Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A rábaközi perec páli ünnepe

Páli - A harmadik Rábaközi Perecfesztivált rendezték meg szombaton Páliban. Amellett, hogy a Rábaköz hagyományos süteményét ünnepelték, kulturális fesztivál színhelye is volt a páli sportpálya. Videó a Páli kluboldalon.
Térségi kulturális rendezvénnyé, kirakodóvásárrá fejlődött a hétvégén Páliban a III. Rábaközi Perecfesztivál. A szombati eseményen mutatványosok, kézművesek kínálták portékáikat, illetve kulturális műsor szórakoztatta a közönséget. Természetesen a rábaközi perec készítésének titkát is megismerhették a vendégek.

VIDEÓ: III. Rábaközi Perecfesztivál

(Forrás: pali.kisalfold.hu)
Csepregi Istvánné csornai pereckészítő mutatta be az évszázados fogásokat az érdeklődőknek. Természetesen most is fejszével „verték" a perec tésztáját, amit aztán a formázás után üstben főztek ki. Csepregi Istvánné arról beszélt a körülötte állóknak, hogy nehéz mesterség a perecezés, komoly fizikai helytállást kíván meg. A fiatalok körében nem is népszerű, hiába avatott be a titokba több tanulót is, egyik sem maradt a tészta mellett. Sőt, családjában sem akad, aki továbbviszi a hagyományt.


Csepregi Istvánné a pereckészítés rejtelmeibe avatta be a közönséget.
Csepregi Istvánné a pereckészítés rejtelmeibe avatta be a közönséget.

Perecremekek címmel sütőversenyt is rendeztek, illetve a nyugat-dunántúli régió tájételeit kóstolhatták meg a perecfesztiválra kilátogatók. A sátor oldalát iskolások rajzai díszítették, melyek a gyerekek kedvenc perecét ábrázolták.

Nagy érdeklődés kísérte a délutáni kulturális műsort, melyen a száztagú Kisalföld férfikórus fellépése ígért igazi csemegét. A közönség nem is csalódott, a katonadalok és a kisalföldi népdalok ugyancsak jól hangzottak a száz férfitorokból. A Páli Dalkör, a vági Rábakör, a győr-ménfőcsanaki Szent Kereszt-plébánia templomi kórusa, a nyúli Borbarát férfikórus és a győri Obsitos Hagyományőrző Egyesület férfikórusa most először lépett együtt színpadra. A száztagú csoport szellemi vezetője dr. Barsi Ernő, a páli műsort is ő szerkesztette. A dalárdákat vezényelte Sasvári Gyula, a Szent Kereszt-kórus karnagya.

Ugyancsak nagy élményt jelentett a Farádi Hagyományőrző Lovas Egyesület által előadott Honfoglalás című történelmi lovasjáték.

Olvasóink írták

 • 4. Taxi 2008. június 17. 15:44
  „A Rábaközi Perec olyan , hogy gratulálni lehet a PÁLIAKNAK megmentéséért! Az ize nem savanyu nem keserü tehát rossz nem lehet !”
 • 3. Amilo 2008. június 16. 18:23
  „Íztelen! :)”
 • 2. JE 2008. június 16. 06:30
  „A Rábaközi Perec az híres, de marha sz@r ize van! :S Nem tudom mit csipnek rajta, száraz, és ízetlen! :(”
 • 1. bzh 2008. június 16. 02:57
  „Nagyon orulok, hogy a RABAKOZI PEREC meg midig megvan es remelem meg szazadokig itt is lesz. A Csepregi Istvanne aki a jol ismert Redecsi csalad ivadeka csinalja a legjobb perecet a kornyeken. Ezt tudom, mert mikor Csornan vagyunk a rabakozi perec a reggelink. Neha sikerul, hogy Amerikaba is behozzuk.
  Marika, kiszitsed a perecet.

  Bela”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincéves papi jubileum

Kapuvár - A győri egyházmegyében 1978 júniusában három diakónust szenteltek áldozópappá a győri… Tovább olvasom