Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A rábaköziekhez csatlakoztak a somogyi gazdák

Csorna - A rábaközi ribizlisek idén felvásárlásiár-növekedésben bíznak. A termésmennyiség viszont csökkenhet, hiszen az ültetvények állapota nem jó. A Hanság–Fertőmenti TÉSZ időközben új tagokkal, somogyi gazdákkal bővült.
A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) gyümölcstermesztői elsősorban ribizlivel foglalkoznak. Az elmúlt négy évben annyira visszaesett a termény felvásárlási ára, hogy a gazdák nem tudták megfelelően karbantartani ültetvényeiket. A gyümölcsösök állapota leromlott. Családi János, a TÉSZ elnöke most mégis abban bízik, hogy idén „véget érnek a szűk esztendők".

– A piaci előrejelzések alapján a ribizli esetében árnövekedésre számítunk. Ám éppen a leromlott ültetvények miatt a termésmennyiség valószínűleg csökken – mondta a Kisalföldnek.

– Az információk szerint a fagyasztott, illetve a sűrítmény fekete ribizli kifogyott a piacról. A pirosból is lényegesen kisebb készletek vannak, mint tavaly. Emiatt számítunk a nagyobb keresletre, s az emelkedő felvásárlási árra. Tavaly nemcsak Szabolcsban okozott károkat a fagy, hanem nálunk is. A károsult gazdáknak bevételük nem volt, kiadásaik azonban igen, hiszen az ültetvényeket kezelni kellett.

A ribizlitermelők az elmúlt években veszteséget termeltek. A gazdák most bíznak, hogy idén végre jobb bevételük lesz. Fotó: Kisalföld-archívum
A ribizlitermelők az elmúlt években veszteséget termeltek. A gazdák most bíznak, hogy idén végre jobb bevételük lesz. Fotó: Kisalföld-archívum

Családi János szerint még egy, a 2007-eshez hasonló katasztrófát sok termelő már nem tudna átvészelni. A TÉSZ-elnök egy jó hírről is beszámolt a szövetkezet háza tájáról. Bővült ugyanis taglétszámuk, ezáltal vetésterületük is, mégpedig Somogy megyei gazdákkal és „birtokokkal". A Hanság–Fertőmenti TÉSZ előzetesen elismert szövetkezetként működik. Célunk, hogy a végleges elismerést is megszerezzük.

– Nemrégiben egy Somogy megyei TÉSZ tagsága kérte, hogy hozzánk kerülhessenek nagyatádi és környéki tagokkal. Az ottani szövetkezet vezetői úgy látták, hogy a végleges elismerés feltételeinek nem tudnak megfelelni, ezért kerestek egy jól működő, a végleges címre jó eséllyel pályázó szövetkezetet.

Családi János elmondta, a somogyiak kapcsolódásával tíz taggal és 25 hektárral bővült a TÉSZ. Fő növényük a málna. „A Rábaközben nagy hagyományai vannak a málnatermesztésnek, de a közelmúltban csökkent a jelentősége. Nagyatád környékén még mindig nagy területeken termelik a bogyóst, így most valamennyire a Rábaköznek is ismét köze lesz a málnához" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi óvodáért szól a rockzene

Markotabödöge - A markotabödögei óvodáért koncertezik a Morfium együttes a helyi vendéglőben. A… Tovább olvasom