Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A rábaköziek tíz százaléka jár könyvtárba

A rábaköziek mintegy tíz százaléka jár rendszeresen könyvtárba. Ez az arány évek óta stagnál.

Napjainkban divatos a lektűr, a fiatalok kötelező olvasmányaikat tömörítve vagy DVD-n keresik.

Az utóbbi években megváltozott a települési könyvtárak funkciója. A könyvek drágulásával előtérbe került a kölcsönzés, ám az emberek tizedét érdekli csak az irodalom. Egyre több az újságolvasó és az internetet látogató.

A kapuvári könyvtár a Rábaközi Művelődési Központ keretein belül működik, jelenleg mintegy 45.000 kötettel. Németh Sándor könyvtárvezető elmondta, évente egymillió forintot költenek a könyvek, hatszázezret a folyóiratok és kétszázezer forintot a CD-k és DVD-k beszerzésére. Ide a kapuváriak húsz százaléka iratkozott be, rendszeresen tizedük látogatja. Naponta száz látogató jellemző, ebből 15–20-an rendszeresen a napilapokat olvassák. – Egyre több a helyi olvasó és az internetező is. A gyermekek és fiatalok közül sokan forgatják a nekik szánt modern fantáziairodalmat (Harry Potter). A fiatalok a kötelező olvasmányokat egyre többen DVD-n vagy tömörítve keresik. A középkorosztály körében divatos a lektűr (romantikus, kaland és krimi). A klasszikus ismeretterjesztő irodalom kiszorulóban van.

A kapuvári könyvtár gyermeksarok kiépítésével és többek közt óvodásoknak szóló programokkal (képünkön a Király-tó Óvoda gyermekei) segíti elő az olvasóvá nevelést – tájékoztatott Németh Sándor könyvtá
 A kapuvári könyvtár gyermeksarok kiépítésével és többek közt óvodásoknak szóló programokkal (képünkön a Király-tó Óvoda gyermekei) segíti elő az olvasóvá nevelést – tájékoztatott Németh Sándor könyvtárvezető.

A kapuvári könyvtár bevételeinek növelésére kiegészítő szolgáltatásokat – állomány-ellenőrzés, katalogizálás – is végez, többek közt Cirákon, Gyórón és Osliban is.

Míg a kapuvári könyvtárban négy munkatárs dolgozik, a kistérség hasonló intézményeiben egy-egy munkatárs látja el a feladatokat.

Németh Sándor elmondta, a mozgókönyvtár-hálózat két éve indult a Kapuvár–beledi kistérségben és a két névadó városon kívül minden kistelepülésen hetente hat órát tartanak nyitva. Az intézményeket összekötő informatikai rendszert napjainkban építik, ennek elkészülte után az interneten is kereshetőek lesznek a kötetek. A tizenhat kistelepülésen átlag százhúszezer forintot – összesen valamivel több mint 1,8 milliót – fordítanak a pár ezres kötetállomány fejlesztésére. A kistérség községeiben is a lakosság tíz százaléka rendszeres olvasó.

A beledi könyvtár 19 ezer kötetével a kistérség második legnagyobb könyvtára, 216 regisztrált olvasójuk van. Számuk 2009-ben emelkedett 2008-hoz képest, kétharmaduk harminc év alatti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizikatörténeti vetélkedő

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a csornai Hunyadi-gimnáziumban a körzet általános… Tovább olvasom