, hisz egyrészt természetben tudjuk támogatni a rászorulókat, másrészt növelni tudjuk a program által a segítségnyújtás értékét azzal, hogy többen megdolgoztak az adományért. Ezáltal az ő települési megbecsültségük is növekedett – hangoztatta az intézményvezető. Hozzátette, úgy véli, a konyhakertek visszaállítása sok családnak nyújtana további segítséget.

Adományok, segítség. Október 25-én ismét az Élelmiszerbank jóvoltából érkezik 7200 kiló száraz élelmiszer a településekre, melynek osztását jelenleg szervezi az Egyesített Szociális Központ. További adományok érkeznek a héten Németországból, ahonnét egykamionnyi ruha, cipő, továbbá egészségügyi termékek kerülnek Beledbe. Utóbbiak között pelenka, kötszer, járássegítő eszközök, tolószékek, fürdőszobai segédeszközök is érkeznek. A központ munkatársai folyamatosan fogadják azokat a lakosokat, akiknek egészségi problémáik miatt van szükségük segítségre.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babót-Kapuvár: egy buszjárat megszűnt

A Kisalföld Volán megszüntette a Babótról munkanapokon 5.14-kor indult járatát. Tovább olvasom