Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A Rábaközt sem kíméli a belvíz

Csornán az önkormányzat válságstábot hozott létre a belvízi helyzet kezelésére és egy tíztagú, bármikor bevethető brigádot is felállított. Vitnyéden a Kardos-patak duzzadt folyóvá megint, Kapuváron most nem Garta úszik, hanem a pincék.

Turi György csornai polgármester elmondta: a Kmety és Wesselényi utcában, a Szatmári és a Táncsics utcában, illetve a hegyeshalmi vasúti átjárón túli városrészen volt kritikus a helyzet. Jeleztek problémákat Kis-Csorna északi részéről is.

Gondok voltak a Vilmos park és a Toldi utca környékén is. Ott nemrégen az önkormányzat árkoltatott, ám az utcabeliek szerint a kiásott csatorna nem látta el feladatát. A helyiek szerint azért nem, mert az úgynevezett laktanyaárokba nem biztosították az átfolyást. „Ezért áztak el a pincéink is" – jegyezte meg Rácz Zoltán. Az ott élők aztán saját kezükbe vették a dolgokat és tegnap délelőtt hárman, Rácz Zoltán, Horváth István és Tóth Csaba kapákkal, ásókkal felszerelkezve nyitottak utat a víz előtt.

– Persze az lenne az igazi, ha egy munkagép dolgozna itt, de valamit segíthet a mi munkánk is. Amint láttuk, az is nehezíti a helyzetet, hogy a laktanyaárok egyik hídja beszakadt, így elzárja a víz útját– vélekedett Rácz Zoltán.

A napokban lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt Vitnyéd lassan kezd hasonlítani egykori önmagára, amikor a vizes területek túlnyomó többsége miatt az Esterházyak halban kérték a vitnyédiek adóját. Nos, most két évtizede nem látott belvíz van a pincékben, s állandó ügyeletet tartó katasztrófavédelmisek a Kardos partján.

 Horváth István és Tóth Csaba is segített utat nyitni tegnap a víznek Csornán.
Horváth István és Tóth Csaba is segített utat nyitni tegnap a víznek Csornán.

A napjainkban folyóvá szélesült Kardos töltése mentén újabb tó alakult ki, veszélyeztetve a szomszédban álló éttermet és annak egyéb épületeit. A katasztrófavédelem szakemberei, a kapuvári tűzoltók már az ünnepekben megfeszített munkával próbálták útját állni a belvíznek. Még kedden is kilenc szivattyú birkózott a belvízzel. A tűzoltók ottjártunkkor elmondták, a víz nagyságára jellemző, hogy ha leállnak a szivattyúk, egy óra alatt több mint tíz centimétert emelkedik a vízszint. A közelben lakók arról számoltak be, hogy szinte az egész falu vize a Kardos mellé folyik össze, a Cigány-tótól és az utcákból is. Ezt a vizet a Kardos aztán el is vezeti, ám jelenleg a meder képtelen ezzel tartósan megbirkózni. Az egyik lakó, Császár Antal még hozzátette, úgy véli, sajnos az utóbbi évek elmaradt árok- és padkajavításai is előidézhették a jelenlegi helyzetet.

Nem csak a 85-ös menti étterem van bajban Vitnyéden, több lakó az évtizedek óta nem látott belvízre panaszkodik. A Dózsa utcában lakó Szabó Csaba egész háza alatt pince húzódik, az utóbbi hetekben rendre negyvencentis vízzel elárasztva. Mint lapunknak elmondta, maradék zöldsége, tüzelőfája, faanyagai lettek oda. – Évről évre megjelenik a pincénkben a víz, ám a mostani mennyiséghez hasonlót 17 éve nem láttunk – mondta Szabó Csaba.

A szomszédos Kapuvár pincéiben is hasonló a helyzet. A Keleti soron lakó Szántó Gábor a Kisalföldnek elmondta, a húsvéti ünnepek vízhordással teltek, ám a belvíz naponta megjelenik pincéjében. – Vasárnap nyolc, hétfőn is vagy hat órát ment a szivattyú, a vödrökben kihordott víz mennyiségét már nem is számoltam – mondta a kapuvári pedagógus. Tegnapra is negyven centiméteres víz állt a ház pincéjében.

Szervezett védelem Kapuváron a Diadal zrt. épületénél van, ahol a katasztrófavédelmisek vigyázzák a belvizet. Budai Imre alpolgármester a kapuvári helyzetről elmondta: az évekkel ezelőtti gartai helyzet még a jelenlegi magas talajvíz miatt sem ismétlődött meg.

– Azt látni, hogy a házak előtti árkok még olyan helyeken is nehezen vezetik a vizet, ahol karbantartják azokat – mondta a kapuvári alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 3. GabeszI 2013. április 04. 22:54
  „A Toldi utcai sztorin már akkor nevettem, amikor nagy dérrel-durral meghirdették. Ott nőttem fel, tudom mi a helyzet. Kamasz koromban majdnem minden évben úszott a rét, egybefolyt a víz a "Nagy-Tóval". A rét a téglagyár volt bányászati helyszíneként egy kiásott gödör kb 1 méterrel a "normál" szint alatt. A víz akkor sem folyt le sehová sem. Júliusra kiszáradt. Ehhez még hozzáadta a Tesco a maga pár liter vizét, amit ész nélkül a lefolyás nélküli rétre, "Vilmos Park" vezettek. Turi Polgármester elköltött egy csomó pénzt, ásott egy marha nagy árkot, de nem tett semmit. A víz már nemcsak a réten áll, hanem az árokban is, az "Önöknek épül az Önök pénzéből az EU támogatásával" :) című tábla alatt. Tipikus csornai történet! Most a lakók a Toldi utca végén gumicsizmában próbálnak kotorászni valamit, hogy abban a marha mély árokban lévő rengeteg vízzel legyen valami. Bár szerintem nehéz ügy lesz! Rácz Úr megmondta miért. Ez egy elátkozott város, örökös impotens vezetéssel. Tragikus!”
 • 2. istipisti76 2013. április 04. 16:58
  „Igen az árkokat ki kellene tisztítani a kis-csornai városrészen kiásni a házak elött, mert a parkosítás miatt betemették. A közmunkásoknal lenne értelmes munkájuk. És nálunk a téglagyári gödörbe lefolyna a víz. Ja de a közművesített telkekhez az átfolyó is járna. Önkormányzat.”
 • 1. miracle 2013. április 03. 14:38
  „"a házak előtti árkok "
  A házak fele előtt nincs. A maradék nagy része van vagy fél méter. Ahol véletlenül több, ott atöbbi lakóé van magasabban, ezért az egész utca vizét a lelkiismeretes tulaj gyűjti össze. Ahol mindenhol elég mély (1%), ott gondolomformán lejt valamerre. Ahol esetleg tendenciózusan egyirányba lejt (0,1%), ott az utca végén megáll a tudomány, nem emeli semmi tovább.
  Ergo, mindehol minden árok (már ahol egyáltalán van) tele van vízzel, ami nem folyik sehova.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőföldhöz ragaszkodását vési fába

Turi Tamás amatőr fafaragó munkái díszítik Farád köztereit. A fiatal alkotó elsősorban a… Tovább olvasom